Root NationНовиниИТ вестиПропусниот опсег на 6G мрежите ќе надмине 10G за 5 пати

Пропусниот опсег на 6G мрежите ќе надмине 10G за 5 пати

-

China Mobile вели дека Алијансата за мобилни мрежи на следната генерација, глобална групација на мобилни оператори, неодамна објави бела книга - студија за „Потреби за 6G и размислувања за дизајн“. Во иницијативата учествуваа 53 глобални компании, вклучувајќи 23 производители на уреди и 13 истражувачки институти. Во моментов има најмалку 17 оператори во светот кои ја водат оваа групација.

6G Работната група WP5D на Меѓународната унија за телекомуникации повикува на мрежна визија со издавање на ваков истражувачки труд. Се фокусира на потребите на мрежата и прашањата за дизајнирање. Книгата содржи совети за дизајнот и структурата на мрежните системи, ги дефинира потребите на мрежата од гледна точка на операторите. Тие вклучуваат историски потреби за дигитално вклучување, енергетска ефикасност, еколошка одржливост и флексибилно распоредување. Познато е дека преминот од 5G на 6G е процес од IoT во „Интелигентно поврзување на се, дигитално двојно“. Според достапните податоци, пропусниот опсег на 6G мрежата ќе биде 10 пати поголем од оној на 5G.

Ќе има многу сценарија за користење на супербрза мрежа. Белата книга покажува дека ќе помогне да се промовира холографско видео со подобро корисничко искуство. Ќе се појави пореална врска помеѓу виртуелниот и физичкиот свет. Сепак, претстои уште многу работа. Во моментов, мрежата е сè уште во повој. Се очекува оваа мрежа да биде достапна поблиску до 2030 година.

6G

Групата за промоција на мрежата е формирана во 2019 година од Министерството за информатичка технологија и комуникации на Кина и Националниот центар за радиофреквенции за активно промовирање на различни задачи како што се потребите, технологиите, стандардите и глобалната соработка. Групата започна и технички испитувања на 6G мрежата.

Прочитајте исто така: 

Jerelogizchina

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега