СтатииВоена опремаСè за беспилотните летала на General Atomics MQ-9 Reaper

Сè за беспилотните летала на General Atomics MQ-9 Reaper

-

Украина преговара за купување на тешки јуришни беспилотни летала General Atomics MQ-9 Reaper. Што е интересно за овие UAV-ови?

Војната продолжува. Непријателот продолжува да уништува градови и села, со ракетни напади врз нашата инфраструктура и станбени области. Нашите храбри вооружени сили даваат достоен отпор, уништувајќи жива сила, опрема, авијација, па дури и непријателски крстосувачи. На модерното војување му треба и модерно оружје. Сите слушаме и читаме многу за високата ефикасност на турскиот беспилотен авион Бајрактар, кој уништува колони оклопни возила на окупаторите и удира таму каде што најмалку очекуваат. Тој стана вистински терор за кацапи. Ова е модерно оружје, кое сè уште е ретко во светот. Дроновите се иднината на воените кампањи.

MQ-9 Reaper

Секако, тоа добро го разбира раководството на нашите вооружени сили. Затоа е одлучено да се обратиме до партнери од САД за купување на најсовремениот дрон General Atomics MQ-9 Reaper, кој се смета за еден од најдобрите и најмоќните во светот. Овој борбен дрон е способен не само да врши извидување на територијата на непријателот, туку и да изврши ракетни напади врз неговите позиции, да уништува тенкови, оклопни возила, засолништа, складишта за гориво, па дури и да предизвика оштетување на непријателските воени бродови. Овој „тивок убиец“ може значително да го промени текот на војната во наша корист. Решивме да раскажеме подетално за UAV од американско производство, кој, се надеваме, ќе се појави во служба со вооружените сили во блиска иднина.

Прочитајте исто така: Преглед на Bayraktar TB2 UAV: ​​Каков вид на ѕвер е ова?

MQ-9 Reaper, или зошто General Atomics може да произведе модерни дронови

Беспилотните летала MQ-9 Reaper не се појавија на истото место. Џенерал Атомикс има долга и богата историја на изградба на авионска опрема и, најдобро од сè, е во состојба да ја изгради самостојно. MQ-9 Reaper беше создаден целосно на сметка на компанијата, а дури подоцна беше понуден на американската влада. Зошто се случи ова?

Џенерал Атомикс долго време доставува беспилотни летала MQ-1 Predator, кои добро се докажаа во борбени услови за време на војната во Авганистан и борбата против терористите. Но, со текот на времето се појави потреба од нивна модернизација. Мора да се разбере дека „Предаторите“ беа многу помали од Рејперс и имаа ограничен потенцијал за развој, а да не зборуваме за товарот на оружје. Сепак, за нивно време, овие UAVs сè уште беа револуционерно решение. Толку револуционерно што американската армија сè уште користи верзија на сивиот орел.

MQ-9 Reaper

Откако го анализираа пазарот на оружје и неговите развојни трендови, програмерите на General Atomics решија да продолжат да работат во оваа насока и да направат нешто уште подобро. Така инженерите беа принудени да работат напорно за да го подобрат овој дрон. Така е создаден Predator B, кој во американската авијација го нарекуваат MQ-9 Reaper, благодарение на сопствените пронајдоци. Името се нафати до тој степен што секој тип на беспилотно летало Predator B што е опремено со оружје (не секој дрон е способен за тоа) обично се нарекува MQ-9 Reaper.

Прочитајте исто така: Оружје на украинската победа: Противвоздушното оружје го штити нашето небо

Што значи името MQ-9 Reaper?

Во воената номенклатура многу ретко, а всушност речиси никогаш не се справуваме со ситуација кога буквите и бројките не значат ништо. Ознаките во американската војска, а со тоа и во авијацијата, се точни и ни кажуваат многу сами по себе. Во името на MQ-9 Reaper, буквата „М“ означува „повеќенаменски“ (повеќенаменски), а „Q“ значи дека се однесува на беспилотни летала управувани од далечина. Дури и „9“ на крајот е значајна - тоа значи дека ова е деветта машина во низата беспилотни и далечински управувани беспилотни летала, односно беспилотни летала. Reaper е веќе познато име, како Predator или Hawk.

Прочитајте исто така: Оружје на украинската победа: Javelin FGM-148 ATGM – безмилосно кон непријателските тенкови

Што е MQ-9 Reaper?

Кога зборувате за MQ-9 Reaper, обично мислите на самиот дрон, кој лета некаде во воздухот, но всушност, името се однесува на целиот систем, бидејќи дронот е само дел од таканаречениот систем на авиони со далечински управувач. .

Целиот систем се состои од беспилотно летало опремено со сензори и оружје, копнена контролна станица, примарна сателитска врска Predator, системи за поддршка и квалификуван тим на оператори. Како што разбирате, целата техника е доста сложена и вклучува беспрекорна и координирана интеракција на многу технички компоненти и луѓе.

MQ-9 Reaper

Главниот екипаж се состои од оператор, кој е командант на апаратот, и негов помошник, одговорен за работа со сензори и насочување на оружје. Овде треба да се забележи дека системот е прилично флексибилен, различни групи сензори и оружје можат да се користат за специфични задачи, така што операцијата, и од контролната точка и на теренот, мора да биде сеопфатно подготвена. Ова ги максимизира можностите на платформата.

MQ-9 Reaper е модуларен летало за извидување и удар на американската армија. Опремен е со турбопроп мотор, кој ви овозможува да развиете брзина поголема од 400 km/h. Максималната висина на летот е до 15 m Максималното времетраење на летот е 400 часа.

Прочитајте исто така: Оружје на украинската победа: MANPADS FIM-92 Stinger

Кои се главните задачи на MQ-9 Reaper?

Главната задача на MQ-9 Reaper не е да сее уништување од небо, но тоа ќе го споменеме на крајот. Впрочем, нивната главна улога е интелигенција, односно собирање податоци. За ова се дизајнирани дроновите. Ефективната имплементација на оваа функција и високата издржливост на летот се обезбедени со економичен мотор, голема резерва на гориво, добар сооднос моќност-тежина и широк опсег на сензори.

Но, собирањето податоци не е сè. Се разбира, ефективната работа би била невозможна без развиен комуникациски систем. Во минатото, ако авион вршеше извидување (ова беше старо време, пред дронови), анализата на податоците се правеше по враќањето во базата. Така беше со познатиот U-2, а тоа беше случај многу години подоцна и на други платформи. Благодарение на развојот на средствата за комуникација, стана возможно да се пренесуваат податоци речиси во реално време. Вака функционира дронот MQ-9 Reaper.

MQ-9 Reaper

MQ-9 Reaper може да врши мисии како што се ISR (разузнавање, надзор и надзор), блиска воздушна поддршка или CSAR (борбено пребарување и спасување), како што е потрага по пилотите на соборениот авион. Американците ги користат и за следење на конвои и офанзивни операции, расчистување на правци, идентификување цели и контрола на прецизното оружје.

Секако, треба да се напомене дека во споредба со Predator, Reaper има речиси шест пати поголема носивост, што му овозможува да користи многу поширок опсег на оружје што оди многу подалеку од ракетите Hellfire. Ајде да разговараме за тоа подетално.

Прочитајте исто така: Оружје на украинската победа: Преглед на MANPADS Starstreak

Какво оружје можат да носат дроновите MQ-9 Reaper?

Видовите на оружје што можат да бидат опремени со беспилотни летала MQ-9 Reaper вклучуваат првенствено системи како што се ракетите AGM-114 Hellfire, кои веќе успешно се користат на Predators. Станува збор за наведувани проектили од класата „воздух-земја“, дизајнирани да погодуваат оклопни, лесно оклопни и други цели за кои е потребно точни удари.

Друго оружје се системите GBU-12 Paveway II, односно високопрецизни воздушни бомби базирани на класичните бомби Mk 82, со тежина од 227 kg и опремени со ласерски систем за наведување.

MQ-9 Reaper

GBU-9 Joint Direct Attack Municions може да се користат и на MQ-38 Reaper - ова се одамна познати бомби JDAM. Верзијата GBU-38 е најлесната верзија, па затоа е погодна за употреба со дрон. Бомбите JDAM имаат контролен дел и се водат до целта со GPS и инерцијален систем. Екипите имаат и GBU-49 Enhanced Paveway II, кој може да се контролира со ласер и GPS/INS.

Конечно, може да се користат и GBU-54 ласерски системи за муниција кои ја комбинираат точноста на JDAM со ласерски покажувачи. Овие бомби можат да нападнат и цели во движење. Како што можете да видите, војската има избор кој зависи од конкретната задача.

Дронот има шест надворешни точки на потпирање со носивост до 1361 kg. Може да носи до 4 проектили воздух-земја или до 8 во модификацијата MQ-9a или 4 ракети Hellfire и две ласерски наведувани бомби Mark 82.

Прочитајте исто така: Прекинувачblade: Американски камикази беспилотни летала за одбрана на Украина

Кои системи се на дроновите MQ-9 Reaper?

Она што ги прави беспилотните летала MQ-9 Reaper исклучително ефикасни е вградениот мултиспектрален систем за таргетирање кој обезбедува визуелна идентификација на целите. Во верзијата MTS-B, екипажот има инфрацрвен сензор, колор и монохроматска дневна телевизиска камера, инфрацрвена (краток бранови) камера, ласерски пронаоѓач на опсег и систем за ласерско осветлување на целта. Се разбира, има и радар.

Сепак, вистинската магија се случува малку подоцна. Тоа е малку како пост-продукција од филмски студија, што се случува во реално време. Сликите од секој сензор може да се прикажат одделно, но тие исто така може да се комбинираат доколку операторите одлучат дека тоа ќе овозможи подобро спроведување на задачата или проценка на ситуацијата во областа за следење.

Но, тоа не е се. Базните системи можат да ги надополнат бункерите. Од особен интерес е неодамна тестираниот систем за електронско војување, кој овозможува следење на радарското зрачење и инфрацрвените системи, како и ослободување на опрема за самоодбрана (блесоци и диполи, вклучувајќи ги и најновите системи како BriteCloud). Односно, тоа значи дека дронот може да ги види повеќето копнени цели и во текот на денот и во текот на ноќта, дури и ако тие се под капак. Речиси и нема спас од острата визија на камерите MQ-9 Reaper.

MQ-9 Reaper

Друга многу интересна карактеристика на овој дрон е присуството на специјален контејнер кој ви овозможува да носите, испуштате и контролирате сонарни пловци за задачи против подморници. Специјални радарски станици прилагодени да работат над вода исто така се тестираат за поморските верзии на MQ-9 Reaper.

Се работи и на интеграција со комуникациски контејнери, што ќе овозможи уредите да се користат како станици за комуникација и пренос на податоци за сопствената армија. Ова ќе овозможи користење на беспилотни летала за имплементација на елементи од новиот борбен концепт наречен битка со повеќе домени.

И за крај да ја споменеме вештачката интелигенција, која исто така е веќе присутна во дроновите на оваа генерација. Во 2020 година беа спроведени тестови со модулот Agile Condor, кој користи вештачка интелигенција за автономно пронаоѓање, следење и предлагање цели на операторите со беспилотни летала.

Прочитајте исто така: „Нептуни“ го погодија крстосувачот „Москва“: Сè за овие противбродски крстосувачки ракети

Што друго може да се каже за MQ-9 Reaper?

Системот е дизајниран така што може да се спакува во стандарден контејнер и да се транспортира со авион C-130 Hercules. Целиот систем за контрола на летот е тројно непотребен, така што дефектите на машината се малку веројатни. Контролните површини исто така се дуплираат. Дронот може да се лета и во режим на рачна контрола и во целосно автономен режим.

