Мото Еџ 30 Нео
realme 10 4G
Root NationНовиниИТ вестиAmazon, Meta и Google активно инвестираат во „чиста“ енергија

Amazon, Meta и Google активно инвестираат во „чиста“ енергија

-

Технолошката индустрија во САД е лидер во развојот на сончевата и ветерната енергија. Така, најголемите корпоративни инвеститори во „зелена“ енергија во земјава станаа техно-гиганти Амазон, мета тоа Google.

Ова е според извештајот на Американското здружение за чиста енергија (ACPA). Неговите податоци, исто така, тврдат дека технолошката индустрија во моментов (можеби од очигледни причини) дава одличен пример за другите, купувајќи 48% од целата чиста енергија.

Зелена моќ

Во текот на изминатата деценија, количината на чиста енергија купена од корпорациите во енергетската, телекомуникациската, храната и индустриите за пијалоци растеше во просек за 73% годишно, со инвестициите распространети низ 49 држави, Вашингтон и Порторико. Можеби уште поизненадувачки е тоа што 35% од договорениот капацитет купен од корпорациите доаѓа од Тексас, држава позната по својот нафтен бум од почетокот на XNUMX век.

Овој детал во извештајот на ACPA е втор показател дека американската нафтена индустрија може да се движи кон неуспех во 2023 година. Претходно, новинарите на Business Today објавија дека податоците од индустријата укажуваат на пад на побарувачката за фосилни горива низ целата земја. Очигледно, американските корпорации постепено сфаќаат дека чистата енергија е неопходна инвестиција, иако долгорочна. До денес, повеќе од 300 корпорации имаат потпишано договори за 77,4 гигавати (GW), доволно за напојување на 1 центри за податоци или 000 милиони домови.

И покрај овие неверојатни инвестиции, повеќе од половина од ова енергија сè уште не е ставена во функција. Сепак, портпаролот на АЦПА за медиумите изјави дека тоа треба да се случи „во следните три години“. А таквите заложби можат само да се поздрават. Сепак, колку и да се припишува етика на такви гиганти како Амазон, мета или Google, кои неодамна беа вмешани во контроверзии за ослободување, злоупотреба на податоци и приходи од реклами, главната мотивација зад транзицијата на големите технолошки компании можеби е прилично едноставна.

Зелена енергија

Во извештајот на ACPA се наведува дека трошоците за инвестирање во чиста енергија се чини дека конечно станале доволно ниски за компаниите да почнат да учествуваат во процесот. Во текот на изминатата деценија, цената на сончевата и енергијата на ветерот се намалија за 71% и 47%, соодветно, и додека цената на договорите за купување електрична енергија (PPAs) ќе се зголеми во 2022 година, американските комунални претпријатија сè уште ќе имаат купено 20 GW чиста енергија до крајот на годината, што е за 4 GW повеќе од претходно.

Но, вреди да се напомене дека дури и ако причината за американската транзиција кон чиста енергија не е толку благородна, сепак е утешно да се знае дека меѓуиндустриските напори за транзиција кон обновливи извори на енергија ќе бидат подобри за нашата планета на долг рок. .

Во извештајот, исто така, се вели дека соларните проекти сега се пред ветерот како врвен избор за корпоративните купувачи, при што соларните постројки за комунални услуги сочинуваат 58% од чистата електрична енергија произведена според договорите со корпорациите. Проектите со корпоративни купувачи ги поддржуваат локалните економии обезбедувајќи приближно 143 милиони американски долари државни и локални даноци и 147 милиони долари за наемни за земјиште на локалните земјоделци и сопственици на земјиште. Тие исто така спречуваат речиси 47 милиони тони емисии на јаглерод секоја година.

Исто така интересно:

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега