СтатииОСЛично искуство: Chromebook за работа - реално?

Лично искуство: Chromebook за работа - реално?

-

На патот на секој корпоративен самурај, веројатно постои таква половина пат, на која постои желба да се ослободиме од големото, евтиното, незгодното, обесено со административни ограничувања, обезбедени од компјутерот на компанијата-работодавач и да се промени во нешто со што би било погодно и пријатно за работа. Многу луѓе во овој случај, без размислување, ќе одат и ќе купат нов, ако не и многу, MacBook. Сепак, ќе има и такви кои сакаат да изневерат, да ги најдат парите по кои посегнуваат Apple, подобра апликација, а како компјутер за секојдневни задачи може да се најде нешто не полошо, туку многу поевтино. Оваа приказна е за нив.

Исто така интересно:

Веројатно сите слушнале за лаптопи со оперативниот систем на Google Chrome OS или „chromebooks“, а некои можеби дури и ги виделе. Општо познато е дека овие компјутери се евтини и наводно доста добри. Се поставува прашањето - дали е можно да се користи ова наместо мал лаптоп на Windows како главен компјутер за канцелариска работа и живот надвор од канцеларијата.

За успех на овој настан, важно е да се разбере од што всушност се состои работата и животот. Во мојот случај, тоа е првенствено комуникација - пошта, месинџери, повици, видео конференции. Следно - пресметки, табели со технички и деловни податоци, извештаи за производство, спецификации на производи. Документи - упатства, „листови со податоци“, описи, технички задачи, епови. Подготовка на презентации и говори со нив. Читање цртежи и дијаграми во PDF. Шеми за цртање, структурни дијаграми. Снимање и забележување слики од екранот. Тестирање на апликации Smart City Web, Windows и Android, работа со нив во реални проекти, обука на клиенти. Сосема малку музика и гледање видео (за првиот, има паметен телефон, за вториот - телевизор). Нема игри. Па, читајќи секакви глупости на Интернет и социјалните мрежи, каде да одиме без тоа.

Со таков „багаж“ зедов тенок, шик, метален (и изненадувачки евтин!) HP Chromebook 13 G1, давајќи му на корпоративниот лаптоп Windows за поправка, која траеше долги, но исклучително интересни и поучни три месеци.

Први чекори

Веројатно, нема смисла детално да се опишува интерфејсот на Chrome OS, каде и какви копчиња има и од каде лази. Вреди да се напомене само дека овој систем е апсолутно лесен за користење - најлесниот од сите достапни денес, полесен од Android и секако - од Windows или MacOS. Во некои случаи, едноставноста се претвора во недостаток на одредени способности, но севкупниот биланс е веројатно позитивен - има повеќе предности отколку недостатоци. Сепак, постојат голем број карактеристики на интерфејсот на кои вреди да се обрне внимание во нашиот контекст.

Не постои „работно биро“ како такво

Екранот што го гледате кога сè е затворено и минимизирано е празен и секогаш ќе биде празен. Не можете да поставите кратенки на програмата, датотеки или графички контроли на неа. Проблеми ги чека и оние кои се навикнати да ја користат работната површина како депонија за најновите примени или креирани датотеки (како мене), и оние кои ја негуваат и полираат „таблата“ на својот компјутер, каде што се е на свое место и има ништо излишно. Секој ќе мора да ги промени своите десктоп навики.

Chromebook

Поставките се „маки“ и непроменливи

Голем дел од интерфејсот на Chrome OS е преземен од MacOS, и тоа е прилично добра работа. Нема „десен клик“, но има допир со два прста што отвора контекстно мени. Некои од комбинациите на тастатурата дојдоа од Windows (на пример, светинските Ctrl+C и Ctrl+V), но повеќето дојдоа од Mac (особено, префрлување на јазикот на внесување со комбинацијата Ctrl+Space). Но, главната работа не е тоа. Најголемо изненадување беше фактот што овие гестови и комбинации не можат да се реконфигурираат. Да, воопшто. Во поставките, можете да најдете само табела со список на комбинации на копчиња и да се обидете да ја научите. Сепак, иако активно користам кратенки, тие не се смислата на мојот живот и се навикнав на оние 5-6 кои постојано се во движење во еден ден.

