СтатииАнализаШто значи „Refurbished“ и дали треба да купите електроника со оваа ознака?

Што значи „Refurbished“ и дали треба да купите електроника со оваа ознака?

-

Електрониката постојано поскапува, но има начини да ја набавите по поатрактивна цена. Еден од нив е купувањето на уреди со ознака „Refurbished“.

Неодамна, како резултат на инфлацијата и нестабилниот девизен курс на гривната, ситуацијата на пазарот за потрошувачка електроника се влоши. Има апсурдни ситуации, на пример, кога iPhone 13 поскапуваше една година по премиерата, а не поевтин како до сега. Истото важи и за таблетите и компјутерите Apple, а другите компании исто така не брзаат да ги намалат цените на своите уреди. Не е изненадувачки што во такви услови, потрошувачите почнуваат да бараат начини да го купат она што го сакаат поевтино, за да заштедат пари.

Обновено

Еден начин да се купи електроника по пониска од каталошката цена е да се пазари. За жал, често се случува моделот кој го интересира потрошувачот да не се продава по промотивни цени. Најчесто, промоциите се однесуваат на производ кој не е баран. Некои корисници се осмелуваат да купат користена опрема. Но, тука има многу стапици. Треба да се разбере дека користената опрема е секогаш лотарија. Никогаш не можете да бидете сигурни дека тоа нема да предизвика проблеми по некое време.

Сепак, постои и друг начин: купете опрема означена како обновена. Сигурен сум дека многумина од вас го виделе натписот „Refurbished“, или уште почесто „Како ново“ на производот. Ајде да разбереме што значи овој термин и дали вреди да се купуваат стоки со такво обележување.

Прочитајте исто така:

Што значи ознаката „Refurbished“?

Вреди да се напомене дека Refurbished како категорија на потрошувачки апарати се појави на украинскиот пазар неодамна, односно штотуку го започнува своето патување. Иако во Европа и САД реф опремата е присутна на полиците на продавниците долго време, а купувачите совршено разбираат што е тоа, и кога вреди да се купи, а кога не.

Обновено

Refurbished буквално значи „обновен“ или „обновено“. Ова е техника која поминала низ каналите на дистрибуција на производителот повеќе од еднаш. Односно, производот се вратил од продавачот кај производителот, а потоа повторно бил во продажба. Има доста причини зошто опремата прави таква рута. Главните се:

  • Нема забава.
  • Опремата се користи, вратена на производителот од различни причини. Овие можат да бидат и програми за размена на стара опрема за нова (како во Apple), и враќање на производот од страна на купувачот поради „не ми се допадна, не одговараше“, како и враќање поради фабрички дефект кој сервисот не можеше да го отстрани.
  • Производот е нецелосен. Ова е вратено на производителот за повторно складирање.
  • Производ кој е долго време во магацините и бара повторна проверка.
  • Производ кој бил оштетен при транспорт.
  • Опремата, која се користеше како демонстрација, и поради тоа ги изгуби своите комерцијални квалитети.

Прочитајте исто така:

Што значи „Refurbished“ во контекст на потрошувачка електроника?

Такви уреди како паметни телефони, таблети тоа компјутери со ознака „реновирана“ е реновирана опрема. Ова значи дека уредите се веќе користени, исчистени, ажурирани и, доколку е потребно, поправени од продавачот пред да бидат резервни понудени на продажба. Тоа може да бидат и производи од излогот или оние што купувачите ги вратиле поради некоја причина.

Кога производот ќе се врати во фабриката на производителот, тој ја враќа опремата во нова состојба, повторно ја тестира и ја враќа на продажба. Само со реновирана ознака („фабрички обновена“, „препроизведена“, „обнова програма“ и така натаму).

Всушност, таквата техника не се разликува од новата. Освен, може да има посебни знаци дека одредена инстанца е обновена (дизајн на пакување, натпис во спецификацијата, ознаки на таблите итн.).

Обновено

Таквите уреди може да имаат видливи знаци на употреба, но дилерите на обновена опрема ја проверуваат нивната техничка состојба и, доколку е потребно, ги заменуваат истрошените компоненти со нови. Тие се грижат уредите да немаат технички дефекти. Обично, таквата опрема доаѓа и со гаранција која може да биде идентична со новите модели директно од фабриката.

Таквата обновена опрема може да се понуди и од независни дилери, дистрибутери и официјални партнери на производителите, и од самите производители. На пример, во некои земји обновените iPad и Mac се достапни за клиентите и може да се купат директно од компанијата Apple. Овие артикли може да се купат за помалку од нивната редовна малопродажна цена.

Прочитајте исто така:

Реновирана не е користена опрема

Треба да се разбере дека реновираната опрема не се користи. Сè уште е поблиску до нов, дури и речиси како нов: запечатен е во фабричко пакување, запечатен, на него не останале никакви траги на употреба (како користен). Меѓутоа, само многу ретко, може да има мали дефекти (на пример, скршени пиксели во нормалниот опсег).

Обновената опрема е целосно покриена со официјалната гаранција на производителот. И најчесто оваа гаранција може да се продолжи.

Обновено

И главната работа - всушност, зошто купувачите обрнуваат внимание на реф опремата - цената. Тоа е пониско отколку за нов производ. Но, не треба да очекувате дека трошоците ќе се намалат неколку пати. Ако видите дека цената на реновираниот уред е 2 пати пониска од новиот, најверојатно се работи за користена копија. Бидете внимателни!

Прочитајте исто така:

Дали треба да купам обновена електроника?

Значи, дали треба да купите реновирана или не? Да, под услов да избереме опрема од проверен продавач со добра репутација. Најголемата предност на обновената опрема е пониската цена отколку во случај на нови уреди од продавница, но со помал ризик од проблеми отколку во случај на купување користена опрема од секундарниот пазар.

Меѓутоа, кога купувате обновени уреди, понекогаш мора да прифатите дека можеби го немаат оригиналното пакување. Исто така, вреди да се прочита внимателно описот на понудата и да се земе предвид дека заедно со уредот може да не ги добиеме сите додатоци со кои се продава нова опрема.

Обновено

Без разлика дали се работи за обновен iPhone или видео картичка за игра, прво треба да разберете дека купувате нова опрема што повторно поминала низ дел од производниот циклус (повторно склопување, техничка контрола, тестирање, пакување). Така, тој целосно се усогласува со сертификацијата и производителот му дава официјална гаранција. Иако дефектот не е исклучен во реновирана. Но, неговата веројатност не е поголема отколку кај новите производи. Значи, ако цената на таков производ ви изгледа попривлечна, зошто да не го купите? Главната работа е што продавачот навистина предупредува дека ова е реф техника. Пазете се и од обновени производи со неразумно ниска цена. Запомнете дека бесплатното сирење може да се најде само во стапицата за глувци.

Сепак, паметните телефони, таблетите, лаптопите и другите уреди означени како обновени можат да бидат подобар избор за многу луѓе отколку новиот хардвер. Дополнителна предност на обновената опрема е тоа што е придонес и за екологијата на нашата планета.

Прочитајте исто така:

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Синот на Карпатите, непризнаен математички гениј, „адвокат“ на Мајкрософт, практичен алтруист, левичар

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

2 коментари
Поновите
Постарите Најпопуларен
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
shiny_nerd
shiny_nerd
пред 1 месец

Никогаш не сум купил, но постојано ги разгледувам овие гаџети, па сè уште не сум одлучил :)

Последен пат е уредено пред 1 месец од shiny_nerd
Root Nation
Root Nation
пред 1 месец
Одговори  shiny_nerd

Се надеваме дека нашата статија ќе ви помогне!

Популарно сега