Мото Еџ 30 Нео
realme 10 4G
Root NationНовиниИТ вестиАмазон ја презеде титулата за најскап бренд во светот во Apple

Амазон ја презеде титулата за најскап бренд во светот во Apple

-

Амазон го врати своето водство како највреден бренд во светот, и покрај тоа што неговата вредност падна за 15% оваа година од 350,3 милијарди долари на 299,3 милијарди долари, според новиот извештај на водечката финансиска консултантска компанија Brand Finance.

Брендот на Амазон падна за повеќе од 50 милијарди долари оваа година, главно поради падот на силата на брендот, со намален рејтинг од ААА+ на ААА, бидејќи потрошувачите го оценуваат поостро во светот по пандемијата. Истражувањето на Brand Finance покажа дека перцепцијата на клиентите за квалитетот на услугите на Амазон е намалена - заедно со подолго време на испорака - и со тоа, потрошувачите станаа помалку шанси да го препорачуваат Amazon на другите. Како што завршуваат ограничувањата на пандемијата, луѓето се враќаат на лично купување, што донекаде ја намалува потребата за онлајн малопродажба.

Амазон

Apple (вредноста на брендот намалена за 16% на 297,5 милијарди долари) стана втор највреден бренд во светот, со пад на вредноста на брендот од 355,1 милијарди долари, а тесниот пазар на труд ќе ја ограничи понудата на нејзините примарни производи.

Вкупно, 48 технолошки брендови влегоа во рангирањето, што е за два помалку од 2022 година, кога Snapchat и Twitter. Други технолошки брендови кои изгубиле вредност вклучуваат - Samsung Група (вредноста на брендот се намали за 7% на 99,7 милијарди долари), Alibaba.com (вредноста на брендот се намали за 56% на 10,0 милијарди долари), Facebook (вредноста на брендот се намали за 42% на 59,0 милијарди долари) и WeChat (вредноста на брендот се намали за 19% на 50,2 милијарди долари).

Позитивната страна е дека технолошкиот сектор порасна Instagram (вредноста на брендот се зголеми за 42% на 47,4 милијарди долари) и LinkedIn (вредноста на брендот се зголеми за 49% на 15,5 милијарди долари), од кои секоја ја зголеми вредноста на брендот благодарение на добро спроведените стратегии за комерцијализација за нивните услуги.

Други големи победници во однос на вредноста на брендот беа производителите на електрични автомобили Tesla (за 44% до 66,2 милијарди долари во вредноста на брендот) и BYD (57% во вредноста на брендот до 10,1 милијарди долари) бидејќи побарувачката за електрични возила расте како дел од пошироката промена кон нискојаглеродна економија.

Apple

Покрај рангирањето на највредните и најсилните светски брендови Global 500 2023, Brand Finance го презентира и индексот на перцепција за одржливост на брендот заедно со Меѓународната асоцијација за рекламирање на Светскиот економски форум во Давос. Овој извештај покажува дека најголемите светски брендови како Amazon, Tesla, Apple и Google, имаат милијарди богатства кои зависат од внимателно управување со репутацијата за посветеност на одржливоста.

Исто така интересно:

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега