СтатииАнализа7 најкул употреби на ChatGPT

7 најкул употреби на ChatGPT

-

Неодамна, ChatGPT стана исклучително популарен. Овој неверојатен чет-бот со вештачка интелигенција стана вистинско откритие во светот на технологијата.

Не се сеќавам на таква возбуда, се чини од експлозијата на популарноста на криптовалутите, а можеби дури и од дебито на првиот iPhone. ChatGPT е на пазарот само 2 месеци и веќе предизвика хаос и пресврт на голем дел од пазарот на технологија за широка потрошувачка.

7 најкул употреби на ChatGPT

Тешко е да се поверува дека ажурираната верзија на четботот на OpenAI дебитираше дури на 30 ноември 2022 година. Во рок од 2 месеци, ChatGPT не само што го промени светот на онлајн бизнисот, туку речиси ги уништи и темелите на светот на образованието и забавата.

Прочитајте исто така: Дневник на мрзлив стар гик: вештачка интелигенција

Најважните факти поврзани со дебито на ChatGPT

ChatGPT е јазичен модел обучен со помош на техника за машинско учење наречена Засилено учење од човечки повратни информации (RLHF) што може да води дијалог, да одговара на дополнителни прашања, да препознава грешки, да предизвикува лажни претпоставки и да отфрла несоодветни барања. ChatGPT е обучен за примери на меѓучовечки разговори, што помага да се направи дијалогот поприроден.

Новиот ChatGPT chatbot од OpenAI го освои интернетот и покажа колку може да биде возбудлив разговорот со вештачката интелигенција. Сепак, и покрај неговите импресивни способности, тој сè уште произведува многу грешки, што може да ги увери оние кои се плашат дека вештачката интелигенција ќе ги преземе прво нашите работни места, а потоа и целиот наш живот.

ChatGPT-OpenAI

Во последниве недели, сликите од екранот од разговорите со ChatGPT, најновиот модел на вештачка интелигенција развиен од истражувачката компанија OpenAI, станаа вирални на социјалните мрежи. Од ChatGPT беше побарано да каже шега, да напише епизода за ТВ серија, есеј за испит за осмоодделенец, па дури и да го измени кодот на компјутерот.

Повеќе од милион луѓе со нетрпение почнаа да разговараат со вештачката интелигенција и иако не секогаш добиваа задоволителни, значајни одговори, ChatGPT се покажа како прилично добар писател, како и интересен соговорник кој знае да одговори на тешко прашање. и кажи шега. Со неодамнешните ажурирања на другиот софтвер OpenAI, DALL-E, кој се користи за создавање графика, и Lens AI, платформа која создава дигитални портрети, постојат знаци дека вештачката интелигенција може да се натпреварува со човечките способности. Барем во некои области.

Само 3 недели по дебито на ChatGPT, Google го вклучи режимот „црвено копче за криза“. Актуелниот генерален директор на компанијата Сундар Пичаи побара итна средба со креаторите на пребарувачот Гугл - Лери Пејџ и Сергеј Брин. Пичаи стравува дека алатката за вештачка интелигенција OpenAI е способна да создаде вистинска закана за хегемонијата на Google на пазарот за пребарување.

Особено затоа што ChatGPT е многу повеќе разноврсна алатка од интернет пребарувачите. Да, тој може да создава објави на социјалните мрежи, да пишува сценарија за серии, рецепти за вегетаријански јадења, музика, па дури и проповеди за свештеници.

ChatGPT-OpenAI

Креаторите на ChataGPT соработуваат со Microsoft долго време. Токму компанијата управувана од Сатја Надела инвестираше милијарда долари во OpenAI во 2019 година. Мајкрософт во јануари оваа година вети дека ќе даде уште... 10 милијарди долари за развој на ChataGPT. Вештачката интелигенција се очекува да дојде во прелистувачот Bing во март. Силен земјотрес се подготвува на интернет пазарот. Позицијата на Google Chrome се разниша и е под сериозна закана. Сето тоа се претвора во борба на корпорации, светогледи, екосистеми итн.

