Мото Еџ 30 Нео
realme 10 4G
СтатииВоена опремаОружје на победата на Украина: фрлачи на противтенковски гранати Карл Густаф

Оружје на победата на Украина: фрлачи на противтенковски гранати Карл Густаф

-

Меѓу видовите на оружје што неодамна и беа доставени во Украина се и шведски рачни противтенковски фрлачи на гранати Карл Густаф со соодветна муниција. Денес се работи за ова ефективно оружје.

За нивното обезбедување мора да и бидеме должни на Канада, која на нашите бранители им предаде најмалку 100 фрлачи на гранати и 2000 чаури од својот арсенал. Со оглед на најновите информации, решивме подетално да ги испитаме фрлачите на гранати „Карл Густаф“, бидејќи токму тоа оружје неодамна украинската војска го уништи најмоќниот руски тенк Т-90М „Breakthrough“. Рачно фрлачот на гранати „Карл Густаф“ е еден од најпопуларните фрлачи на гранати во светот, кој е во служба во речиси 40 земји. Дали знаевте дека историјата на овој фрлач на гранати датира од ерата по Втората светска војна?

Прочитајте исто така: Преглед на Bayraktar TB2 UAV: ​​Каков вид на ѕвер е ова?

Карл Густаф е повоено оружје против оклопни цели

1946 година. По кошмарот на војната меѓу нацистичка Германија и Советскиот Сојуз, Европа продолжува да се обновува. Шестгодишниот конфликт, кој се смета за најкрвавата и најстрашната војна во историјата, ги натера луѓето да сфатат дека не смеат да дозволат повторување и мора да се фокусираат на градење мир. Но, која е најголемата гаранција за мир во време кога варварите можат да дојдат на власт? Оружје. Многу оружје. Толку многу за да се одврати која било друга земја дури и да не размислува за можна војна.

Затоа, по долгиот конфликт, кој им обезбеди на одбранбените компании ширум светот големо искуство, започна работата на сосема ново оружје. Пример за такво оружје е фрлачот на гранати Карл Густаф (верзија М1), кој бил развиен околу 1946 година од шведските инженери Хуго Абрамсон и Харалд Јенцен. Нивното производство беше извршено во фабриката Carl Gustafs Stads Gevärsfaktori, што се рефлектира во името на ова оружје.

Карл Густаф

Не за џабе го спомнав искуството од Втората светска војна, бидејќи при создавањето на Карл Густаф дефинитивно беше земено предвид ова непроценливо искуство за користење оружје во реални борбени услови. Особено затоа што фрлачот на гранати Карл Густаф беше создаден врз основа на 20-мм противтенковски пиштол Pansarvärnsgevär M/42 од 1940-1942 година, чија ефикасност против тенкови се покажа како премногу мала.

Одговорот на Шведска на Bazooka и Panzerschreck е Carl Gustaf M1

Најголемите придобивки? Ниска цена и мала тежина, како и универзална муниција. Вака накратко можете да го опишете овој шведски фрлач на гранати.

84 мм фрлач на гранати без одбивка Карл-Густаф М1 стапил во служба на Шведската армија во 1948 година како Grg m/48. Ја извршуваше истата функција како германскиот Panzerschreck или американската армиска базука, но значително се разликуваше од нив, бидејќи наместо цевки со мазна дупка користеше пушки со пушки, што овозможи значително да се зголеми почетната брзина на граната и да се постигне многу поголем дострел. и точност на удирање цели. И покрај потребата да се користи посебен вид муниција (без перки, кои се користат за стабилизирање на летот), овој фрлач на гранати се рашири низ целиот свет, станувајќи основа на противтенковското оружје на многу земји.

Карл Густаф

Grg m/48, исто така, беше помоќен од гореспоменатите колеги од други земји, бидејќи системот за отпуштање без одбивање дозволуваше употреба на муниција што содржи многу повеќе гориво. Благодарение на ова, проектилот испукан од фрлачот на гранати „Карл Густав“ достигна брзина од 290 m/s, а не околу 105 m/s, како кај фрлачите на гранати „Базука“ или „Панзершрек“. Ова ја подобри целокупната прецизност, но генерално беше тешко да се нарече оружјето премногу импресивно. Навистина, во 1964 година беше развиена модифицирана верзија на М2, која доби намалена тежина и должина, 14,2 кг и 1,13 метри, соодветно, но опсегот на гаѓање не се промени - 700 метри за статични цели и 400 метри за подвижни цели.

