Root NationИгриВести за игриValve ја прекинува поддршката за Steam на Windows XP и Vista

Valve ја прекинува поддршката за Steam на Windows XP и Vista

-

Претходно оваа година, Valve објави дека ќе ја прекине поддршката на 1 јануари 2019 година Пареа на искрено застарениот оперативен систем Windows XP и Vista. На сите што сакаат да продолжат да ги користат неговите предности и да ги играат купените игри, им се препорачува да го ажурираат „пеглата“ и да се префрлат на понов Windows 7.

Steam на XP, Vista

Последното зајдисонце на Windows XP и Vista

Оваа одлука е донесена со причина. Како што е соопштено од самиот Valve: „клиентот Steam на овие оперативни системи го користат помалку од 1% од вкупниот број на корисници, така што не е профитабилно да продолжите да го поддржувате“. Покрај тоа, друга причина беше технологијата имплементирана во Steam.

Steam на XP, Vista

Прочитајте исто така: Нови одредби во договорот за дистрибуција на Steam: Valve планира да ги охрабри развивачите на бестселери

„Најновата верзија на прелистувачот Google Chrome, која долго време не работи на горенаведените оперативни системи, е вградена во официјалниот клиент на компјутерот. Покрај тоа, идните верзии на Steam ќе бараат функции и безбедносни надградби што се имплементирани во Windows 7 и подоцнежните верзии на оперативниот систем. - објави во блогот Valve.

Патем, Valve ќе престане да поддржува Windows 7 за точно една година, па треба веднаш да размислите за префрлување на Windows 10.

Прочитајте исто така: Обожавам да користам измамници, сакам да пишувам есеи: втора шанса за измамниците од Бетезда

Ќе потсетиме дека Microsoft престана да поддржува Windows XP во април 2014 година, а Vista во 2017 година. Сепак, и покрај крајот на поддршката за Windows XP, развивачите на софтвер од трети страни продолжија да објавуваат ажурирања за стариот оперативен систем. За жал, секоја година уделот на корисниците на Windows XP паѓаше, па сите програмери почнаа масовно да одбиваат да го поддржуваат, вклучително и големите издавачи како Mozilla Corporation, Avast, Google и други.

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега