Oukitel WP21 Ultra
realme 10 4G
СтатииВоена опремаОружјето на украинската победа: противвоздушниот ракетен комплекс САМП/Т

Оружјето на украинската победа: противвоздушниот ракетен комплекс САМП/Т

-

Се дозна дека Италија и Франција одлучиле да и префрлат на Украина батерија од противвоздушни ракетни системи САМП/Т. Што е интересно за овие системи за воздушна одбрана?

Средствата за противвоздушна одбрана за време на војната не се многу. Вака сега може да се опише ситуацијата во Украина, каде што е многу релевантна заканата од руски удари со ракети и беспилотни летала од иранско производство врз критичната инфраструктура. Потребни ни се какви било средства за воздушна и противракетна одбрана и во која било количина. Колку повеќе ги има нашите украински бранители, толку помирно ќе живее и ќе се бори земјата.

Затоа, многу важна и пријатна вест е веста дека нашите француски и италијански партнери се договориле да го префрлат современиот противвоздушен ракетен комплекс САМП/Т. Овие системи за противвоздушна одбрана ќе станат составен дел од ешалонираниот систем за заштита на воздушниот простор на Украина, ќе помогнат ефикасно да се заштити небото над нашите градови и села.

Прочитајте исто така: Оружјето на украинската победа: францускиот систем за воздушна одбрана Кротале

Што е интересно за системот за воздушна одбрана SAMP/T

Системот за воздушна одбрана SAMP/T, исто така наречен МАМБА во француската армија, е модерен противракетен систем дизајниран да го заштити бојното поле и важни објекти (како што се аеродромите и поморските пристаништа) од сите сегашни и идни воздушни закани. Системот за воздушна одбрана SAMP/T е произведен од Eurosam, заедничко вложување помеѓу MBDA и Thales (50/50).

SAMP/T беше оперативно распореден од француската армија и воздухопловни сили, како и од италијанската армија во 2011 година. Иако италијанското воено воздухопловство користи друг систем за противвоздушна одбрана - MEADS, противвоздушниот ракетен систем SAMP/T ги заменува сите постоечки системи за противвоздушна одбрана со среден дострел.

САМП-Т

Примарната улога на SAMP/T е да ги заштити распоредените трупи и виталните објекти. Француските воздухопловни сили ги користат овие системи за заштита на своите воздушни бази. Системот SAMP/T може да вклучи непријателски авиони, како и разни проектили, вклучувајќи крстосувачки ракети, ракети против радијација и ракети против радијација. Покрај тоа, SAMP/T ја покажа својата способност да се спротивстави и на тактички балистички ракети. Системот може да погоди авиони на растојание до 120 km. Дострелот на балистички и противрадијациски ракети е 15 километри.

САМП-Т

Клучните компоненти на системот за противвоздушна одбрана се ракетата пресретнувач Астер 30 и мултифункционалниот радар Арабел. SAMP/T е дизајниран да работи во екстремни услови на различни заглавувачи и електронски контрамерки. Интероперабилноста со другите системи за воздушна одбрана на НАТО е уште една клучна точка на програмата SAMP/T. Целиот систем може да се преврти со најновите тактички транспортни авиони на НАТО, како што се Airbus A400M и Lockheed-Martin C-130J Super Hercules, распоредувајќи ги насекаде низ светот.

Прочитајте исто така: Оружјето на украинската победа: системот за воздушна одбрана МИМ-23 Хок

Некои факти од историјата на системот за воздушна одбрана SAMP/T

Светот првпат слушна за системот за воздушна одбрана САМП/Т во февруари 2011 година, кога француското воздухопловство, по вежбата Волфа, ја распореди единицата МАМБА (САМП/Т) за да обезбеди воздушна одбрана за време на самитот на Г8 во Довил. Првата француска ескадрила МАМБА доби оперативен статус во октомври 2011 година. Во март 2012 година, MAMBA (SAMP/T) ја докажа својата способност да ги поддржува мобилните армиски формации одржувајќи чекор со нивните маневри.

САМП-Т

Во јуни 2012 година, италијанската армија го активира својот прв SAMP/T систем во Мантуа. На 6 март 2013 година, италијанската армија и француските воздухопловни сили ги распоредија своите системи за противвоздушна одбрана со среден дострел SAMP/T за прв пат под архитектурата на НАТО за успешно пресретнување на цел, вклучително и балистичка ракета, за време на непријателствата. По приближно 300 километри балистички лет, целта лансирана од авионот беше уништена со ракета-пресретнувач Астер 30. Во септември 2013 година, министерот за одбрана на Сингапур објави дека Воздухопловните сили на Република Сингапур (РСАФ) ќе се здобијат со Eurosam Aster 30 / SAMP систем за воздушна одбрана -Т за создавање повеќеслојна одбрана од воздушни закани.

