Oukitel WP21 Ultra

Што е SpO2 и зошто е важно да се следи?

СтатииТехнологииШто е SpO2 и зошто е важно да се следи?

Мерење на нивото на кислород во телото, или индикатор SpO2, ви овозможува да го следите вашето здравје, да ја контролирате неговата состојба и навремено да реагирате на промените. Денес ќе разговараме за тоа подетално - користејќи го примерот на уреди за рачни зглобови Huawei.

Современиот свет се менува толку брзо што понекогаш е тешко да се остане во чекор со новите високотехнолошки иновации. Најновите случувања брзо се преточуваат во вистински уреди кои влијаат на речиси сите области од човечкиот живот. Не е ни чудо со што да се борите СОВИД-19 бараме помош и во овој сектор. Згора на тоа, излегува дека тоа воопшто не е неразумно. На пример, пулс оксиметрите, кои се повеќе се инсталираат во паметните часовници и фитнес нараквиците, можат да помогнат во рано откривање на симптомите на коронавирусот. Како е тоа можно?

Huawei Гледајте GT2 Pro

Што треба да знаете за SpO2?

SpO2

Нивото на SpO2 е клучен показател за тоа како функционира нашето тело на дневна основа. Нивото на оксигенација на крвта зависи од промените што се случуваат во телото, а тоа може да се случи на начин што за нас е незабележлив.

Оксигенацијата на крвта е важна во различни ситуации. Зависи од тоа дали можеме да се концентрираме на работата и како нашето тело може да издржи високи физички оптоварувања. Затоа вреди да се контролира овој параметар.

Покрај крвниот притисок и отчукувањата на срцето, заситеноста на крвта со кислород е едно од првите мерења што треба да се преземат за време на медицински преглед. Срцето вообичаено пумпа околу 5000 ml крв во минута до ткивата на возрасно лице со просечна големина, доставувајќи им околу 1000 ml кислород за тоа време. Телото не може да функционира правилно ако нивото на кислород во крвта е ниско, оваа состојба се нарекува хипоксемија и може да предизвика сериозни здравствени проблеми. На пример, ова е еден од карактеристичните симптоми на инфекција со коронавирус.

Кое треба да биде нормалното ниво на кислород во телото?

SpO2Научниците утврдиле дека во нормални услови, индикаторот SpO2 на здрава личност треба да биде помеѓу 90 и 100%. Веројатноста SpO2 на една личност да го надмине нормалното ниво без никакво надворешно влијание, како што е дополнителен надворешен кислород, е исклучително мала. Меѓутоа, ако нивото на SpO2 е под нормалата, постои ризик од развој на хипоксемија. Оваа состојба бара итна медицинска помош.

Симптомите на акутна хипоксемија може да се разликуваат од хроничната хипоксемија, но вообичаените симптоми вклучуваат отежнато дишење, брзо дишење, отежнато дишење, кашлање, губење на свеста, забрзан пулс и промена на бојата на кожата. За да го спречите тоа, треба постојано да го следите нивото на кислород во телото.

Што е пулс оксиметар?

Пулс оксиметар во Huawei Гледајте одговара

За ова, во медицината, постојат специјални уреди наречени пулс оксиметри. Станува збор за иновативни сензори кои го мерат нивото на кислород во крвта, односно SpO2. Во својата основна верзија, тоа е „уред за прсти“. Едноставно, онаа што ја ставаме на прст. Откако таму, на целосно неинвазивен начин, уредот ја мери заситеноста со крв во нашето тело.

Како всушност се случува ова? Пулс оксиметарот ја проверува таканаречената пулсирачка променлива, што укажува на состојбата на пулсирачката крвна артерија. Врз основа на ова, се пресметува нивото на заситеност на хемоглобинот со кислород. Пулс оксиметар може да се користи и за мерење на отчукувањата на срцето. Сепак, не треба да се меша со монитор за отчукувањата на срцето.

Како што споменавме на почетокот, пулсот оксиметар може да се најде и во напредните паметни часовници и во евтините спортски фитнес нараквици. Овде можете да се потсетите на уредите на многу компании, но кинеската компанија постигна најголем успех Huawei. Паметните часовници и фитнес нараквиците на оваа компанија имаат специјални сензори кои ви овозможуваат да го измерите нивото на кислород во телото. Со инвестирање во овој тип на опрема, треба да бидеме сигурни дека можеме да ја провериме оксигенацијата на крвта во секое време, и тоа побрзо и поудобно од претходно, бидејќи таа е секогаш на нашиот зглоб.