Исто така интересно:

Сите операции со преземените датотеки се експлицитни

Во Windows, се навикнувате на фактот дека кога ќе пристигне датотека во месинџерот, или има врска за преземање на веб-страница, доволно е само да кликнете и датотеката ќе се отвори. Во исто време, системот тивко го презема во стандардната папка, некоја општа папка или Преземања. Не е така во Chrome OS. Овде, ако кликнете на датотеката во гласникот или прелистувачот, системот ќе го отвори прозорецот за преземање и ќе праша каде да го зачува. Од една страна, тој е транспарентен и искрен, плус го спречува неконтролираното растење на скриените депонии од стари и заборавени датотеки што го заземаат просторот на дискот. Од втората - го одвлекува вниманието и нервира во процесот на работа. Мојот став кон оваа карактеристика е неутрален, со мала нијанса на негативност.

Само една активна копија од секоја програма

Како Андроид, системот не дозволува да стартувате повеќе копии или прозорци од истата апликација - кога повторно ќе се обидете да кликнете на иконата на апликацијата, таа едноставно ќе го префрли корисникот во веќе отворениот прозорец. Нема да работи овде, како во Windows или MacOS, да се отворат три Excel и да се споредуваат броеви меѓу нив или да се влечат делови од табели. Сепак, никој не ве спречува да отворите десет јазичиња со истата веб-апликација во прелистувачот. Овие карактеристики оставаат свој белег на многу работи - од кориснички навики до избор на програма. Според мене, оваа функција е дефинитивно лоша и ја ограничува употребата на Chrome OS.

Одлично управување со енергијата

„Голиот“ хромбук веднаш се буди, само треба да го отворите капакот, не треба да притискате ниту едно копче. Кога капакот е затворен, тој веднаш заспива. Спиењето е многу здраво, Chromebook може да изгуби неколку проценти од батеријата преку ноќ. Во овој поглед, Chrome OS е поблиску до Android или iOS отколку до десктоп системи - MacOS и особено Windows. И достапен е веднаш и бесплатно, нема потреба да танцувате со тамбура околу профилот за потрошувачка на енергија. Со текот на времето, особено, имајќи Андроид Telegram во позадина и пет отворени јазичиња во прелистувачот, chromebook веќе не е толку лесен за подигање. Сепак, ова е сепак една од неговите силни страни.

Неподнослива леснотија на форматирање

Chromebook, како уред со Android, може лесно да се ресетира на фабричките поставки, за ова само треба да ја пронајдете соодветната команда во поставките. Ова е погодно кога го префрлате лаптопот за употреба од друго лице или го продавате. Покрај тоа, постојат сопственички функции како што е Powerwash, која насилно ги брише сите кориснички датотеки од вградената меморија и сите нејзини поставки. Ова е плус. Но, има и маст минус - Powerwash може да се активира при ажурирање на оперативниот систем, па дури и само при рестартирање. Двапати го ажурирав Chrome OS, еднаш Powerwash исчисти сè, вториот пат датотеките останаа на своето место. Не разбрав целосно како функционира, па развив постојана фобија за рестартирање и ажурирања. Ова е минус, а според мене е поголем од плусовите.

Екстензии и апликации

"Со што ќе ги отворам датотеките?" е едно од најчестите прашања на почетник кој размислува да купи Chromebook. Ќе одговорам да - не плашете се од тоа. Со арсеналот на различни видови програми достапни во Chrome OS, најверојатно ќе отворите која било датотека. Страв за друг…

Три типа на апликации се широко достапни на модерните Chromebook - екстензии на прелистувачот Chrome, апликации за Chrome OS и апликации за Android. Првите две се достапни во Веб продавницата. Екстензии (Chrome Extensions) се стартуваат преку соодветната ставка во менито на прелистувачот, се отвораат во картичката на прелистувачот, не се појавуваат во системското мени на апликациите и не се отвораат во посебен прозорец.