Прочитајте исто така: Тивки убијци на модерното војување: најопасните воени беспилотни летала

Варијанти на SAM SAMP/T

Покрај главната верзија на ракетата пресретнувач Астер 30, постои и верзија на ракетата наречена Астер 30Н. Ова е надградена верзија. кои добија повеќе методи за прилагодување и зголемена точност на насоките.

САМП-Т

Покрај тоа, самиот противвоздушен ракетен комплекс доби своевидно ажурирање во верзијата SAMP/T NG, кој вклучува:

 • Подобрен проектил за проширување на семејството ASTER: ASTER Block 1 NT (нова технологија) со нов систем за домување и нов компјутер способен да се соочи со новите закани кои се појавуваат.
 • Ажуриран стартер со нова електроника.
 • Нов мултифункционален радар со активна електронски скенирана ротирачка низа.
 • Модул за команда и контрола врз основа на ажурираната отворена архитектура на контролниот софтвер и напредната поврзаност.

Прочитајте исто така: Оружјето на украинската победа: системот за воздушна одбрана НАСАМС кој го штити Вашингтон

Единица за лансирање на системот за воздушна одбрана SAMP/T

Лансерот SAMP/T MAMBA е опремен со осум ракетни подлоги подготвени за гаѓање, поставени во задниот дел на шасијата на камионот 8×8. Од секој фрлач може да се истрела проектил за помалку од десет секунди. За време на пукањето, четири хидраулични стабилизатори се спуштаат на земјата, поддржувајќи ја шасијата на камионот одзади и од секоја страна.

САМП-Т

Комплетниот SAMP/T систем се состои од 4 лансирни возила, мултифункционален радар Талес Арабел со систем за идентификација „дома-страно“, модул за напад базиран на возило за команда и контрола и генератор на автомобил. Освен тоа, фрлачите се придружени од два камиона со хидраулични дигалки и приколки кои носат резервни проектили за претовар.

Прочитајте исто така: Сè за беспилотните летала на General Atomics MQ-9 Reaper

Ракета Астер 30 блок 1

Противвоздушниот ракетен систем САМП/Т користи ракети Астер 30 блок 1, кои се опремени со модифициран систем за вдомување, детонатор, процесирање на сигнали и боева глава со наведувана експлозија, каде што поголемите фрагменти од боевата глава се насочени кон целта. Ракетата Астер 30 има тандем цврсто гориво првата фаза што се исфрла по лансирањето и се превртува пред фазата на средината на курсот. Ракетата користи инерцијално водење со среден курс, со податоци за корекција на насоките кои се пренесуваат од копнениот центар за контрола на пожарот преку повеќефункционалниот радарски податочен линк Арабел. Максималната брзина на ракетите Астер 30 е 1,4 km/s. Астер 30 има способност да пресретнува цели на надморска височина од 50 m до 20 km. Наспроти авијациските цели кои летаат на надморска височина од повеќе од 3 km, максималниот домет на Aster 30 е 100 km. За авијациски цели со висина помала од 3 km, дострелот на Aster 30 е 50 km.

САМП-Т

Астер 30 е ракета со две фази. Засилувачот ја насочува ракетата во правец на целта. Се одвојува неколку секунди по лансирањето. Благодарение на распоредот во две фази, ракетата може да достигне брзина од 4,5 мах за 2,5 секунди.

САМП-Т

Покрај тоа, оваа ракета има висока маневрирање. До средината на курсот, проектилот се води со помош на ажурирани податоци за целта што ги пренесува повеќефункционалниот радар. Во фазата на враќање, проектилот се води од електромагнетно активна глава за враќање. Боевата глава првично беше дизајнирана да ги порази незабележливите крстосувачки ракети. Ракетата Астер 30 е толку прецизна што ја погодувала целта во 70% од пробните истрели. Иако не се потребни директни удари за погодок, бидејќи овој проектил има и мала боева глава со висока експлозија.

Прочитајте исто така: Оружјето на украинската победа: противвоздушниот ракетен комплекс Аспид

Мобилност на SAM SAMP/T

Ракетниот фрлач SAMP/T на француската армија е поставен на транспортно-монтажно возило Renault 8×4 Kerax. SAMP/T за италијанската армија ќе биде монтиран на камиони IVECO Astra 8×8, секој камион со осум проектили.