Прочитајте исто така: Оружје на украинската победа: Преглед на MANPADS Starstreak

Модернизација на фрлачи на гранати Карл-Густаф - од М1 и М2 на М3 и М4

Во моментов, најчестиот фрлач на гранати Карл Густаф во служба е верзијата М3, развиена во 1991 година, доби намалена тежина од 14,2 кг на 8,5 кг и должина од 1,13 до 1,065 метри. Ова го олеснува одржувањето на брзината на отпуштање од 6 куршуми во минута. Ова беше направено со откопување на ковано челично буре во корист на јаглеродни влакна. Покрај тоа, надворешните метални делови беа заменети со пластика и алуминиумски легури.

Во оваа варијанта, фрлачот на гранати може да користи различни типови проектили како што се HE 441 високоексплозивни, HE 655 кластер, HEAT/751 кластер, HEAT-RAP/551 или HEDP/502 противтенковска фрагментација, што се користи против опрема, утврдувања и работна сила. Ова во голема мера ги зголеми можностите на овие шведски фрлачи на гранати, кои сега можеа да погодат повеќе заштитени оклопни цели (со дебелина на оклопот до 400 mm) на растојание до 700 метри (ефективниот опсег на HEAT 551 на стационарни цели).

Карл Густаф

Се разбира, ова не е толку голема оддалеченост во споредба со системи како Javelin или Stugna, но треба да се напомене дека не се работи за ATGM, туку за многу поедноставни фрлачи на гранати без систем за наведување. Општо земено, најчестата муниција за фрлачи на гранати Карл Густаф е дизајнирана да погодува цели, обично неколку стотици метри оддалечени. Сепак, поимпресивните проектили, ласерски водени со максимален дострел до 2000 m и ефективен дострел до 1000 m, постојат долго време. Исто така, познато е дека веќе се работи на нови високопрецизни гранати GMM (Guided Multipurpose Munition) со боева глава способна да уништува бункери и лесно оклопни цели на домет до 2500 km.

Во моментов, најновата верзија на овој фрлач на гранати е варијантата М4, претставена во 2014 година, која благодарение на дополнителните јаглеродни влакна и титаниум има уште помала тежина (6,6 kg) и должина на системот (950 mm). Во исто време, тој ја зголеми издржливоста на фрлачите од 500 на 1000 истрели, доби шипки Picatinny и опрема за контролирање програмабилни проектили. Сепак, оваа верзија не стигна до Украина, бидејќи Канада имаше пристап само до М3.

Прочитајте исто така: Оружје на украинската победа: NLAW - Што знаеме за овој комплекс?

Што се фрлачи на гранати Карл Густаф?

Тоа е всушност прилично едноставно оружје, кое се состои од пушка со пушка на врвот со потиснувач на вентури, две предни рачки и рачка за рамо. Насочувањето се врши со оптичка опрема со троен зум со агол на гледање од 17º. Најнапредните варијанти се опремени со шведскиот систем за нишање Aimpoint и обично бараат тим од две лица (стрелец и натоварувач) за употреба, иако овие оружја може да се користат и самостојно, гаѓајќи од која било позиција. Сепак, треба да се погрижите да нема никој зад вас, дури и на 75 m, бидејќи поради дизајнот без одвратно, секој истрел создава прекумерен притисок што може сериозно да ги повреди луѓето директно зад себе.

Карл Густаф

Благодарение на употребата на современи пластични компоненти, особено на надворешниот дел од цевката, Carl Gustaf е релативно лесен фрлач на гранати за дизајн без одвртување. Се разбира, самата маса е доста голема во споредба со другите современи противтенковски фрлачи на гранати кои се користат во Европа, но самиот дизајн значи дека може да се користи со многу широк опсег на муниција.

Карл Густаф

На пример, модифицираната верзија која денес се користи во Украина може да работи со 10 различни проектили. Поради брановидната челична обвивка во внатрешноста на цевката на оружјето, проектилите се стабилизираат при ротација, за разлика од ТОПЛИНСКИ проектили кои пробиваат оклоп. Самиот фрлач на гранати е натоварен одзади, а неговата брава се отвора настрана. И покрај значителната разлика во основниот дизајн во споредба со некои други фрлачи на гранати, од тактичка гледна точка, Carl-Gustaf ја исполнува речиси истата улога на бојното поле како полесните противтенковски гранати.