Chromebook

Апликациите (Chrome OS Applications), од друга страна, се прикажуваат како кратенки во генералното мени на програмата и се отвораат во посебни прозорци со своја икона на лентата со задачи. Сепак, постојат многу исклучоци од овие правила. Значи, Skype, како наставка, нема своја икона во програмското мени, туку работи во посебен прозорец и се прикажува на лентата со задачи, а, да речеме, Microsoft Word Online, напротив, се стартува од програмското мени, но работи само во картичката на прелистувачот и не се појавува на лентата со задачи. 

Chromebook

Денес, веројатно повеќето Chromebook уреди можат да работат со апликации за Android и се опремени со клиентот на Google Play. Списокот на апликации во продавницата, се разбира, е филтриран, достапни се само оние за кои Google верува дека се погодни за овој тип на уреди. Сепак, поради ова не се забележува значително разредување, сè што, според мое мислење, е разумно да се користи на хромбук е таму. Програмите се инсталираат без проблеми, се додаваат во менито, се стартуваат и работат. Во режимот на сесија, односно „започна - го направи потребното - затворено“ - практично нема прашања.

Chromebook

Проблемите се појавуваат кога ќе почнете да ги користите апликациите на Android во заднина. Овде нивната работа е далеку од идеална. Јадат меморија, се забавуваат себеси и го успоруваат целиот систем. паѓаат Понекогаш тие ги влечат сите останати апликации што работат со нив. Понекогаш работат сите апликации и прелистувачот. Проблемите се речиси неизбежни ако дозволите Chromebook со неколку активни апликации за Android да заспие и да се разбуди - тој дефинитивно ќе се разбуди минута или две, а нема да се разбудат сите активни апликации.

Како резултат на тоа, апликациите за Chrome OS треба да се претпочитаат при изборот на сопствен избор на апликации. Во верзијата на Android, дефинитивно избегнувајте работи што треба да работат во позадина - гласници, е-пошта, комунални услуги, плеери. Да се ​​вратиме таму каде што почнавме - не треба да се плашите дека нема да можете да отворите одреден документ, туку дека ќе ви биде незгодно да го правите тоа 100 пати на ден, ден по ден и во позадина.

Исто така интересно:

Патот до облаците

Веројатно, најпозитивното искуство што дава блиска комуникација со chromebook е промената во филозофијата на складирање датотеки.

Прво, Chrome OS доаѓа со сопствен менаџер на датотеки што стандардно има директен пристап до Google Drive. Апликацијата изгледа слично на Windows Explorer, оние кои се навикнати да ја користат оваа програма можат веднаш да почнат да работат со облакот на Google. Наводно нема ништо необично во овој пристап - истиот Windows Explorer содржи слично дизајниран пристап до OneDrive. Меѓутоа, во Мајкрософт тоа е организирано на малку поинаков начин - таму е достапна локална папка во Explorer, која постојано се синхронизира со облакот, а Chrome OS работи директно со датотеките во облакот. Сепак, ова не е важно, туку едноставноста и леснотијата на пристап - тој е подготвен „надвор од кутијата“, не бара поставки, работи јасно и сигурно. Во мојот случај, тоа го промени општиот став кон складиштата во облакот (за мене, макањето со нивните веб-интерфејси беше секогаш незгодно) и ме охрабри да ги користам поактивно.

Chromebook

Второ, евтиноста на компјутерот, без разлика дали е Chromebook или Windows компјутер, автоматски повлекува мала количина на вграден простор. Chromebook-овите немаат вградени хард дискови, а меморијата од 512 GB или 1 ТБ е достапна само во единечни, најскапи конфигурации. Плус, поради Powerwash, податоците на вградениот медиум се изложени на ризик, еден погрешен потег при ажурирање или рестартирање, а Chrome OS ќе избрише сè. Влечењето на флеш-дискови или надворешен диск со вас е многу сомнително задоволство. Затоа, изборот е едноставен - или купете MicroSD (што исто така не е факт дека сè ќе одговара), или преместете се во облакот. Веројатно, најразумниот пристап е да се подели целата архива на датотеки, а она што е критично потребно без разлика на Интернет, да се задржи на мемориска картичка, а остатокот - во облакот.

Друг плус на вградениот управувач со датотеки на Chrome OS е тоа што ви овозможува да ги поврзете датотечните системи на друго складирање во облак со слична леснотија. Доволно е да преземете алатка наречена File System for... за соодветната услуга од Web Store. Лично ги поврзав Dropbox и OneDrive на овој начин, се чини дека се можни и Box.com и Yandex.Disk. Па, шлаг на тортата - на сличен начин успеав да поврзам корпоративно складирање базирано на ownCloud, чинеше 15 минути читање на прирачникот, инсталирање на истата алатка за датотечен систем и едно патување до администраторите, а тоа е само затоа што Ја заборавив лозинката за складирање. Но, ги префрлив сите мои работни датотеки во корпоративниот облак, можев да ги споделам со колегите и добив сличен лесен пристап до споделените датотеки на колегите.

Chromebook

Во потрага по најзгодниот начин за управување со датотеки, пробав многу менаџери на датотеки, главно во форма на апликации за Android. Сепак, сите тие се покажаа како несоодветни. Некои беа едноставно кабриолет. Други обезбедија само еден прозорец, а Chrome OS не дозволуваше да се изврши втора копија. Се навикнав да работам со прозорците на Windows Explorer и се покажа дека вградениот менаџер на датотеки е единствениот под Chrome OS што работи на сличен начин, односно ви овозможува да отворите два или повеќе прозорци меѓу кои може да влече датотеки. Застана таму.

Chromebook

Во контакт

Во активноста на менаџер на производи, работата со пораки и пренос на датотеки е речиси поважна од обработката на документи и табели. Затоа, пред сè, вреди да се разбере кои гласници и програми за е-пошта се достапни за Chrome OS и колку вредат.

Најтешко, веројатно, со е-пошта. Корисничкото искуство на Windows вели дека вреди да се најде апликација во која ќе ги регистрирате вашите работни и лични сметки, како што се The Bat или Outlook, и се ќе биде одлично. Па, тоа нема да се случи под Chrome OS.

Користам лична пошта на Google Mail и корпоративна пошта на платформата Zimbra. И двата испраќачи имаат веб-интерфејси и можат да работат во јазичињата на прелистувачот Chrome. Гледајќи напред, ќе кажам дека ова е единствениот начин да се работи со нив повеќе или помалку нормално на хромбук. 

Chromebook

 

Апсолутно мнозинство од програмите за пошта кои можат да работат со неколку произволни услуги се апликации за Android. Меѓу нив, не беше можно да се најде таков што ќе ви овозможи да ги поврзете и Gmail и Zimbra, а во исто време да работи стабилно. Gmail за Android е веројатно светски шампион за глупости под оперативниот систем Chrome. Иако дозволуваше нормално конфигурирање на двете сметки, постојано успоруваше, редовно паѓаше, а понекогаш ги влечеше и останатите активни апликации заедно со него, вклучувајќи го и прелистувачот Chrome.

Chromebook

BlueMail се покажа дека не е подобар - сè уште половично се поврза со сметката на Google, но не можеше да се поврзе со работната на Zimbra, сите обиди завршија со итно затворање или замрзнување на програмата.

Chromebook

AquaMail не е единствената универзална е-пошта во форма на апликација за Chrome OS. Навистина нема проблеми со стабилноста на работата со него, работи нормално со услуги од трети страни, но не е пријател со Google Mail - платформата никогаш не му дозволи на овој клиент да ги преземе своите безбедносни мерки. И неговиот дизајн на интерфејс доаѓа од 90-тите, што не ја зголемува желбата за користење на оваа програма.

