СтатииАнализаWindows 12: каков е, што да очекуваме и од што да се плашиме

Windows 12: каков е, што да очекуваме и од што да се плашиме

-

на Windows 12, новиот оперативен систем на Мајкрософт, стана познат неодамна, но веќе предизвика многу разговори и полемики. Денес ќе се обидеме да разбереме сè.

Мајкрософт вети дека Windows 10 треба да биде последниот оперативен систем, чиј понатамошен развој треба да се одвива преку последователни ажурирања, и така до крајот на светот - или Мајкрософт. Сепак, за неколку години добивме нов Windows 11, па вреди да се има на ум дека визионерските планови на Microsoft нема секогаш да се реализираат. И ова треба да се запомни во контекст на фактот дека Windows 12 ќе биде фокусиран на cloud computing и вештачка интелигенција.

Виндоус 12 е за облак и вештачка интелигенција

Секако, нема сомнеж дека наместо компјутери во нашите домови, наскоро ќе се појават терминали кои ќе ни овозможат да се поврземе само на еден огромен суперкомпјутер кој врши пресметки за сите луѓе на Земјата. Па, ќе има се повеќе и повеќе такви суперкомпјутери: од различни компании и на различни континенти. Сè укажува на фактот дека таквите технолошки гиганти како Мајкрософт се стремат кон ова.

Се разбира, овој пат нема да дојде наскоро: првата фаза на овој пат ќе бидат хибридните системи, односно како што се Windows 12 и, можеби, некои од неговите наследници. Претпоставката овде е прилично едноставна: најсложените пресметки, главно оние поврзани со работата на вештачката интелигенција, ќе се вршат во облакот, а нивните резултати, по понатамошната обработка, ќе бидат испратени до компјутерот на корисникот како готово решение. .

Панос Панај Мајкрософт

 

Како што истакна Панос Панаи, извршен потпретседател и главен директор за производи на Мајкрософт: „Вештачката интелигенција е дефинирачка технологија на нашето време, за разлика од се што сум видел. Тоа ја менува индустријата, го подобрува нашиот секојдневен живот на многу начини - некои ги гледате, некои не - и ние сме на пресвртна точка. Ова е местото каде што пресметувањето од облак до корисник станува попаметно, повеќе лично, користејќи ја моќта на вештачката интелигенција. Сега, AMD е исто така во првите редови на технологијата за вештачка интелигенција со своите процесори Ryzen 7040 заедно со Windows 11. Ова е нашиот следен чекор на ова заедничко патување.

Вештачката интелигенција ќе го редефинира начинот на кој правите сè во Windows - буквално. Како овие големи генеративни модели, размислете за јазичните модели, моделите за генерирање кодови, моделите на слики. Овие модели се толку моќни, толку прекрасни, толку корисни, толку лични. Сепак, тие се и многу пресметковно интензивни, поради што претходно не можевме да го направиме тоа. Никогаш порано не сме виделе толку интензивни оптоварувања на работа во овој обем, и тие се тука. Потребен ви е оперативен систем што ја замаглува границата помеѓу облакот и хардверот на корисникот, и тоа е она што го правиме во моментов“.

Како што можете да видите, Панаи верува дека вештачката интелигенција е таа што ќе може да го промени нашиот свет, нашата перцепција за околината, складирањето на лични податоци итн.

Прочитајте исто така:

Windows 12 и проблеми со популарноста

Некој може да праша, велат тие, Windows 12 сè уште не е излезен, а веќе знаете дека ќе има проблеми во оваа област? Можам да одговорам на ова едноставно: „Да, знам“. На крајот на краиштата, работата на вештачката интелигенција и облакот е прилично скапа работа. Така, во извесна смисла, Мајкрософт ќе мора да плати не толку за самиот систем, туку за неговата употреба, а тоа ќе биде, попрво, модел на претплата.

Windows 12

Се разбира, на почетокот ова може да биде само надомест за дополнителни способности за вештачка интелигенција, но многу луѓе ќе почувствуваат чекор во насока што не им одговара. Друг проблем е интернетот. Многу луѓе во светот сè уште немаат пристап до постојана, неограничена врска со голема брзина. Всушност, многу корисници спаѓаат во оваа категорија, бидејќи на некои места мобилниот интернет е најдобриот на кој можат да сметаат, а понекогаш дури и тој интернет има проблеми.

Windows 12

Последниот и не помалку важен проблем е тоа што многу луѓе сакаат нивниот компјутер да биде независна единица која може да работи самостојно. Многу големиот број мрежни услуги на Windows 10 ги натера луѓето да го напуштат Windows 7, но префрлањето на Windows 11, дури и бесплатно, не е баш привлечно за повеќето корисници. Во случајот со Windows 12, каде оваа промена би требало да биде уште позабележителна, проблемот со незаинтересираноста би можел да испадне навистина голем. Покрај тоа, малку е веројатно дека транзицијата ќе биде бесплатна, што значи дека за некое време новиот оперативен систем ќе привлекува само ентузијасти и, можеби, развивачи на софтвер. Несомнено, малкумина ќе сакаат да купат Windows 12 заради ажурирање. И ова може да доведе до финансиски проблеми за Мајкрософт.

Исто така интересно: Како ефикасно да се забрза Windows 11

Windows 12 - има ли нешто да се плашиме?

Па... не мора. Како што споменав претходно, многу корисници сè уште имаат проблеми со пристапот до Интернет. Но, повеќето од нас сега работат само во веб алатки, користејќи главно паметни телефони за комуникација. На пример, мојот персонален компјутер моментално делува како терминал и целата работа се врши на мрежата. И ова сега не е проблем.

Windows 12

Се разбира, тоа се должи на фактот дека мојата работа е базирана на Интернет. Дури и одржувам предавања и часови преку Интернет. Подготвувам статии или веднаш во администраторот на нашиот ресурс, или во Google Documents или Word, додека складирам сè во облакот OneDrive. Можеби ако мојата работа беше на друго поле, веројатно би претпочитал офлајн алатки за да имам целосна контрола врз резултатите од мојата работа. Сепак, со текот на годините, се навикнав на облакот како примарна средина во која функционирам удобно. Патем, вака живеат и работат повеќето од нас сега.

Windows 12

Но, признавам дека веројатно би вредело да имам лаптоп или компјутер целосно независен од мрежните алатки, некаде на дното на фиоката чекајќи неочекувани ситуации, како што е дефект на серверите на Google, Microsoft, без кои целата моја работна средина едноставно исчезнува . Но, досега тоа никогаш не се случило.

Дури и јас, долгогодишен обожавател на Windows и Microsoft, не сум сигурен дека ќе бидам заинтересиран да платам претплата за новиот Windows 12. Да, можностите за вештачка интелигенција се многу интересни, но дали вреди да ги трошам парите? Сè уште има повеќе прашања отколку одговори.

Прочитајте исто така: 

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Синот на Карпатите, непризнаен математички гениј, „адвокат“ на Мајкрософт, практичен алтруист, левичар

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

3 коментари
Поновите
Постарите Најпопуларен
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Јеее
Јеее
пред 3 месеци

гомна

волошин
волошин
пред 4 месеци

Со проблеми со напојувањето, облак услугата и вештачката интелигенција се претвораат во тиква и, соодветно, веќе се подготвуваат да го следат текот на злогласниот брод.

Андреј
Андреј
пред 4 месеци

Лице од Украина пишува за недостаток на проблеми со пристап до Интернет. Токму тоа е проблемот, кога уредот е офлајн, ќе се претвори во старо железо

Популарно сега