СтатииТехнологииRN ЧПП: Ние објаснуваме оптички влакна, Toslink, S/PDIF, CableExpert и повеќе

RN ЧПП: Ние објаснуваме оптички влакна, Toslink, S/PDIF, CableExpert и повеќе

-

Оние од вас кои собрале компјутер или барем еднаш го виделе задниот панел на конектори на модерна матична плоча, ќе се сетат на чудниот правоаголен конектор означен како S/PDIF. Но, малкумина знаат дека ова е најстариот од конекторите на овој панел, со исклучок на мини-џекот. Ова е конектор за Toslink оптички кабел. И сега ќе ви кажам што заедничко имаат Toslink и S/PDIF и како тие се однесуваат на подводниот интернет и HDMI каблите како Cablexpert CCBP-HDMI-AOC-50M. Што чини 8 гривни.

CableExpert

Што е оптички влакна?

Оптичкиот кабел е проѕирен кабел низ кој поминува светлината. Всушност, сè. Се разликува од стандардниот бакарен кабел по тоа што информациите не се пренесуваат со електронски сигнали, туку со светлосни импулси.

CableExpert

Вие самите најверојатно сте виделе оптичко влакно на сликата барем еднаш. Се сеќавате ли на овие советски вентилаторски светилки? Главниот принцип на нивната работа е дека тенки нишки од проѕирно влакно, поради разликата во прекршувањето на светлината помеѓу влакното и воздухот, „транспортираат“ светлина без забележително губење на осветленоста.

CableExpert

Предности и недостатоци на оптичкото влакно

Понатаму. Главниот проблем со конвенционалните кабли е отпорот. Металните атоми ги спречуваат електроните да се движат, така што сигналот ја губи силата со растојанието и му треба дополнителна помош. Ако некогаш сте слушнале за активни кабли, ова е тоа. И во исто време, активните кабли се долги неколку десетици метри.

CableExpert

И замислете колку засилување би било потребно за да се вклучи Интернетот на дното на океанот, поврзувајќи ги Европа и Америка? Затоа оптичкото влакно се користи како интернет кабли на долги растојанија. Всушност, можете да го потрошите како Интернет. Технички, потребни се засилување и оптика - но не поради отпор.

CableExpert

Згора на тоа, за разлика од каблите кои имаат ограничување на брзината, а за да се зголеми брзината, често е неопходно да се замени кабелот, кај оптичките влакна воопшто нема ограничување. Стапката на пренос на податоци ќе зависи од тоа колку брзо изворот на светлина ќе ги трепка битовите и бајтите што ви се потребни, односно, ова не е граница на кабелот, туку на влезно-излезниот уред.

CableExpert

Затоа сите светски рекорди за брзина на Интернет, вклучувајќи го и сегашниот, што изнесува речиси два PETA-бита во секунда, беа поставени токму над оптичкото влакно. Да бидам попрецизен за тој рекорд, беше 1,84 петабити, односно 240 терабајти во секунда.

CableExpert

Додадете на ова апсолутна отпорност на електромагнетни пречки, совршена заштита од влага, нема потреба од техничка поддршка – ставете го и заборавете го – како и неможноста за пресретнување на податоците, бидејќи за ова треба физички да го гризнете кабелот, што ќе доведе до губење на сигналот.

CableExpert

Оптичките влакна имаат три недостатоци. Овде ќе зборувам за двете главни - цена и флексибилност. Поточно, неговото отсуство. Преклопете ја бакарната жица во изолацијата на половина - таа сепак ќе работи. Пробај да го направиш тоа со оптички влакна и ќе го скршиш. А оптичкото влакно е поскапо бидејќи е потешко да се произведува.

Toslink, S/PDIF и повеќе

Меѓутоа, ако мислите дека влакната се користат само во интернет опкружувањето, тогаш се лажете. Во основа, секој кабел што користи проводник може да се замени со оптички влакна. Ова речиси секогаш не е профитабилно, но е можно.

CableExpert

Онаму каде што е можно и корисно, се појавуваат работи како денешните херои. Овие кабли се Cablexpert CCBP-HDMID-AOC-50M и Cablexpert CC-OPT-3M. Или 50-метарски HDMI кабел со поддршка за етернет и триметарски кабел Toslink.

CableExpert

Да почнеме со последното, бидејќи веројатно сте многу љубопитни, зошто воопшто е потребно? Потребен е за S/PDIF или за Sony/Philips Формат на дигитален интерфејс. Патем, тоа е причината за коса црта напред. S/PDIF е стандард за оптички пренос на податоци од 1980 година, развиен од you-know-who за употреба во домашно кино.

Прочитајте исто така: Преглед на Sennheiser MKE 600: Легендарниот топовски микрофон!