САМП-Т

Камионот Kerax е милитаризирана единица за шасија и трактор базирана на комерцијални возила, прилагодена на специфичните потреби на вооружените сили. Сите елементи на овој систем за противвоздушна одбрана се целосно мобилни и можат да се прераспоредат за кратко време. Системот за противвоздушна одбрана SAMP/T може да ја менува својата локација до неколку пати на ден.

Прочитајте исто така: Оружје на украинската победа: Војската високо ги ценеше Piorun MANPADS

Алатки за управување

САМП-Т

Системот SAMP/T се состои од единица за контрола на пожар базирана на мултифункционалниот електронски радар за скенирање ARABEL, камион со вертикален фрлач на земја поставен на италијански камиони Astra/Iveco и француски камиони Renault-KERAX 8×8, модул за ангажирање вклучувајќи Mara компјутерска и операторска конзола Magic, модул за генератор и алатки за одржување и поправка на камиони. Комплексот вклучува и возило за придружба што носи резервни проектили за системот за воздушна одбрана SAMP/T.

Прочитајте исто така: Преглед на Bayraktar TB2 UAV: ​​Каков вид на ѕвер е ова?

Карактеристики на борбена употреба на системи за противвоздушна одбрана

Ова модерно оружје е способно ефикасно да се бори против различни воздушни закани. Противракетниот и противвоздушниот систем може да ги елиминира сите најнови закани. Системот за противвоздушна одбрана SAMP/T е особено ефикасен против крстаречки ракети, кои се карактеризираат со голема брзина, маневрирање, агол на напад и висина на летот. Оваа способност е обезбедена, пред сè, од времето на реакција на системот за контрола на оган и маневрирањето на самата ракета-пресретнувач.

САМП-Т

Откривањето и покривањето на штетата од 360° е обезбедено од секој распореден дел: ротирачка мултифункционална радарска антена и вертикален систем за лансирање ракети Астер 30 блок 1.

Меѓу карактеристиките на борбената употреба на системот за противвоздушна одбрана SAMP/T, треба да се забележи високата огнена моќ способна да се спротивстави на бројни координирани и повеќенасочни напади (до 48 проектили подготвени за гаѓање) и способноста за следење на 100 траектории на воздушни цели и погоди 10 од нив истовремено.

САМП-Т

Противвоздушниот ракетен комплекс има висока отпорност на контрамерки и е способен да изврши превентивен напад врз цели благодарение на неговата тактичка и стратешка мобилност. Исто така, SAMP/T има многу кратко време да го распореди и повлече системот од удар и бара мал број на персонал за распоредување и управување со системот. Но, најважно е што противвоздушниот ракетен комплекс има способност да работи и во автономен режим и како составен дел на една поширока архитектура. Овие системи за противвоздушна одбрана можат да бидат координирани од командната и контролната структура на НАТО. Ова овозможува комбинирање на радари, како и противвоздушна одбрана и антибалистичка опрема на различни земји во една мрежа.

Прочитајте исто така: Оружје на украинската победа: Противвоздушното оружје го штити нашето небо

Технички карактеристики на системот за воздушна одбрана SAMP/T

 • Тип: противвоздушни ракетни системи со долг дострел
 • Вооружување: Осум проектили Астер 30 блок 1
 • Тежина на ракета: Маса на лансирање 450 кг
 • Должина на ракетата: 4,9 m
 • Домет на проектил: 100 км
 • Ракетна контрола: Инерцијално водење
 • Боева глава: високоексплозивен експлозивен дел, фрагментација
 • Експлозивно оптоварување: 15 kg
 • Радар: радар на Арабел за надзор, следење и раководење со проектили.

САМП-ТНа Украина очајно и е потребна опрема за противвоздушна одбрана, така што одлуката за снабдување на противвоздушни ракетни системи САМП/Т е исклучително важна за нас. Дури и мал број од овие комплекси можат квалитативно да го зајакнат противвоздушниот систем на земјата. Способноста да се спротивстави на балистичките ракети со краток и среден дострел го прави системот идеален за одбрана од масивен напад од широк опсег на руски воздушни закани и може да обезбеди заштита од такви закани во иднина.

Прочитајте исто така: 

Напаѓачите немаат каде да избегаат од одмазда. Смрт за непријателите! Ние веруваме во нашата победа! Слава на вооружените сили! Слава на Украина!

Ако сакате да и помогнете на Украина во борбата против руските окупатори, најдобар начин да го направите тоа е да донирате за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Синот на Карпатите, непризнаен математички гениј, „адвокат“ на Мајкрософт, практичен алтруист, левичар

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Популарно сега