СтатииВоена опремаОружјето на украинската победа: системот за воздушна одбрана НАСАМС кој го штити Вашингтон

Оружјето на украинската победа: системот за воздушна одбрана НАСАМС кој го штити Вашингтон

-

Се дозна дека Украина го добила норвешкиот систем за воздушна одбрана НАСАМС. Денеска детално ќе зборуваме за оваа алатка за воздушна одбрана која ги штити американските претседатели.

Според последните информации, американската влада веќе ги префрлила системите за воздушна одбрана НАСАМС во Украина. Соединетите Држави го купија овој норвешки систем специјално за поддршка на воздушната одбрана на Украина. Ова не е каков било систем, туку противвоздушен систем кој го штити дури и Вашингтон.

Прочитајте исто така: Оружјето на украинската победа: противтенковски ракетен систем Stugna-P - тенковите Орк нема да бидат преплавени

Што е интересно за системот за воздушна одбрана НАСАМС?

Напредниот норвешки противвоздушен ракетен систем NASAMS е првиот оперативен мрежен копнеен систем за противвоздушна одбрана со краток и среден дострел.

Системот за противвоздушна одбрана KONGSBERG/Raytheon NASAMS има мрежно-центрична архитектура која може да изврши неколку истовремени борбени операции. Неговите способности надвор од визуелен дострел (BVR), како и високата униформност, овозможуваат интеграција со друга опрема и системи за противвоздушна одбрана. Мрежата НАСАМС ја проширува заштитната зона и ја зголемува севкупната борбена способност на вооружените сили.

Противвоздушниот ракетен систем (NASAMS) ги комбинира норвешките фрлачи и системи за контрола со американскиот проектил воздух-воздух со среден дострел AIM-120 (AMRAAM). Тој е способен да погоди 72 цели истовремено.

НАСАМС

НАСАМС не е случајна кратенка. Работата на него започна во 1990-тите, кога норвешката компанија Kongsberg Defense & Aerospace ги здружи силите со американската компанија Raytheon за да создаде противвоздушен систем со среден дострел за Кралските норвешки воздушни сили.

NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) е ракетен систем за воздушна одбрана со среден и долг дострел развиен и произведен од норвешката компанија Kongsberg Defense & Aerospace во соработка со Raytheon од САД. По спроведувањето на Норвешка во 2015 година, уште четири земји од НАТО и ЕУ го купија НАСАМС. Системот за противвоздушна одбрана НАСАМС користи ракети Raytheon AMRAAM, но може да управува и со други проектили со краток и среден дострел, како што се ракетите L-70, RBS 70 и HAWK. Производителот исто така ја потврди интеграцијата со Directed Energy Weapons (DEW) и системите со долг дострел како што е Patriot.

НАСАМС

NASAMS е дизајниран да идентификува, ангажира и уништува авиони, хеликоптери, крстосувачки ракети и беспилотни летала (UAVs), како и да ги заштити вредните средства и центрите за население од воздушни закани и напади од артилерија и MLRS. За прв пат, НАСАМС се појави во служба на силите за воздушна одбрана на Норвешка, а потоа беа извезени во Шпанија, САД, Холандија и Финска. Подоцна, овој противвоздушен систем беше развиен за Оман, Литванија и Индонезија. Покрај тоа, Полска, Грција, Шведска и Турција користат решенија за команда и контрола на KONGSBERG за различни системи на оружје. На 13 март 2019 година, Стејт департментот на САД одлучи да ја одобри можната странска продажба на Австралија на системот за напредни проектили воздух-воздух со среден дострел AIM-120C-7 (AMRAAM) и поврзаната опрема по проценета цена од 240,5 милиони американски долари. Во јуни 2019 година, беше објавено дека Индија покажала интерес за стекнување на противвоздушен ракетен систем NASAMS-II. На 10 февруари 2020 година, американскиот Стејт департмент ја одобри можната продажба на Индија на интегриран систем за воздушна одбрана (IADWS), кој вклучува NASAMS-II, по проценет трошок од 1,867 милијарди долари. Во ноември 2020 година, Унгарија го потврди купувањето на NASAMS за 1 милијарда долари.Сега ќе им се придружи Украина.

Прочитајте исто така: Оружје на украинската победа: Војската високо ги ценеше Piorun MANPADS

Варијанти на системот за воздушна одбрана НАСАМС

Треба да се напомене дека првата генерација на NASAMS беше пуштена во употреба во 1998 година. Сепак, развојот на системот продолжи, а во 2000-тите беше развиена подобрена верзија, NASAMS 2, која влезе во услуга во 2006 година, а во 2010 година, NASAMS 3, која влезе во употреба во 2019 година.

