СтатииИзбор на уредиТОП-10 мрежести системи, лето 2022 година

ТОП-10 мрежести системи, лето 2022 година

-

Мрежен систем – неколку рутери комбинирани во еден мрежата. Така тие го зголемуваат опсегот на Wi-Fi во голем стан или двокатна зграда. Mesh системи се потребни кога еден рутер не може да се справи со дистрибуцијата на Wi-Fi до најоддалечените простории.

Топ 10 мрежни системи, есен 2021 година

За да не се купуваат и конфигурираат неколку рутери одделно, потрошувачките мрежни системи кои се состојат од два или повеќе уреди од ист тип добиваат популарност неодамна. Покриеноста на слични модели може дополнително да се прошири, доколку е потребно. За вас ги собравме десетте најдобри, според нас, Mesh-systems, за да можете да најдете решение според вашите можности, буџет и дизајн.

Прочитајте исто така:

ASUS XT8 AX6600

ASUS XT8 AX6600

Решетката ASUS XT8 AX6600 е збир од два рутери ASUS класа AX6600 (Wi-Fi 6). Ако сакате, можете да купите едно парче. Достапен во црно-бело, дизајнот е стилски и минималистички со скриени антени, така што одговара на секој модерен ентериер.

ASUS XT8 AX6600 обезбедува максимална стапка на размена на податоци 2,2 пати поголема од системите Wi-Fi 5. Максималната брзина на безжичната мрежа достигнува 6600 Mbps. Корисникот може да даде едно име на целата мрежа или да го именува секој од трите достапни опсези посебно.

Мрежестиот систем е опремен со двоен радијатор за ефикасна дисипација на топлина, сопствен процесор со 4 јадра и помошен чипсет за Wi-Fi. Има и WAN/LAN 2.5G етернет порта. Не заборавивме на комерцијалната технологија AiMesh, создадена за брзо поставување на мрежата, како и за детални рачни поставки по желба. Производот се продава по цена од 189 долари. Доста ефтин и функционален, силно го препорачуваме за купување.

ASUS XD6 AX5400

ASUS XD6 AX5400

Мрежен систем ASUS XD6 AX5400 слични по дизајн на претходниот. Комплетот може да се состои и од еден или два рутери од класата AX5400 со поддршка за стандардот Wi-Fi 6, има стилски дизајн, систем за ладење и антени скриени внатре, лоцирани под агол од 45 степени за подобар прием на сигналот.

ASUS XD6 AX5400 може да се конфигурира преку етернет и Wi-Fi. Секој јазол е способен да работи како примарен или секундарен јазол. Mesh системите поддржуваат AiMesh технологија за брзо поставување на мрежата.

Матичната технологија на Instant Guard стана карактеристика на моделот. Со негова помош, корисникот може безбедно да пристапи на Интернет користејќи сопствена VPN конекција. Сега нема потреба од услуги за бајпас за блокирање од трети страни. ASUS XD6 AX5400 (ZenWiFi XD6) се продава за 150 долари.

Прочитајте исто така:

Мрежен систем ASUS RT-AX92U

ASUS RT-AX92U

Предности на мрежестиот систем ASUS RT-AX92U се состои од два RT-AX92U рутери за игри со адаптивна QoS технологија. Обезбедува минимални доцнења во игрите. Исто така, можно е да се комбинираат WAN-портата и 4 LAN за да се добие вкупен пропусен опсег од 2 Gbit/s. Во исто време, вкупниот пропусен опсег на Wi-Fi мрежата достигнува приближно 6100 Mbit/s.

Во рутерите ASUS RT-AX92U има стилски, агресивен дизајн што гејмерите ќе го ценат. Антените овде се надворешни, а исто така се направени во ист стил како и рутерите. Покрај тоа, гејмерот добива двојно поголем број на USB порти, што ќе биде вкупно четири. Ова е пар USB 2.0 и два USB 3.2 gen1.

ASUS RT-AX92U работи во три канали. Односно, тој е стандарден 2,4 GHz и 5 GHz во два канали. Секако, брзото поставување на мрежа е достапно со основната технологија AiMesh. Цената на овој мрежен систем започнува од 310 долари.

Ubiquiti AmpliFi Alien

Ubiquiti AmpliFi Alien

Мрежестиот систем Ubiquiti AmpliFi Alien изгледа модерно и стилски. Има дури и позадинско осветлување и дисплеј на допир што ја прикажува моменталната брзина на поврзување, квалитетот на сигналот, бројот на поврзани уреди и многу повеќе. Меѓутоа, ако не ви требаат такви надградби, тогаш сепак ќе треба да платите за нив, а тоа е прилично скапо. Цената на моделот започнува од 360 долари, а ова е за еден уред. Комплет од двајца е двојно поскап.

Ubiquiti AmpliFi Alien поддржува стандарди Wi-Fi 4 (N), Wi-Fi 5 (AC) и Wi-Fi 6 (AX), има гигабитен етернет и четири LAN порти. Не заборавајте за поддршката MU-MIMO. Внатре во моделот се инсталирани 12 антени, кои обезбедуваат добра врска со три појаси (2,4 GHz и 5 GHz во два канали). Максималната декларирана брзина на работа на високи фреквенции е 4804 Mbit/s. И тоа е пониско од подостапните модели погоре.

Прочитајте исто така:

Мрежен систем TP-LINK Deco M4

TP-LINK Deco M4

TP-LINK Deco M4 – буџетски мрежен систем со убав дизајн и мал сет на функции. Пакетот овде може да има од еден до три рутери, а минималната цена е 45 долари.