Chromebook

Microsoft Outlook секако заслужува посебна пофалба. Во Windows, ова е убедливо најдобриот мејлер кој работи слободно со многу сметки, произволни сервери за пошта, има комплетна локална база на податоци за пошта со прилози и паметно морфолошко пребарување, што (според мое мислење) го прави непотребно сортирањето - можете да најдете сè брзо. Значи, она што е достапно на Chrome OS не е ни бледа сенка на оваа апликација. Outlook за Android, како што се испостави, може да работи само со бесплатни услуги gmail.com и hotmail.com, како и „нечесни“ корпоративни услуги (epam.ua или mhp.ua), меѓу кои, се разбира, infomir .com не е присутен. Не помага ниту купувањето на Microsoft 365, ниту таму не можете да поврзете произволен сервер.

Chromebook

Втората алтернатива е Outlook.com. Како и сè друго од Microsoft, онлајн апликацијата е многу пофункционална од онаа на Android. Сепак, откако работеше нормално со Gmail, не дозволи да се конфигурира пристапот до infomir.com. 

Chromebook

Ако како резултат на поштата моравме да се вратиме на корените и да продолжиме да работиме во прелистувачот, тогаш со клиентите на месинџер сликата се покажа поохрабрувачка.

Skype

Постои „матична“ екстензија за Chrome, која се стартува од менито за наставки, но работи во посебен прозорец и создава посебно „копче“ на лентата со задачи. Наставката работи одлично во сите аспекти – со поединечни пораки, групи, индивидуални и групни повици, видео повици од секаков вид, споделување екран, пренос на датотеки.

ChromebookTelegram

Само неофицијални клиенти се достапни како апликации за Chrome OS. Тие работат сигурно и стабилно, но имаат свои специфични недостатоци. Најлошото е неправилна работа со примени датотеки, апликациите не знаат како да напишат нова датотека со исто име над старата, не ја пишуваат целата датотека (губат дел од податоците) или ја оштетуваат. Затоа, морав да инсталирам апликација за Android. Се испостави дека работи изненадувачки правилно, добро се справува со пораки, групи, повици и пренос на датотеки. Малку успорува, иако не е критично, и страда од некои мали заболувања типични за апликациите за Android под Chrome OS - не ја препознава тастатурата на лаптопот како вградена (како резултат на тоа, не може да испрати порака со притискање на Enter), и не дозволува вметнување податоци од таблата со исечоци со Ctrl + комбинација V во украински или руски распоред, обидувајќи се да внесете некој посебен знак (за вметнување, треба да се префрлите на англиски). Сепак, можете да живеете со овие недостатоци, а како резултат на тоа, Андроид Telegram Се навикнав на мојот хромбук.

Chromebook

WhatsApp

Нема официјален клиент во форма на апликација за Chrome OS. Има верзија на Android, но воопшто не е погодна за употреба на лаптоп, бидејќи не може да работи како дополнителна сметка на готова сметка, но се обидува да регистрира нова. Затоа, морав да застанам на неофицијалната апликација за Chrome OS WhatsChrome, и овој избор никогаш не разочара. апликацијата се однесува токму како официјалниот WhatsApp за Windows - сè е точно, не успорува и не е кабриолет.

Chromebook

Viber

Нема апликации за Chrome OS, ниту можност за работа со услугата во прелистувачот. Има апликација за Андроид, но не работи правилно - не го постави адресарот, ниту пораките, само групите, а потоа и без историја на пораки. За жал, ќе мора да се откажете од оваа услуга кога работите под Chrome OS.

Сепак, главниот проблем при работа со месинџери не е толку присуството или отсуството на апликации, туку системот на известувања за нови настани имплементирани во Chrome OS. Во Windows или MacOS, иконата на гласникот што ја примил пораката е визуелно означена на лентата со задачи, а на неа е запишан и бројот на непрочитани пораки. Chrome OS нема ништо од тоа. Сите известувања се појавуваат некое време во долниот десен агол на екранот, а потоа се испраќаат до општиот список. Екранот го прикажува само бројот на ставки во оваа листа, која вклучува и системски пораки, известувања по пошта и други.

Исто така интересно:

Со други зборови, гледајќи во лентата со задачи во Windows, секогаш гледате кој гласник има свежи пораки и колку ги има. Ова не е видливо во Chrome OS. Мора или рачно да ги отворате апликациите една по една и да видите што се случува таму, или (само немојте да се смеете) да го земете вашиот паметен телефон и да ги гледате известувањата таму. Потоа, качете се назад во Chromebook и одговарајте на пораки, прегледувајте и испраќајте датотеки. Маразмус. Не може да се реконфигурира, така што работата со гласници на Chromebook секогаш ќе предизвикува такви непријатности. 

Chromebook

Класик на канцеларискиот жанр

Па, ајде да продолжиме да работиме со канцелариски апликации - Word, Excel, PowerPoint и нивните аналози. 

Веднаш ќе забележам: ако работите со канцеларискиот пакет на Google (Документи, листови, презентации и други), тогаш сè ќе биде во ред со вашиот хромбук. Апликациите работат во јазичињата на прелистувачот точно како во Windows или MacOS, под Chrome OS сето ова е барем не помалку погодно и брзо. Само Google Keep е направен во апликација за нешто, но изгледа исто како во прелистувач. Како бонус, можете да манипулирате со датотеките на Google Office во менаџерот на датотеки на ист начин како што жонглирате со документите на MS Office во Windows Explorer. Сепак, нема да работи да копирате документ во канцелариски формат на Google никаде освен Google Drive.

Но, ќе биде забавно со Microsoft Office.

Можете едноставно да отворите датотека DOCX/XLSX/PPTX и да видите што има таму без никакви проблеми без да инсталирате никакви апликации. Chrome OS има екстензија за ова Канцелариско уредување за документи, листови и слајдови. Тој е цврсто вграден во прелистувачот, нема да биде можно да се отстрани. Со негова помош, не само што можете да гледате, туку и да уредувате и зачувувате датотеки. Сепак, не би ве советувал да бидете во искушение од ова бесплатно сирење - екстензијата сè уште правилно обработува едноставни документи, но сè што е малку покомплицирано - искривува, крши и снима во оваа форма. Имав неколку случаи кога изгубив дел од податоците во табелата поради неправилно работење на Office Editing, по што се откажав да го користам.

Па, ајде да одиме на официјалните алатки на Microsoft. Две од нив се достапни за Chrome OS - збир на апликации за Android и онлајн апликации Live.com (ака Office.com, ака Office 365, ака Microsoft 365). Сепак, тука е и апликацијата Office, која де факто работи како центар за Android или онлајн апликации, па затоа нема да ја разгледуваме посебно.

Првото прашање што ќе го поставите кога ќе ги инсталирате апликациите за Android Office е „Каде се сите алатки?“. Навистина, можностите на Android верзиите на Word, Excel и PowerPoint се строго ограничени. Нивните алатници се многу поедноставни од сличните во Windows или MacOS, а алатките не само што се скриени, туку недостасуваат. На пример, обидете се да најдете добро позната „метла“ или „четка“ (алатка за копирање формат) - нема да успеете. И ова е само наједноставниот пример. Ништо нема да се промени ако платите за Microsoft 365 и преминете од бесплатни верзии на „премиум апликации“ - алатките ќе бидат исти, единствената разлика е во тоа што можете да зачувате уредени датотеки.

Исто така, има проблем со датотеките во верзии на Android на Word/Excel/PowerPoint под Chrome OS. Од сите можни складишта, тие гледаат само две - вградени и OneDrive, можете да заборавите на можноста за отворање датотеки од Google Drive или корпоративниот облак. Но, најлошото е што функцијата за зачувување на датотеки е ужасно кабриолет, и често можете да потрошите време за уредување на документ, да го зачувате (апликацијата со задоволство ќе го потврди ова), а потоа да ја отворите во неговата оригинална форма, губејќи ја целата работа.

Chromebook

Овде ги додаваме проблемите вообичаени за апликациите за Android под Chrome OS - сопирачки, падови, неможност да се отворат две копии од апликацијата (кажи збогум на навиката да се отвораат неколку документи одеднаш и да се префрлаат податоци меѓу нив) - и гледаме дека со Андроид верзиите на Word/Excel/PowerPoint на Chromebook не прават ништо Еднаш Google ќе изгради Parallels Desktop во Chrome OS за Microsoft Office, но не баш.

Друга опција се онлајн верзии на класични апликации. Овде ќе ни олесни да најдеме комплетни комплети алатки, како и посакуваната стабилност на работата, брзината и сигурноста на зачувувањето на датотеките.

Сепак, и овде не е сè мазно.

Прво, Word/Excel/PowerPoint Online работат САМО со облак-датотеки на OneDrive. Затоа, едноставно двоен клик на датотека каде било, или кликнување на врска до датотека во messenger или e-mail, нема да работи - ќе мора да ја повлечете на OneDrive. И бидејќи приклучокот за датотечен систем OneDrive во Управувачот со датотеки не работи совршено, тогаш уредената датотека ќе треба да се влече од OneDrive до местото каде што може да се испрати без грешки - барем до вградената меморија на уредот.

Второ, на онлајн апликациите не може да им се доделат ракувачи за датотеките DOC/DOCX во Chrome OS. Ова значи дека кога сакате да направите нешто со документ на Office, не треба да го букате од навика, туку свесно да го поминете целиот синџир на дејства за да го доставите до OneDrive и да го отворите во апликација на Microsoft. Тоа е неверојатно исцрпувачки. Конечно, трето, онлајн-природата на апликациите значи дека дури и овие сомнителни радости нема да ви бидат достапни доколку интернетот не успее.

Chromebook

Chromebook

Јас дури и не пробав алтернативни канцеларии - сите тие постојат како апликации за Android, а што значи ова под Chrome OS, мислам дека сите веќе претпоставуваат.

Олио

Да бидам фер, имав најлошо искуство со Microsoft Office на Chrome OS од сите апликации, а сите други видови алатки за управување со канцеларии работат подобро до еден или друг степен.

Сè што се врти во прелистувачот работи априори добро. Како прво, ова е речиси целата „нова канцеларија“ - Jira, Confluence, Notion, Slack, Trello. На ист начин, нема проблеми со верзиите на прелистувачот на сите видови конференции, вклучително и видео - Zoom, Google Meet/Duo, Skype за бизнис, Cisco Web Meetings - сето ова функционира јасно и ефикасно. Вреди да се има на ум само дека дури и во „премиум“ хромбук, производителите се обидуваат да натрупаат евтина веб-камера со непријатна зрнеста слика.

Како едноставна алатка за цртање, заменувајќи ја Paint, со цел конвенционално да направите скриншот, да нацртате стрелка кон неа и да напишете „Што по ѓаволите?“, Google Pictures прави добра работа. Работи малку поинаку од Paint, но можностите се исти плус или минус.

Chromebook

Удобно е да се користи далечинска работна површина за да се работи со корпоративни апликации кои апсолутно не предизвикуваат ум, ако, се разбира, тоа го дозволува ИТ инфраструктурата на работодавачот. Microsoft Remote Desktop работи добро под Chrome OS (ако не го оставите да работи долго време). Влегов - и можам, да речеме, да ги уредувам спецификациите на светилките во 1C.