ChatGPT се здоби со неверојатна популарност меѓу обичните корисници. Како и пред Midjourney, што е пробив кога станува збор за употребата на вештачка интелигенција од страна на „обични“ луѓе. На крајот на денот, сите го гледаме потенцијалот на апликациите базирани на вештачка интелигенција и неверојатните резултати што може да се постигнат со нив. Секако, познато е дека вештачката интелигенција не „создава“ нешто од ништо, програмата учи од огромни бази на податоци на суровини. Ова пак значи дека, како и кај Midjourney, користењето ChatGPT на училиште на пример не е само мамење, туку најверојатно несвесно плагијат. Затоа, иако предлагаме да ги испробате можностите на chatGPT, подобро е да не ги користите неговите перформанси.

Ајде да дознаеме што точно може да направи ChatGPT? Ајде да се обидеме да откриеме во кои сфери на активност тој веќе стана доста напреден, кул и успешен.

Исто така интересно: Не се што нарекуваме вештачка интелигенција е всушност вештачка интелигенција. Еве што треба да знаете

Пишување училишни дела и есеи

ChatGPT ги уништува темелите на општото образование. Излегува дека алатката за вештачка интелигенција прави одлична работа не само со домашните задачи, туку и со испити, списи, па дури и со големи завршни тези.

Ваквите можности на ChatGPT се покажаа исклучително популарни во училиштата и универзитетите, каде што студентите почнуваат масовно да го користат. ChatGPT може да комбинира знаење од многу извори и да го претстави во кохерентна форма, одржувајќи ја секвенцата на причините и последиците. А тоа значи дека наставниците обично не можат да погодат дали текстот го создал ученик или машина. Креаторите на алатката ветија дека ќе им помогнат на институциите да откријат таква измама, но во исто време, никој не може да гарантира 100 проценти ефективност на овој метод.

ChatGPT-OpenAI

Проблемот е толку сериозен што во пресрет на откривањето на потенцијалот на четботот да им помогне на учениците, Њујорк одлучи да го блокира пристапот до ChataGPT на сите уреди и мрежи во сопственост на државните училишта во градот. Од 4 јануари и учениците и наставниците не можат да се поврзат со доменот chat.openai.com во училиштата, бидејќи блокот не само што ги опфаќа училишните уреди туку и мрежите. Оттогаш, медиумите секојдневно известуваат за слични заклучувања во многу училишта, а не само во САД.

Сепак, со оглед на фактот дека едноставен мобилен телефон е доволен за да се искористат сите можности на овој бот, овие забрани се симболични. Кој сака, сепак ќе го користи ботот. Блокирањето на таква можност е тешко, ако не и невозможно.

Дојде до точка што креаторите на ChataGPT во паника ги предупредуваат училиштата да не забранат чет-ботови. Извршниот директор на OpenAI тврди дека таквите алатки можат да бидат корисна помош во учењето. Тој дури предлага да се користи ChataGPT како учител кој може да објасни конкретни прашања со кои студентот можеби има проблеми. Според неговото мислење, овие предности го засенуваат проблемот со тоа што ученикот самостојно не создава писмени домашни задачи, што наместо тоа може да го направи ChatGPT.

Едно може да се каже со сигурност - во образовниот систем владее огромен метеж.

Исто така интересно: Adobe Stock ќе продава дела создадени од вештачка интелигенција

Креирање содржина на странски јазици

Има ситуации кога треба да преведеме некој документ или тест, дел од текстот на странски јазици. Добро е ако вие или некој од вашите пријатели ги знае овие јазици совршено, но тоа не е секогаш случај. Познато е дека учењето странски јазици бара многу напор, а тоа не е потребно на сите.

Во овој случај, потребен ви е квалификуван преведувач кој ќе го направи преводот што ви треба, можеби за плаќање. Таквата ситуација може да се повторува повторно и повторно, а понекогаш е тешко да се реши тука и одеднаш. Но, постои излез.

ChatGPT-OpenAI

На крајот на краиштата, ако сакаме да создадеме кратка белешка на неколку јазици, можеме безбедно да користиме ChatGPT, кој не само што ќе создаде, туку и ќе ја преведе пораката на неколку јазици. Ова е навистина фантастично. Целиот процес на завршување на задачата во ChatGPT ќе потрае малку време. Се разбира, не е без грешки, но вреди.