TP-LINK Deco M4 е погоден за канцеларии, куќи и станови каде што нема потреба од поддршка на Wi-Fi 6. Мрежестиот систем поддржува Wi-Fi 4 (N) и Wi-Fi 5 (AC) стандарди, 2,4 GHz, 5 GHz. Има гигабитен етернет и 2 LAN порти. Максималната брзина на Интернет на фреквенција од 5 GHz овде ќе биде 867 Mbit/s.

Една од предностите е истовремено поврзување до 100 корисници. И недостатокот на веб-интерфејс за конфигурирање на мрежата се издвојува од недостатоците.

TP-LINK Deco M5

TP-LINK Deco M5

Мрежен систем TP-LINK Deco M5 сличен на претходниот модел, но изработен во покомпактно тело, погодно и компактно поставено на која било вертикална и хоризонтална површина. Комплетот може да вклучува од еден до три уреди, системот припаѓа на средниот ценовен сегмент, а неговата цена започнува од 88 долари.

TP-LINK Deco M5 може да создаде нова мрежа во дом или канцеларија, или да стане дел од постоечка. Тие ветуваат дека ќе поврзат до 100 корисници. Достапна е поддршка за Wi-Fi 4 (N) и Wi-Fi 5 (AC) и е со двоен опсег (2,4 GHz и 5 GHz). Има и етернет влезови од 1Gbps, четири внатрешни антени плус MU-MIMO поддршка.

Прочитајте исто така:

Mercusys Halo H50G

Mercusys Halo H50G

Мрежестиот систем Mercusys Halo H50G, исто така, припаѓа на сегментот со прифатлива цена, но е ограничен во голем број на можности. Рутерите не поддржуваат Wi-Fi 6 и се само Wi-Fi 4(N) и Wi-Fi 5(AC) во два опсега. Максималната декларирана брзина на Интернет на 2,4 GHz е 600 Mbit/s, но на 5 GHz е 1300 Mbit/s.

Mercusys Halo H50G изгледа уредно и модерно, а доаѓа со два до три уреди. Секоја единица има три LAN порти со брзина од 1 Gbit/s. Постои поддршка за MU-MIMO за зголемување на брзината и стабилноста на врската. Цените на Mercusys Halo H50G започнуваат од 60 долари за повеќе уреди.

Мрежен систем NETGEAR Orbi AC2200

NETGEAR Orbi AC2200

Стилските и компактни елементи на мрежестиот систем NETGEAR Orbi AC2200 се совршени за различни ентериери, тие нема да се попречат на работната површина, ноќната маса, полица и други слични места. Во системот има два или три уреди. Уредите поддржуваат Wi-Fi 5, додека максималната можна брзина на Интернет овде е 1732 Mbit/s (866 + 866 Mbit/s).

NETGEAR Orbi AC2200 има гигабитна WAN порта и една LAN порта со иста брзина на секој мрежен блок. Секој уред е опремен и со 4 вградени антени и поддршка за MU-MIMO технологијата. Се најавува поддршка за гласовниот асистент Amazon Alexa и Google Assistant.

Прочитајте исто така:

Huawei Wi-Fi Mesh WS5800

Huawei Wi-Fi Mesh WS5800

Huawei Wi-Fi Mesh WS5800 – популарен и стилски мрежен систем, кој се продава по цена од 195 долари за три уреди. За овие пари, корисникот добива многу различни опции, но исто така нема поддршка за модерниот стандард Wi-Fi 6.

Во комплетот Huawei Wi-Fi Mesh WS5800 е два или три уреди. Има една гигабитна WAN порта и три гигабитни LAN влезови. Безжичната комуникација овде е триканална (2,4 GHz и 5 GHz во два канали). Максималната декларирана брзина на пренос на податоци во каналот од 5 GHz е 1734 Mbit/s.

Секој уред има четири вградени антени и сопствен 4-јадрен Gigahome процесор. Тие, исто така, не заборавија на MU-MIMO технологијата за зајакнување и стабилизирање на мрежата.

LINKSYS Velop Wi-Fi 6 AX4200

Од името на мрежниот систем LINKSYS Velop Wi-Fi 6 AX4200, јасно е дека уредите го поддржуваат новиот стандард за Wi-Fi 6 (AX), а максималната брзина на поврзување со нив може да достигне 3600 Mbit/s на фреквенција од 5 GHz. Безжичната комуникација овде е три-бенд и, како и обично во овој случај, 5 GHz работат на два канали.

LINKSYS Velop Wi-Fi 6 AX4200

Секоја единица на мрежестиот систем LINKSYS Velop Wi-Fi 6 AX4200 е сличен на новата Xbox Series X, само во бела боја. Опциите со два и три уреди се достапни за користење и купување. Приклучоците вклучуваат еден USB 3.2 gen1 и три гигабитни LAN влезови. Опсегот на безжичен интернет е триканален (2,4 GHz и 5 GHz во два канали). Процесорот со 4 јадра со 512 MB RAM и вградена меморија му помага на системот да работи. Има само четири антени, има и MU-MIMO технологија за висококвалитетно, побрзо и непречено поврзување.

Како што можете да видите од врвот погоре, мрежните системи се разликуваат по цена, дизајн и можности. Во исто време, сите тие се создадени за да се поедностави користењето на Интернет дома или во канцеларија, како и да се прошири мрежата дури и до најоддалечените агли на просториите.

Дали користите мрежни системи? Или сепак претпочитате стандардни рутери и проширување на мрежата со зголемување на нивниот број? Споделете ги вашите искуства, стравови, докажани модели на мрежни системи и други размислувања за овој сегмент во коментарите.

Прочитајте исто така:

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Претплатете се на нашите страници во Twitter тоа Facebook.

Pavel Chyikin
Pavel Chyikin
Многу пишувам и читам. Понекогаш играм, гледам филмови и серии, па пишувам и за тоа. Ги сакам сопругата, синот и добрата храна.
Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Популарно сега