MQ-9 Reaper

Производителот ја проценува оперативната ефикасност на системот на 90%, што се смета за многу добар резултат. Времетраењето на летот на MQ-9 Reaper достигнува 27 часа (34 во верзијата со продолжен опсег). Овој дрон е навистина еден од најдобрите во својата категорија. Веќе зборуваме за нова серија беспилотни летала - Predator C, но се уште е само во фаза на развој. Руските случувања, не зборувам за постоечките варијанти на UAV-и, се далеку зад себе.

Прочитајте исто така: Хемиско оружје на Русија: Колку е опасно и какви се можните последици

Технички карактеристики на MQ-9 Reaper

 • Развивач: General Atomics Aeronautical Systems
 • Погон: Honeywell TPE331-10GD турбопроп мотор со моќност од 900 КС. со дигитална електронска контрола на моторот (DEEC)
 • Ширина: 20,1 m
 • Должина: 11 m
 • Висина: 3,8 m
 • Тежина на празен дрон: 2223 кг
 • Максимална тежина при полетување: 4760 kg / ER (продолжен опсег) верзија 5307 kg
 • Капацитет на гориво: 1300 kg (4000 lb) / ER верзија - 2500 kg (6000 lb)
 • Оптоварување: 1701 kg (внатрешно и надворешно)
 • Максимална брзина: 400 km/h (240 јазли)
 • Досег: 1900 км (1000 наутички милји) / 2660 км (1400 наутички милји во верзијата ER)
 • Максимална висина: до 15 m
 • Екипаж: 2 лица
 • Цената на дронот: 56,5 милиони долари - вклучува 4 камери со сензори, станици за контрола на земјата и сателитска врска.

Прочитајте исто така: Оружје на украинската победа: Војската високо ги ценеше Piorun MANPADS

Дали General Atomics MQ-9 Reaper ќе биде корисен за вооружените сили на Украина?

Ова е еден од најдобрите извидувачки беспилотни летала во светот, кој ќе помогне да се идентификуваат непријателските цели и да се насочат ракетни фрлачи кон нив. Благодарение на широкиот опсег на оружје, MQ-9 Reaper може да вклучи тенкови, борбени возила на пешадија, оклопни транспортери и оклопни возила. Ракетите „Hellfire“ можат дури и да соборат хеликоптери. Бомбите се исто така моќно оружје што може да се користи за уништување на непријателските засолништа, магацини, згради итн.

Но, што е најважно, овој UAV може дури и да лета до Москва и таму да прави врева. Но, сепак, најдобро е да го користите за земјени цели. Американската војска многу го сака Reaper. Со негова помош беа уништени многу терористички групи. „Тивка смрт“ - така викаат.

MQ-9 Reaper

Ракетите MQ-9 Reaper се доволни да оштетат дури и крстосувач. Исто така е способен да се справи со амфибиски бродови одеднаш. Но, сè уште се користи, во најголем дел, за борба против тенкови и оклопни возила, како и за удар на згради, магацини и сл. од воздух.

Овој дрон е способен да го сврти бранот на војната против орките со реализација на разорни воздушни напади. Ако се постигнат договорите, а General Atomics MQ-9 Reaper навистина се појави во служба со нашите вооружени сили, тогаш окупаторите едноставно нема да имаат шанса против тоа. Бајрактар ​​ќе им биде рај во споредба со MQ-9 Reaper.

Тогаш орките мора да горат во пеколот! Сè ќе биде Украина! Слава на Украина! Смрт за непријателите!

Ако сакате да и помогнете на Украина во борбата против руските окупатори, најдобар начин да го направите тоа е да донирате за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така: Оружјето на украинската победа: противтенковски ракетен систем Stugna-P - тенковите Орк нема да бидат преплавени

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Синот на Карпатите, непризнаен математички гениј, „адвокат“ на Мајкрософт, практичен алтруист, левичар

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

2 коментари
Поновите
Постарите Најпопуларен
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Bogdan
Bogdan
пред 6 месеци

Беше задоволство да се прочита оваа статија. На авторот - рespи др.

Популарно сега