Конечно, постои можност да инсталирате Android апликации од APK-датотеки, па ако вашите програмери развиле нешто целосно „е-технолошки“, нека го префрлат на Android. Како и кај вистинскиот Android, за да инсталирате апликација која не е од Google Play, ќе треба да танцувате со тамбура. На HP Chromebook со корисен косина, ќе мора да го рестартирате оперативниот систем во режим на програмери. Сепак, слушнав дека е полесно на другите chromebooks, доволно е само да ја вклучите соодветната опција во системските поставки. Како пример, еве апликација за поставување паметни светла, која ја инсталирав од самата АПК.

Chromebook

Сумирање на резултатите (тие се „На сув крај“, тие се „Наместо заклучоци“, тие се заклучоци)

Прашањето "Дали Chromebook е погоден за мене како компјутер за работа?" всушност, тој е формулиран на следниов начин: „До кој степен можам да одбијам да работам со Microsoft Office?“. Се разбира, ако работата се состои од отворање на документот, прегледување и пишување во месинџерот „добро, само погледнав дијагонално, се чини дека се е во ред“, тогаш нема да има проблеми. Сепак, постојано креирање нови документи или нивно уредување со зачувување или користење на некои напредни функции - сето тоа ќе биде потешко на Chrome OS. Мислам дека еден документ на ден е веќе граница на која хромбук ќе донесе повеќе проблеми отколку задоволство. Затоа, ако не можете да ја минимизирате комуникацијата со Microsoft Office, подобро е да не ризикувате да се префрлите на Chrome OS.

Второто ѕвонче за аларм е ако имате постојано отворени повеќе инстант-месинџери и уживате да играте корпоративен пинг-понг, обидувајќи се да одговорите на секоја порака пред да ја примите. Поради инхерентниот систем за известување на Chrome OS, постои ризик да не ги забележите сите непрочитани пораки навреме. Сепак, тешкотиите овде не се толку критични како кај MS Office.

Конечно, за нормална работа, кога се отворени неколку јазичиња на прелистувачот, работат три гласници, а вие сè уште се обидувате да направите нешто во апликацијата, погоден е Chromebook со минимална количина RAM од 8 GB. Помалку - ќе забави. Што се однесува до процесорот, мислам дека Core i5 треба да биде доволен со маржа. Јас лично го пробав Chrome OS на Intel Pentium 4405Y и ќе кажам дека е прилично сомнително задоволство. Можам претпазливо да претпоставам дека Core m3 или i3 би бил разумен компромис. Што се однесува до складирањето, многу зависи од вашите специфични потреби и организацијата на складирање на датотеки. Сепак, помалку од 128 GB веројатно нема да биде удобно. Сето ова значи дека сите тие пени хромбук за 100-300 долари не се за вас.

Прочитајте исто така:

Значи, ако повеќето од вашите работни задачи се извршуваат во апликациите на Google и веб-апликациите, а до тешките корпоративни апликации се пристапува преку далечинска работна површина, мислам дека можете безбедно да пробате лаптоп со Chrome OS. Нови, обновени или користени Pixelbook Go, Pixel Slate, HP Chromebook x360, Chromebook од средна и висока класа Acer, ASUS, Dell, HP или Lenovo во вредност од 7-12 илјади гривни - токму она што е потребно за такви случаи.

Roman Kharkhalis
Roman Kharkhalis
Производ, гик, љубител на гаџети и љубител на мачки, ентузијаст за пресметување со пенкало, паметен дом и генерално сè ново и интересно. Поранешен професионален информатички новинар, иако нема поранешни...

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

4 коментари
Поновите
Постарите Најпопуларен
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Лили
Лили
пред 18 дена

Се е супер обоено. Ви благодариме) Едно прашање, можеби сте сфатиле како да направите повеќе записи во Google Chrome, како што беше можно на Windows. Ова е единственото нешто што треба да работам и не функционира. Шок. Солзи

Инна
Инна
пред 4 месеци

Ви благодарам за толку моќното објаснување, токму на време за мене.

Eugene Beerhoff
Eugene Beerhoff
пред 4 месеци
Одговори  Инна

Ве молам

Популарно сега