СтатииВоена опремаОружје на украинската победа: оклопен транспортер Stryker

Оружје на украинската победа: оклопен транспортер Stryker

-

Вооружените сили на Украина веќе добија оклопни транспортери „Страјкер“. Нашето Министерство за одбрана веќе пишуваше за ова, оваа опрема беше вклучена во пакетот воено-техничка помош.

https://twitter.com/DefenceU/status/1640419664818782222

Stryker

Испораката на оклопните транспортери Stryker беше објавена од американската публикација на 9 јануари Polитико. Доби информации за релевантните дискусии од неименувани претставници на американското Министерство за одбрана запознаени со ситуацијата. Потоа, оваа информација беше официјално потврдена од претставници на Пентагон.

Оклопните транспортери „Страјкер“ влегоа во новата серија воена помош за Украина. Од очигледни причини, потребата на нашата армија од оклопни возила постојано расте, а се планира дел од овие потреби да се покријат на сметка на американските оклопни транспортери. Овие оклопни возила секако ќе ја зголемат мобилноста и борбената способност на украинските вооружени сили.

Прочитајте исто така: Оружје на украинската победа: германски боксер RCH 155 самоодна хаубица

Од надополнување на загубите до создавање на нови единици

Со снабдувањето на Украина со оклопни возила воопшто излезе една интересна приказна која доста добро ги илустрира промените во структурата на воените единици на вооружените сили.

Претходно, НАТО буквално ги бришеше од своите резерви тенкови и пешадиски борбени возила од советски стил, со цел барем некако да ги пополни загубите на украинските војници без да ја напрегаат нивната логистика, можности за поправка и без потреба од обука на персоналот. Едноставна шема во стилот: „единица не успеа - заменета со нова“. Сепак, многу брзо советската опрема во резервите почна да истекува и, иако ситуацијата е далеку од ќор-сокак, дојде време западните модели на опрема да одат во борбената зона.

Stryker

Но, идните испораки на сите овие Леопард 2, М1А2 Абрамс, Бредли и друга опрема ја носат западната помош за Киев на сосема поинакво ниво. Овде, старите правила за замена на паднатите единици со нови повеќе не функционираат. Тие не функционираат само затоа што, на пример, надополнувањето на тенковска компанија составена главно од Т-64 со различни модификации со одреден број германски или британски тенкови би било апсолутно бесмислено. Иста е ситуацијата и со пешадиските борбени возила Мардер, Бредли и оклопните транспортери „Стајкер“.

Недоволна синхронизација во комуникациските системи, целосен недостаток на обединување помеѓу советската и НАТО-опремата, почнувајќи од видовите гранати и завршувајќи со резервни делови со комплети за поправка, обука на екипажите и тимовите за поправка - таков збир на проблеми ќе го принуди или формирањето на нови единици базирани на западни машини или реформатирање на веќе постоечките Ова, се разбира, значително ќе ја зголеми главоболката на командата на вооружените сили на Украина, но ќе овозможи да се организираат - на многу начини поради карактеристиките на странската опрема - многу поефикасни групи.

Ви предлагам конечно да ги запознаете американските оклопни транспортери Stryker.

Прочитајте исто така: Оружје Украински победи: противвоздушен ракетен комплекс Аспид

Претставник на семејството на оклопни транспортери на САД

Проектот Stryker беше развиен од General Dynamics Land Systems (GDLS) во доцните 90-ти. Неговата цел беше да создаде унифицирана оклопна платформа на тркала и семејство на борбени и помошни возила врз основа на неа. Новата платформа беше заснована на постоечкото оклопно возило LAV III, кое претходно беше развиено за Канада врз основа на швајцарскиот оклопен транспортер Piranha.

До почетокот на 2000-тите, неколку варијанти на Stryker беа тестирани и препорачани за употреба од страна на Армијата на САД. Во 2001-4,5 година стр. Пентагон направи нарачка за производство на околу 1126 оклопни возила од различни верзии. За копнените сили се набавени оклопни транспортери М1296, БМП М1127, извидувачки возила М1128, возила за огнена поддршка МXNUMX и други.

Снабдувањето со возила „Страјкер“ беше придружено со промена на организациската и кадровската структура и опремата на трупите. Таквата опрема влезе во служба на таканаречените средни бригади и значително ја зголеми нивната мобилност и обезбеди широки борбени способности.