Прочитајте исто така: Huawei ја патентира технологијата за мерење температура со мобилен телефон

Како функционира следењето на SpO2 кај уредите од Huawei?

Следење на SpO2Сигурен сум дека сакате подетално да знаете како точно се одвива процесот на следење на нивото на кислород во организмот SpO2 и не само во уредите од Huawei. Специјалните сензори кои се наоѓаат на задната страна на паметен часовник или фитнес нараквица се токму истиот уред што ја врши оваа работа. Поради разликата во апсорпцијата на светлината помеѓу оксигенираниот и хипоксичен хемоглобин, сензорот во уредите Huawei на рачниот зглоб го детектира нивото на SpO2 со мерење на рефлексијата на светлината со посебна бранова должина.

Технологијата не е помалку важна HUAWEI TruSeen™ 4.0+. Оваа функција ви овозможува постојано да го следите вашиот пулс, без оглед на времето и местото. Точните податоци за отчукувањата на срцето ви овозможуваат да го следите и анализирате квалитетот на спиењето и нивото на стрес.

Следење на SpO2 во Huawei Гледајте одговара

И специјалните LED леќи 6-во-1, исто така, совршено ја вршат својата работа. Тие ја фокусираат светлината за подобра пенетрација низ кожата, мускулите и крвта. Ова обезбедува попрецизно мерење. Но, најважни во овој процес се специјалните PPG сензори. Благодарение на светлосната технологија, тие откриваат промени во волуменот на крвта.

Постапката за започнување на мерењето е прилично едноставна. Во списокот со програми за часовници или нараквица, ќе ја најдете програмата SpO2. Отворете го и кликнете на „Мерење“. Треба да почекате 60 секунди и програмата ќе го покаже нивото на кислород во крвта. Исто така, на некои уреди, можно е да се конфигурира постојано следење на SpO2 преку апликацијата Huawei Здравјето, т.е. часовникот или фитнес-тракерот автоматски и независно ќе го следат овој параметар цело време.

Прочитајте исто така: Huawei отвора Health Lab за да го подобри следењето на телесните параметри

Во кои уреди Huawei дали е можно да се измери нивото на кислород во крвта?

Како што веќе рековме, компанијата е еден од водечките производители во оваа област Huawei, кој има вградено пулс оксиметар во речиси секој гаџет за зглоб што го нуди на пазарот.

Huawei Гледајте GT & Band

Актуелни модели на „паметни“ гаџети, како на пр Huawei Гледајте GT 2 Pro, Часовник GT 2 (46мм), Часовник GT 2 (42мм), Гледајте GT 2e, Гледајте одговара і Бенд 4, ви овозможуваат брзо и со речиси интуитивна леснотија да ја контролирате заситеноста на крвта со кислород.

Huawei Гледајте

Така Huawei Watch GT 2 Pro е паметен часовник кој може да го следи SpO2 буквално непрекинато, 24 часа на ден. Во екот на сезоната на респираторни инфекции и коронавирус, ова е особено актуелно.

Уредот ќе ве предупреди доколку открие дека нешто не е во ред. Индикаторите што ги следи Watch GT 2 Pro се прикажуваат на екранот на уредот.

Кај другите модели на часовници или нараквици, мерењето на SpO2 е исто толку лесно - доволни се само неколку гестови. Само одете во програмата и веднаш добијте јасни и точни информации за состојбата на заситеноста на крвта со кислород.

Сите информации и метрика се достапни и јасно лоцирани во апликацијата Huawei Здравје. Ако е потребно, Huawei Здравјето ќе дава и статистички информации на дневна, неделна и месечна основа - за споредба доколку ви треба.

Идеалната физичка и психолошка форма на која било личност е главната цел на компанијата Huawei, која се труди своите уреди да ги направи ваши најсигурни партнери во одржувањето на здравјето и кондицијата. Ова е причината зошто ништо не му бега на будниот „изглед“ на часовникот Huawei Часовник или фитнес нараквица Huawei Бенд.

Huawei Гледајте GT 2 Pro Sleep Monitoring

Но, запомнете дека гаџетите за зглобот Huawei не се медицински помагала. Вредностите на екранот на часовникот или нараквицата се приближни, затоа, ако забележите постојано прекршување на нормата, а особено ако почувствувате симптоми на хипоксемија, веднаш треба да се консултирате со лекар и да подлежите на целосен медицински преглед.

Прочитајте исто така: Преглед Huawei Мобилни услуги (HMS) – моменталната состојба на платформата и перформансите за годината