Без разлика на варијантата, НАСАМС е мрежен систем за ракетна одбрана земја-воздух со среден и долг дострел. Како овие модификации се разликуваат една од друга? Пред сè, тоа е систем за борбена контрола, комуникациски системи и радари, целата мрежа на сензори и радари е изградена на различни платформи за поголема ефикасност.

НАСАМС

Но, најважните разлики се однесуваат на употребата на различни видови ракети и фрлачи. Првично тоа беа две проектили - AIM-120 AMRAAM со дострел до 25 km (хоризонтално) и 40 km во верзијата со продолжен дострел, но во верзијата NASAMS 3 со надградени фрлачи се појавија поевтини ракети со помал дострел, за на пример, AIM-9X Sidewinder Block II и IRIS-T (досег до неколку километри).

НАСАМС

Треба да се напомене дека во пракса, дури и во најновата верзија, НАСАМС не заштитува од сите закани, иако може да се справи со беспилотни летала, авиони, хеликоптери или дури и суперсонични крстосувачки ракети. Но, тој не е доволно ефикасен против балистичките ракети, како што е „Искандер“, бидејќи не може да пресретне во раните фази на летот на ракетата, туку само во последната фаза, односно непосредно пред ударот. Дополнително, одржувањето е лудо скапо, бидејќи ракетите AIM-120 чинат помеѓу 180 и 000 долари.Иако, се разбира, тоа не е многу важно кога се во прашање човечките животи. Но, за среќа, споменатите ракети се доста вообичаени во магацините на САД и земјите од НАТО (па и Полска), па нивното префрлање во Украина нема да биде посебен проблем.

Прочитајте исто така: Прекинувачblade: Американски камикази беспилотни летала за одбрана на Украина

Систем за стартување

НАСАМС е опремен со три фрлачи, од кои секоја носи до шест проектили подготвени за гаѓање во транспортни контејнери. Целта на повеќеракетниот фрлач НАСАМС е транспортирање, наведување и лансирање ракети со различни карактеристики. Сите тие се монтирани на истата шина за лансирање во заштитни контејнери. Секој фрлач на НАСАМС носи до шест проектили AIM-120 AMRAAM и е поврзан со командното место FDC (Центар за дистрибуција на пожар) преку радио врска и/или теренска жица. Мобилниот фрлач може да се распореди и далечински да се контролира на растојание до 25 km од контролниот центар.

НАСАМС

Лансерот може да истрела шест ракети AIM-120 AMRAAM за неколку секунди на шест различни цели, обезбедувајќи повеќекратни истовремени ангажмани на борбени цели. Може да се инсталираат до 12 фрлачи со 72 проектили, а сите проектили ќе бидат подготвени за истрелување речиси веднаш.

НАСАМС

Во позиција на гаѓање, платформата со фрлачот е спуштена на земја, а може да се распоредат четири хидраулични приклучоци за да се стабилизира фрлачот за време на пукањето. Во конфигурација составена од 12 фрлачи и до 72 наполнети проектили, сите проектили можат да бидат истрелани кон поединечни цели за помалку од 15 секунди.

Прочитајте исто така: Тивки убијци на модерното војување: најопасните воени беспилотни летала

Повеќе за ракетите

AIM-120 AMRAAM беше развиен како управувана ракета воздух-воздух за сите временски услови, која се користи за огнена поддршка на F-15, F-16, F/A-18, F-22, F-4F, Sea Harrier, Harrier. авиони II Plus, Eurofighter, JAS-39 Gripen, JA-37 Viggen и Tornado. Ракетата со голема брзина АИМ-120 се произведува во неколку варијанти. AIM-120B доби можност да се репрограмира директно во транспортниот контејнер, а AIM-120C доби подобрен инертен систем за водење, има зголемен дострел и многу висока способност за маневрирање да се спротивстави на цели кои вклучуваат маневри за избегнување.

НАСАМС

Најновата теренска верзија, AIM-120C7, вклучува ажурирана антена, приемник и нови софтверски алгоритми за да се спротивстават на новите закани. Употребата на компактна електроника овозможи да се намали должината на одделот за инструменти и да се искористи ослободениот простор за дополнително гориво. Ова овозможи да се зголеми опсегот на стрелање. Оваа верзија на ракетата ја користи норвешката армија, па постои шанса таа да дојде во Украина. Повеќекратните ракетни фрлачи можат да ги истрелаат и проектилите AIM-9-X Sidewinder и RIM-162 – ESSM. Овој проектил е способен да погоди цели на домет до 40 километри и на височина до 14 километри.