Stryker

Во 2003 година, единиците со оклопни транспортери Stryker учествуваа во воена операција во Ирак. За време на операцијата во рамките на вистинските борбени операции, оклопните возила добија висок рејтинг. Тие забележаа прилично високо ниво на заштита, добра мобилност и леснотија на користење. Во исто време, технологијата не ги заштити екипите од сите закани, а обидите да се подобри заштитата негативно влијаеше на другите параметри. Подолу ќе зборуваме за предностите и недостатоците на оваа машина.

Stryker

Вреди да се одбележи дека оклопните возила на семејството Страјкер биле произведени само за копнените сили на САД. Компанијата GDLS понуди други унифицирани модели на странски клиенти, но не и оригиналниот Stryker. Доколку американското раководство донесе релевантна одлука во блиска иднина, Украина ќе стане првиот странски примател на оваа опрема.

Прочитајте исто така: Оружјето на украинската победа: системот за воздушна одбрана НАСАМС кој го штити Вашингтон

Варијанти на оклопниот транспортер Stryker

Stryker

Како што веќе споменавме, беа произведени неколку верзии на оклопниот транспортер Stryker за различни намени. Тие се малку различни едни од други, но во исто време ги задржуваат главните способности и функционалната ориентација. Значи, ги имаме следниве опции:

 • Stryker M1126 ICV: всушност основната верзија на оклопниот транспортер. Екипажот се состои од две лица (командант и возач) и може да прими до 9 пешадиски војници.
 • Stryker M1127 (RV): извидувачко возило што го користат воените единици на САД за извидување, надзор и фаќање цели. Исто така, често се користи од извидници на баталјонски единици кои се движат низ бојното поле за да собираат и пренесуваат податоци за надзор во реално време за свесност за ситуацијата и непријателските намери.
 • Stryker M1128 (MGS): мобилен систем за пиштоли. Оваа верзија на оклопниот автомобил е вооружена со пиштол од 105 мм М68А1 (М68А1Е4).
 • Stryker M1129 (MC): оваа APC варијанта, вооружена со минофрлач Soltam 120 мм, ја поддржува пешадијата со огнена покривка (бомби со висока прецизност и касетни бомби DPICM), сили за потиснување и обезбедува излезно осветлување, IR осветлување, димни завеси итн.
 • Stryker M1130 (CV): командно-штабна машина која на командантите им обезбедува функции на комуникација, собирање информации, анализа и подготовка на податоци за борбени мисии; може да се поврзе и со авионски антени за заеднички мисии.
 • Stryker M1131 (FSV): оваа варијанта е возило за поддршка на пожар. Обезбедува надзор и комуникација (4 заштитени борбени радио мрежи) со идентификација на целта, податоците автоматски се пренесуваат до пушки и артилериски единици.
 • Stryker M1132 (ESV): инженерска машина. ESV има интегрирани системи за неутрализација на пречки и означување на лента, како и уреди за откривање мини.
 • StrykerM1133 (MEV): возило за медицинска помош – обезбедува помош и евакуација за тешки рани и повреди.
 • Stryker M1134 (ATG): противтенковско возило вооружено со водени проектили TOW за зголемување на пешадијата и извидувањето, може да пука со оклопни возила со долг дострел надвор од ефективниот дострел на пиштолот на тенкот.
 • Stryker M1135 (NBC RV): извидно возило со радиолошка, биолошка и антихемиска заштита. Автоматски ги комбинира информациите за загадувањето од детекторите со податоците од навигациските и метеоролошките системи и пренесува дигитални предупредувачки пораки до NBC.

Прочитајте исто така: Оружјето на украинската победа: францускиот систем за воздушна одбрана Кротале

Главните предности на Stryker: заштита и електроника

Сите модели на семејството Stryker се засноваат на унифицирана платформа на тркала, но добиваат различна опрема и оружје. Таквата платформа има челично заварено тело со распоред на средината на моторот и подвозје со четири оски со погон на четири тркала. Во предниот дел на машината е возачот, во крмата - партијата за слетување или специјалната опрема.

Кога се разгледува одреден модел на воена опрема, резервацијата се смета за еден од најважните параметри. Во исто време, не е важно дали мислите на тенк, борбено возило на пешадија или оклопен транспортер. Но, имајќи го предвид фактот дека оклопниот транспортер не е дизајниран за фронтален напад на позициите на добро вооружен непријател, не вреди да се прават особено високи барања за него.

Stryker

Сепак, Stryker може да стане еден од најзаштитените и во исто време масивни оклопни транспортери во украинската армија.