Важно е дека S/PDIF е протокол за пренос на податоци како USB 5Gb. USB има многу опции за имплементација, но најчесто ги гледаме Type-A и Type-C. Со S/PDIF ситуацијата е уште полоша, бидејќи овој стандард може да се поддржи и преку HDMI и преку RCA лалиња преку коаксијални кабли. И преку TOSLINK.

CableExpert

Како се поврзува Тослинк со сета оваа добрина? Тоа е едноставно адаптер од електронски сигнал до оптички. Toslink беше развиен од Toshiba во 1983 година и, како што можете да видите, сè уште се наоѓа на матичните плочи за S/PDIF аудио излез.

Прочитајте исто така: Преглед ASUS ROG Crosshair X670E ген. Компактна и кул матична плоча

Каде точно? Но, речиси секаде. Факт е дека оптичкиот кабел е многу поевтин од HDMI и може да пренесе, со соодветна опрема на влезот и излезот, многу информации. Всушност, кабелот од 1983 година треба да поддржува, извини, 7.1 звук со помош на компресија, бидејќи самиот приклучок НЕ СЕ СМЕНИ 40 години.

CableExpert

Ова е всушност причината зошто матичните плочи сè уште се произведуваат со Toslink конектор за поддршка на S/PDIF. Овој протокол има толку многу стара аудио технологија што нема смисла да се опишува. Само знајте дека ова е за компатибилност наназад.

CableExpert

Сепак, Toslink има свој уникатен недостаток. Изненадувачки, ова е максималната должина - 5 метри. Оптичкиот материјал внатре е пластичен и не е со индустриски, туку дури и потрошувачки квалитет, а наместо моќни ласери, Toslink едноставно користи евтини LED диоди, па светлината се гаси релативно брзо.

CableExpert

Има исклучок - CableExpert има модели со должина до 10 m Но не повеќе, од наведените причини. И само овде преминуваме на кабелот, кој го нема овој проблем.

Оптички HDMI

Па, како влегува HDMI овде? И на таков начин што Toslink не е единствениот стандард за трансформирање на дигитален сигнал во оптички. Оптичката верзија на HDMI содржи сопствен адаптер во модулот на конекторот. Расклопете го, со ваша дозвола. Нема, затоа што најчесто сите се цврсто залемени, и ништо нема да се гледа.

CableExpert

Но, еве еден пример - Cablexpert CCBP-HDMID-AOC-50M. 50 метри, HDMI 2.0 и пренос на етернет. Иако е напишано на кутијата, како да е некаква уникатна карактеристика, но Интернетот преку HDMI скоро и да не е стандарден за HDMI од 1.4. Тоа е, ако имате кабелска верзија 1.4 и повисока, тогаш треба да поддржува Интернет, ова не е проблем. Проблемот е да се најде излезен уред и влезен уред кој ја има оваа поддршка.

CableExpert

А важен е и фактот дека кабелот е долг 50 метри. Бакарните HDMI кабли не се способни за ова, секој кабел подолг од 5 метри ќе фаќа се повеќе пречки. Ова нема да се случи со оптика. Во исто време, оптичките HDMI кабли често не се двонасочни, односно влезот и излезот не се заменливи.

CableExpert

Нема да прашам кому му требаат 50 метри HDMI, бидејќи на некој му треба. Наместо тоа, ќе зборувам за третиот недостаток на оптичките кабли. Само сигнал може да се пренесе преку оптика. Нема моќ. Всушност, поради оваа причина, оптичкиот USB е невозможен, бидејќи 99% од уредите преку USB ќе добиваат и засилувачи на напојување, а не само сигнал напред-назад.

Резултати од Cablexpert CCBP-HDMID-AOC-50M

Како заклучок, факт е дека каблите со оптички влакна нема да ги заменат вообичаените. А причината не е ниту во цената, ниту во кревкоста, ниту во конекторот. И во универзалноста. USB Type-C пренесува сигнал и полни лаптопи, чини еден денар и е погоден за паметни телефони. Но, обидете се да го користите за пренос на Интернет преку океанот - и ќе се сетите зошто постои оптички влакна.

CableExpert

Затоа, ве потсетувам - на секој свој. Вклучувајќи и Cablexpert CCBP-HDMID-AOC-50M, и Cablexpert CC-OPT-3M. Сепак, напишете во коментарите - каде мислите дека ќе биде потребен 50-метарски HDMI? Дали имате некои практични идеи?

Видео за Cablexpert CCBP-HDMID-AOC-50M

Прочитајте исто така:

Каде да купам

Denis Zaychenko
Denis Zaychenko
Пишувам многу, понекогаш на деловен план. Ме интересираат компјутерски, а понекогаш и мобилни игри, како и конструкции за компјутери. Скоро естет, повеќе сакам да фалам отколку да критикувам.

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Популарно сега