Прочитајте исто така: Сè за беспилотните летала на General Atomics MQ-9 Reaper

Мобилност на системот за воздушна одбрана НАСАМС

Во норвешката армија, платформата за фрлање се носи на шасија Scania 113H 6×6, но во другите армии може да се носи на различни видови шасии, како што се Sisu за Финска и IVECO за Шпанија. Платформата за фрлање е дизајнирана имајќи ја предвид леснотијата на транспортот. Сите елементи може да се транспортираат со хеликоптери, на бродови Break-bulk или Roll-On Roll-Off, а нивните димензии не го надминуваат профилот на тунелот во Берн.

НАСАМС

Инсталацијата може да се транспортира на различни типови камиони. Самата инсталација е опремена со хидрауличен систем за утовар и истовар од камионот и за правилно позиционирање. Системот може да се напојува со генератор или камион и може да работи во полуавтоматски или рачен режим. Ова и обезбедува висока подвижност за време на употребата.

Прочитајте исто така: Оружјето на украинската победа: Iris-T SLM - модерен систем за воздушна одбрана од Германија

Радар и командно место

Стандардната единица за воздушна одбрана НАСАМС има модуларен дизајн кој вклучува командно место наречено Центар за дистрибуција на пожари FDC, активен 3D AN/MPQ64F1 радар Сентинел, пасивен електро-оптички и инфрацрвен сензор и голем број фрлачи за контејнери со проектили со AMRAAM проектили. Обично четири единици NASAMS се комбинираат во мрежа на батерии.

Центарот за контрола на пожарот е докажан BMC4I (Битска команда, контрола, комуникации, компјутери и разузнавање) модул за воздушна одбрана кој обезбедува напредна опрема за сегашните и идните мисии за противвоздушна одбрана.

НАСАМС

Системот за воздушна одбрана НАСАМС беше опремен со радар MPQ-64 F1. Тоа е X-band XNUMXD фазен систем за автоматско откривање, следење, идентификација, класификација и известување за воздушни закани.

НАСАМС

Секој од радарите е способен да ги замени другите. Центарот за контрола на пожарот може да прима инструкции за таргетирање од штабот и да издава податоци на поединечни фрлачи. Сите проектили можат да бидат истрелани кон различни цели во рок од 12 секунди.

Прочитајте исто така: Оружје на украинската победа: Преглед на MANPADS Starstreak

Технички карактеристики на системот за воздушна одбрана НАСАМС

 • Досегот е од 2,5 до 40 km
 • Висината на целта е од 30 m до 21 km
 • Време на одговор – 10 с
 • Време на распоредување/колапс – 15/3 мин
 • Брзината на целта е до 1000 m/s

Ракетата AIM-120 AMRAAM:

 • Тежината на ракетата е 152 кг
 • Боева глава - 22,7 кг
 • Должина – 3,7 m
 • Дијаметар - 18 см
 • Брзина - 1361 m/s
 • Преоптоварување - 40 g

Прочитајте исто така: Оружје на украинската победа: австралиски оклопни возила Bushmaster

Зошто е толку важно Украина да добие систем за воздушна одбрана НАСАМС?

Последниве денови се појавија многу шокантни видеа, каде што можеме да видиме драматични сцени од напади врз украинските градови, а со тоа и врз цивили, со употреба на руски ракети од секаков тип. Претседателот на Украина побара од нашите партнери снабдување со нови системи, бидејќи советските системи за воздушна одбрана и ракетите (на пример, Бук-М1) кои сè уште се достапни во Украина се застарени и не се многу ефикасни во борбата против современите закани.

НАСАМС

Овој апел не беше игнориран и одговорија нашите западни партнери. Засега не се знае со сигурност колку батерии ќе бидат префрлени во Украина (иако зборувавме за две) и каде ќе бидат поставени. Бидејќи NASAMS има помал домет од попознатиот MIM-104 Patriot (25 наспроти 90-160 km), ќе бидат потребни повеќе батерии за покривање на истата област. Но, нема сомнеж дека на нашата земја и требаат не неколку батерии, па ни десетина, туку неколку десетици вакви системи за да може „мирно да спие“ пред заканата од Русите со употреба на балистички и крстаречки ракети.

Но, колку и да се постави, тоа очигледно ќе стане голем проблем за Русија. Кога канадските Ф-18 се бореа против НАСАМС за време на тренинг вежба во 1999 година, тие не успеаја да погодат ниту еден фрлач, додека НАСАМС привремено „собори“ 18 потврдени цели. Се сомневам дека Русија ќе направи подобро.

Прочитајте исто така: 

Напаѓачите немаат каде да избегаат од одмазда. Ние веруваме во нашата победа! Смрт за непријателите! Слава на Украина! Слава на вооружените сили!

Ако сакате да и помогнете на Украина во борбата против руските окупатори, најдобар начин да го направите тоа е да донирате за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Синот на Карпатите, непризнаен математички гениј, „адвокат“ на Мајкрософт, практичен алтруист, левичар

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Популарно сега