Сопствениот оклоп на телото во фронталната проекција обезбедува заштита на ниво 4 според стандардот STANAG 4569 (од куршуми 14,5 мм). Другите делови можат да издржат куршум од 7,62 mm (ниво 3). Предвидено е поставување на оклоп Мексас со шарки, благодарение на што фронталниот дел може да го издржи ударот на проектилите со мал калибар. Дел од оклопниот транспортер Stryker е опремен со активна заштита на железната завеса.

Stryker

Ниту советскиот БТР-70/80, ниту лавовскиот дел од странските оклопни транспортери, вклучително и М113, не можат да произведат толку високи индикатори како „Страјкер“, на пример, кружна заштита од оган од митралез од 14,5 мм. Ова е постигнато поради фактот што телото на Stryker е направено од челични лимови со висока цврстина, кои дополнително се покриени со блокови од оклопна керамика кои се навртуваат. Во исто време, тежината на оклопниот транспортер поради употребата на керамичка заштита е 16,47 тони, што е само половина тон повеќе од онаа на истиот БТР-82А.

Stryker

Но, таквата отпорност на гранатирање во борбени услови е и зголемена заштита од фрагменти од артилериски гранати. Се чини дека природата на непријателствата во сегашните услови не треба објаснување - артилерија владее со топката таму, затоа непријателските единици откриени за време на извидувањето веднаш се покриени со артилерија во областа на нејзиниот дофат. Овде, за разлика од соучениците, Stryker ќе изгледа многу попрофитабилно. Особено со засилена антиминска заштита, која заедно со објавените факти драстично ќе ги намали жртвите меѓу пешадијата транспортирана во оклопни транспортери.

Stryker

Дополнително, на американскиот оклопен транспортер може да се инсталираат и анти-кумулативни решетки екрани, кои штитат од противтенковски гранати од типот PG-7 со веројатност од околу 50%. Дали овие комплети ќе бидат испорачани во Украина е отворено прашање, бидејќи тоа го проширува опсегот и влијае на тежината. Но, неопходно е да се земе предвид можноста.

За време на војната во Авганистан, Stryker беше надграден со нов сет на панцир во форма на V, кој ја зголемува заштитата од противпешадиски мини и импровизирани експлозивни направи.

Прочитајте исто така: Оружјето на украинската победа: системот за воздушна одбрана МИМ-23 Хок

Вооружување на оклопниот транспортер Stryker

Во основната модификација на оклопниот транспортер Stryker имаме борбен модул со далечинско управување со митралез со среден или голем калибар или автоматски фрлач на гранати. Други модификации на машината можат да носат пиштол со мал калибар, митралез од 105 мм, минофрлач од 120 мм, проектили TOW итн. Ефикасната употреба на оружјето е обезбедена со системот за контрола на бојното поле FBCB2.

Друга предност на оклопниот транспортер Stryker е присуството на термички нишан во комплексот за контрола на пожар. Добро е познато колку сега се важни системите за термичка слика. За разлика од едноставната оптика, со вакви системи е можно да се откријат и идентификуваат цели на растојание од неколку километри во секое време од денот и во речиси сите временски услови (многу обилен снег или целосно матна магла го намалува опсегот на видот), што ќе се потребни не само на конвенционално чисто поле, туку и во згради со различна густина.

Stryker

Со оглед на тоа што мнозинството оклопни транспортери во украинската армија немаат таква техничка способност, вредноста на американскиот подарок е голема.

На ова можеме да го додадеме и опремувањето на оклопните транспортери Stryker со GPS навигациска опрема, што ја олеснува ориентацијата на теренот, како и координацијата на акциите со соседните единици. Се разбира, секој има таблети и телефони со пристап до Интернет, но интегрираната опрема обезбедува поголеми можности за интеракција помеѓу APC, нејзината пешадија и блиските врски. Меѓутоа, што се однесува до работата со „соседите“, американската машина има и систем за препознавање „дома-странец“, што ја минимизира можноста за пријателски оган.

Прочитајте исто така: Преглед на Bayraktar TB2 UAV: ​​Каков вид на ѕвер е ова?

Моќен дизел мотор

Целата платформа за оклопни транспортери Stryker е опремена со дизел мотор Caterpillar 3126 со капацитет од 350 КС. Со борбена тежина од најмалку 17 тони, автомобилите на семејството се способни да развиваат брзина до 95-97 km/h на автопат и да се движат надвор од патот. Поради големата тежина, автомобилите не пливаат, водените препреки со длабочина до 1,2 m може да се надминат со одење.