Прочитајте исто така: Оружје на украинската победа: Javelin FGM-148 ATGM – безмилосно кон непријателските тенкови

Каква муниција се користи во фрлачите на гранати Карл Густаф

Системот Карл Густаф е способен да истрела разновидна муниција од 84 мм, вклучувајќи противоклопни, противструктурни, повеќецелни, противпешадиски и потпорни куршуми. ТОПЛИНСКА (високо-експлозивна противтенковска) муниција може да навлезе до 400 mm валани униформа оклоп.

Карл Густаф

Проектилите со тандем HEAT боева глава се способни да навлезат до 500 mm валани хомоген оклоп зад експлозивниот реактивен оклоп. Стапката на пожар е околу 6 истрели во минута. Муницијата има ефективен дострел до 400 m против тенкови и 700 m против згради и стационарни цели. Некои видови муниција имаат ракетен засилувач за зголемување на дострелот до 1000 m.

Прочитајте исто така: „Нептуни“ го погодија крстосувачот „Москва“: Сè за овие противбродски крстосувачки ракети

Опрема на фрлачи на гранати Карл Густаф

Глетката е поставена на шина Picatinny, што овозможува користење на различни видови нишани, вклучувајќи термички или засилувачи на слика дизајнирани за ноќни операции. Saab го дизајнираше Carl-Gustaf M4 за отворена компатибилност со низа интелигентни нишани, осигурувајќи дека системот ќе остане во првите редови на воените технолошки иновации. Употребата на интелигентни системи за видување овозможува инстантна анализа на ситуационите податоци, овозможувајќи му на корисникот суштински да ја програмира муницијата за да го постигне саканиот ефект. Оваа идна синергија помеѓу кругот, системот и поединецот е еден од следните критични стратешки чекори што мора да ги преземе напредната војска.

Карл Густаф

Карл Густаф М4 беше специјално дизајниран за уништување на главните борбени тенкови, оклопни возила, како и згради и бункери. Има ефективен опсег на гаѓање до 500 m на оклопни возила или тенкови и 700 m на згради и стационарни цели. Некои видови муниција имаат ракетно засилувач за зголемување на дострелот до 1000 m.

Карл Густаф

Ова им овозможува да се справат со широк спектар на борбени мисии со кои се соочуваат и да имаат моќно решение за секоја ситуација. Имањето единствено оружје за сите ситуации ја зголемува нивната тактичка флексибилност и ја намалува количината на опрема што ја носат. CGM4 може да се носи под оптоварување, овозможувајќи им на корисниците побрзо да реагираат на заканите и да се движат тактички кога е потребно. Интерфејсот пренесува точно колку куршуми се испукани преку него, така што војската може точно да процени кога поединечното оружје го достигнало крајот на својот животен циклус.

Прочитајте исто така: Оружје на украинската победа: Војската високо ги ценеше Piorun MANPADS

Технички карактеристики на Карл Густаф

  • Тежина: 14,2 kg (M2); 8,5 кг (М3); 7,0 кг (М4)
  • Должина: 1,13 m (M2); 1,07 m (М3); 1,0 m (M4)
  • Услуга: 2 лица (стрелец и полнач)
  • Тип муниција: реактивна кумулативна граната 84×246-мм R
  • Калибар: 84 mm
  • Борбена брзина на огнот: 6 истрели/мин.
  • Брзина на муцката: ~ 310 m/s (FFV65), ~ 290 m/s (FFV551), ~ 240 m/s (FFV502)
  • Целен опсег: 250-300 m на подвижна цел, 500 m (FFV65) и 700 m (FFV551) на стационарна цел, до 1000 m на работна сила лоцирана на отворено, до 1300 m со димна граната, до 2300 m со осветлувачка граната
  • Максимален опсег: 1 m
  • Вид: ласерски далечина, PNB.

Шведскиот фрлач на гранати Карл Густаф многу добро се докажа во услови на воени операции во Украина. Нашите бранители успешно го користат против тенкови и оклопни возила на окупаторот. Ниту најновиот руски тенк Т-90М „Прорив“ „аналоговнет“ не можеше да одолее на ова оружје од шведско производство.

Секој таков прецизен удар, секој исфрлен тенк ја доближува нашата Победа. И таа дефинитивно ќе биде! Слава на Украина! Смрт за непријателите!

Ако сакате да и помогнете на Украина во борбата против руските окупатори, најдобар начин да го направите тоа е да донирате за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така:

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Синот на Карпатите, непризнаен математички гениј, „адвокат“ на Мајкрософт, практичен алтруист, левичар

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Популарно сега