Исто така интересно: Windows 12: Еве што ќе понуди следниот оперативен систем на Microsoft

Пишување текстови на песни

Креативниот процес понекогаш е тежок, како што можам да потврдам од сопственото искуство. Понекогаш едноставно нема инспирација за пишување текстови, а ако има, понекогаш е тешко да се најдат зборовите. Тука може да помогне ChatGPT, кој може не само да напише текст на одредена тема, туку и да аранжира песна во одреден музички стил.

Неодамна, интернетот го потресе веста дека ChatGPT напиша песна во стилот на Ник Кејв. Беше доста интересна приказна. Обожавател на рок бендот Ник Кејв и лошите семиња генерирал стихови за неколку песни во стилот на бендот користејќи го четботот ChatGPT. Готовиот текст му го испрати на фронтменот Ник Кејв за да го оцени создавањето на невронска мрежа. Пејачката му се заблагодари на обожавателот за вниманието, но ја критикуваше самата идеја за создавање песни со помош на алгоритми за вештачка интелигенција.

"ChatGPT може да напише говор, есеј, проповед или некролог, но не е способен да создаде вистинска песна. Можеби подоцна алгоритмот ќе успее, а овие песни нема да се разликуваат од оригиналните, но сепак тоа ќе биде копија, еден вид пародија.

Песните се раѓаат од страдање, се засноваат на сложената внатрешна креативна борба на една личност, но колку што знам, алгоритмите не се способни да чувствуваат. Податоците не се засегнатиНик Кејв му одговори на навивачот.

ChatGPT-OpenAI

Генерално се согласувам со него. Алгоритам не може да напише песна на исто ниво како личност, бидејќи за ова треба да имате чувства и лично искуство. ChatGPT е сè уште во раните фази на развој, но без разлика на се, суштината секогаш ќе остане иста - четботите ќе можат само да пародираат и копираат луѓе, но не и да создаваат нешто уникатно.

Може да се види целосниот текст на песната, генерирана од невронската мрежа Онлајн Ник Кејв.

Имитација на разговор со одредена личност

ChatGPT има способност да одговара на повиците и да води разговори онака како што сакаме. Тоа значи дека тој може да објасни одредено прашање како, на пример, да разговара со дете или да имитира конкретни луѓе, историски личности итн.

Оваа корисна карактеристика ќе им се допадне на учениците или студентите. Замислете. Законот за универзална гравитација ќе му го објасни на вашето дете не здодевен наставник по физика, туку самиот Исак Њутн, поточно неговиот имитатор на гласот.

ChatGPT-OpenAI

Би ја слушал презентацијата на iPhone 15 во гласот на Стив Џобс и за лансирањето на ракетата-носач SpaceX Starship нека ми каже Илон Маск. Навистина ми се допаѓа оваа перспектива.

Исто така интересно: Дневник на мрзлив стар гик: измешана реалност на Windows

Пишување е-пошта за фишинг

Каде и кога ќе се појави нова алатка, ќе има криминалци кои сакаат да ја користат за свои цели. Можностите на програмата ви дозволуваат да креирате убедливи приказни на кој било јазик, па природно брзо се појавија луѓе кои ја користат оваа алатка за да креираат фишинг напади, лажни вести и да шират дезинформации.

Експертите веќе предупредуваат дека Русите сакаат да го користат Chat GPT за криминални цели. Аналитичарите Истражување на точката за проверка откри подземни форуми на руски сајбер криминалци кои разговараат за стратегии за опасна употреба на GPT. Тие не се достапни за пошироката јавност, но со соодветно знаење, нема проблеми со заобиколување на безбедноста и гео-оградувањето.

ChatGPT-OpenAI

Експертите изразуваат загриженост за криминалната употреба на вештачката интелигенција. Според Check Point Research, Русите можат да го користат за создавање лажна содржина и креирање кампањи за фишинг. И тие имаат доказ за тоа.

Chat GPT е одлична алатка за руски сајбер криминалци кои не зборуваат англиски. Благодарение на брзите преводи генерирани од вештачката интелигенција, тие можат да креираат сигурни е-пошта за фишинг. И ова е само почеток.

Прочитајте исто така: Руските хакери се обидуваат да користат ChatGPT за сајбер криминал

Објаснување на сложени прашања

Една од уникатните карактеристики на ChatGPT е неговата способност да синтетизира сложени теми и да ги објаснува на едноставен и логичен начин. Оваа функција го прави ChatGPT одлична алатка за учење бидејќи значително го намалува времето потребно за пристап до клучните информации.