Stryker

Прочитајте исто така: Оружје на украинската победа: Преглед на тенкот Леопард 2

Удобност за екипажот и војниците

Како што веќе спомнав, екипажот на оклопниот транспортер Stryker се состои од две лица: командант и возач на возилото. Тие се поставени во предниот дел на оклопниот транспортер. Во внатрешноста на оклопниот транспортер е сместена слетувачката во бројка до 9 лица.

Исто така, вреди да се каже дека Страјкер обезбедува многу поудобни услови за пешадија од советските и многу западни модели, вклучително и таков масивен оклопен транспортер како М113. Покрај тоа, оклопниот транспортер Stryker е посигурен во работењето и не е многу тежок за поправка.

Stryker

Дополнителната опрема треба да вклучува автоматски систем за гаснење пожар со сензори во моторот и просторот за слетување, кој исто така може да се активира од возачот, надворешно монтирани резервоари за гориво и херметички затворен оддел за екипаж. Командирското седиште е опремено со дневна-ноќна термална камера, која му овозможува да гледа исто како и возачот. Командантот на машината има поглед од речиси 360 степени; погледот на возачот е малку повеќе од 90 степени. Покрај тоа, возилото на командантот има дигитален комуникациски систем FBCB2 (Combatant Command Brigade Force XXI и подолу), кој обезбедува комуникација меѓу возилата преку текстуални пораки и мрежа за мапирање, како и комуникација со баталјонот.

Прочитајте исто така: Оружје на украинската победа: модерни самоодни пиштоли PzH 2000 година

Технички карактеристики на оклопниот транспортер Stryker

 • Димензии: должина 6,95 m; ширина 2,72 m; висина 2,64 m
 • Оклоп: V-труп, стандарден оклоп со мало оружје и заштита од шрапнели, IDED и заштита од мини
 • Вооружување: митралез од 7,62 мм или 12,7 мм, или автоматски фрлач на гранати од 40 мм и фрлач на противтенковски наведувани проектили Javelin.
 • Тежина: во борбена состојба 16,74 тони
 • Максимална брзина: до 100 km/h
 • Оперативен опсег: 500 km
 • Капацитет: 2 членови на екипажот + 9 војници од специјалните сили
 • Дополнителна опрема: централизирано надувување гуми, систем за заштита на NBC, термосликар за ден/ноќ, мрежна мапа и систем за комуникација.

Прочитајте исто така: Оружје на украинската победа: германски самоодни противвоздушни пиштоли Гепард

Дали има некои недостатоци на оклопниот транспортер Stryker?

Меѓу нив, пред сè, неопходно е да се забележи слабата проодност на слаби почви, што е типично за сите возила на тркала, без разлика на земјата на потекло. Ова, се разбира, е важно во услови на украинска черноземска каша. Систем за контрола на притисокот во гумите Stryker, секако дека има, но како ќе се покаже во вакви услови е големо прашање. Особено во случај на употреба на антикумулативни решетки, кои ја зголемуваат тежината на машината.

Ова ја вклучува и ниската стабилност на оклопниот транспортер Stryker за време на остри маневри и возење надвор од патот поради неговиот висок центар на гравитација. Случаите на превртување на овие американски оклопни транспортери не се толку ретки, иако тоа не прави катастрофа.

Stryker

Друг проблем е стабилноста на Stryker APC системите и единиците на ниски температури, што, на пример, се покажа како случај во Алјаска. Дури и на -10°С, бројот на дефекти на овие машини се зголеми толку многу што повеќе време се трошеше на нивна поправка отколку на борбени работи за време на воените вежби. Така што ќе биде интересно да се види како функционира овој оклопен транспортер во наши услови.

Несомнено, овие помали недостатоци не можат да се споредат со неговите главни предности - добра заштита и високо ниво на техничка опрема, што го нема во оклопните транспортери од руско производство.

Сигурен сум дека таква сигурна и заштитена опрема е многу неопходна за нашите бранители на фронтот. Затоа, ние сме искрено благодарни на нашите западни партнери, особено на САД, за нивната поддршка и снабдување со модерно оружје.

Ние веруваме во нашите бранители. Напаѓачите немаат каде да избегаат од одмазда. Смрт за непријателите! Слава на вооружените сили! Слава на Украина!

Прочитајте исто така:

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Синот на Карпатите, непризнаен математички гениј, „адвокат“ на Мајкрософт, практичен алтруист, левичар

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Популарно сега