Алатката од централата за вештачка интелигенција наречена OpenAI ви овозможува да внесувате прашања на кој било јазик на кој четботот дава разговорни, ако донекаде лукави, одговори. Ботот се сеќава на вашиот дијалог и користи претходни прашања и одговори за да ги формира следните одговори. Одговорите, се разбира, се засноваат на огромното количество информации на Интернет.

ChatGPT-OpenAI

Се чини дека алатката е доста запознаена во областите каде што има добри основни податоци од кои може да научи. Тој сè уште не е доволно сезнаен и интелигентен за да ги замени сите луѓе, но може да биде креативен и неговите одговори можат да звучат доста авторитативно.

Пишување компјутерски код

Како што се испостави, ChatGPT исто така ви овозможува да креирате компјутерски програми. Се разбира, многу брзо се покажа дека е можно да се креираат малициозни програми на овој начин, што веројатно не е изненадувачки. Сепак, како што се испостави, можете да креирате и посложени програми, но со... различни резултати.

Хакерските форуми ги објавија првите успешни обиди да се создадат алатки за хакирање користејќи ChatGPT.

ChatGPT-OpenAI

На пример, една од програмите е напишана на јазикот на Python, и ако е правилно вклучена, може брзо да се претвори во „откупнина“. Програмата може да ги шифрира сите датотеки на компјутерот на жртвата и да бара надомест за дешифрирање.

Друг пример - понапреден хакер објави на форум на darknet пример на код напишан од ChatGPT што прави скриено преземање на серверот на клиентот. Со дискретно поврзување со серверот, сајбер криминалецот добива целосен пристап до податоците на жртвата.

Но, тоа не е се. Специјалисти од Истражување на точката за проверка успеа да користи ChatGPT за да добие цел куп алатки: скрипти за скенирање на порти, пристап до Reverse Shell, па дури и можност за компајлирање на код во извршна датотека на Windows.

Вештачката интелигенција менува речиси сè

Тешко е да се најде некој аспект од човечкиот ум кој не бил засегнат од неверојатните способности на ChataGPT.

OpenAI пишува одлични резимеа за апликантите за работа. ChatGPT создава одлични рецепти засновани на прехранбени состојки што ги имаме дома. Вештачката интелигенција исто така создава одлични инвестициски стратегии врз основа на статусот на корисникот и структурата на богатството.

ChatGPT дури го положи медицинскиот преглед во САД. Истражувачите на Axios кои го спровеле експериментот известуваат дека одговорите дадени од алгоритмот биле конзистентни, темелни и сеопфатни. ChatGPT е лесен го положил испитот во едно од американските бизнис школи. Сигурен сум дека ќе има уште вакви приказни во иднина.

OpenAI ја трансформира и новинарската индустрија. Еден од најпопуларните американски нови медиумски сервиси - Buzzfeed - објави дека ќе користи ChataGPT за креирање квизови и некои новинарски содржини. По објавувањето, берзанската цена на медиумската компанија која го издава Buzzfeed порасна за 62%.

За потсетување, ChatGPT е стар само 2 месеци. Тешко е да се замисли какви вештини ќе има, да речеме, за 2 години.

Не чека ли револуција? Уметниците протестираат, наставниците и професорите истовремено се жалат и стравуваат, инвестициските советници плачат, но нема да можат да го спречат развојот на вештачката интелигенција во форма на ChatGPT. На пазарот може да се почувствува исчекување на моќни пресврти, промени кои можат да влијаат на апсолутно секој аспект од онлајн светот. Нешто слично на она што се случи по лансирањето на iPhone, но се уште е далеку од експлозијата на популарноста на мобилниот интернет и мобилните апликации. Не очекуваат многу интересни, напорни времиња. Да се ​​надеваме дека ова не е страшната верзија на SkyNet, туку нешто што ќе му помогне на човештвото да се развие, да научи и да научи за светот.

Исто така интересно:

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Синот на Карпатите, непризнаен математички гениј, „адвокат“ на Мајкрософт, практичен алтруист, левичар

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Популарно сега