Root NationНовиниИТ вестиApple држи 75% од премиум пазарот на паметни телефони

Apple држи 75% од премиум пазарот на паметни телефони

-

Во 2022 година, глобалниот пазар на паметни телефони се соочи со макроекономски тешкотии, што доведе до пад на вкупната продажба од 12% во споредба со претходната година. Сепак, глобалниот пазар на премиум паметни телефони забележа контрастен раст - продажбата се зголеми за 1%, а тоа му овозможи на премиум ценовниот сегмент да обезбеди 55% од вкупниот приход на глобалниот пазар на паметни телефони за прв пат во историјата. Покрај тоа, премиум сегментот освои повеќе од една петтина од вкупниот обем на глобална продажба на паметни телефони.

Според CounterPoint Research, неколку фактори придонеле за растот на пазарот на премиум паметни телефони во 2022 година. Прво, отпорноста на потрошувачите кои биле помалку погодени од макроекономските тешкотии во споредба со другите купувачи. Како резултат на тоа, продажбата на премиум пазарот се зголеми. Второ, како што паметните телефони стануваат поважен дел од животот на луѓето, тие се подготвени да трошат повеќе на своите уреди и да ги чуваат подолго. За тоа говори и фактот што најбрзо растеше ценовниот сегмент од 1000 долари па нагоре – продажбата во него порасна за 38% во однос на истиот период лани.

AppleДруг клучен фактор на раст беше трендот на „премиализација“ во регионите. Побарувачката во премиум сегментот беше поттикната од луѓето кои ги надградуваа своите претходни уреди. Надградбата беше очигледна не само на зрелите пазари како Северна Америка, туку и во економиите во развој.

Компанијата е меѓу производителите на OEM Apple ја зголеми продажбата на премиум пазарот за 6% на годишно ниво, зголемувајќи го своето учество на три четвртини од вкупната продажба во овој сегмент. Сепак Apple би можеле да пораснат уште повеќе доколку не беа прекините во снабдувањето iPhone 14 Pro і Про Макс за време на шпицот на празничната сезона во 2022 година.

Apple

Од друга страна, во 2022 година продажба Samsung е намален за 5% во однос на истиот период лани. Компанијата ја загуби можноста да влезе на кинескиот пазар поради слабото присуство во регионот. Покрај тоа, лансирањето на серијата Галакси S22 во 2022 година се случи многу подоцна од лансирањето S21 во 2021 година. Сепак, растот на пазарот на смартфони на преклопување стана Samsung светло место

чест го прошири својот удел на пазарот во Кина со серијата Magic. Google е, исто така, меѓу најголемите OEM кои се издигнале од најниските. Благодарение на Пиксел 6 Про тоа Пиксел 7 Про Google го зголеми својот фокус на сегментот на паметни телефони. Покрај тоа, повеќето кинески ОЕМ ја намалија продажбата во 2022 година поради тешките услови на домашниот пазар.

Apple

За Apple растот на зрелите пазари беше поттикнат од надградбата на инсталираната база. Екосистемот iOS, кој опфаќа многу уреди и услуги, има висок степен на поврзаност. Доколку корисникот на iPhone е и сопственик Apple Гледајте или Mac, тогаш следниот паметен телефон што ќе го купи најверојатно ќе биде друг iPhone. Покрај тоа, поради високата вредност на брендот Apple и постепено проширување, неговата продажба исто така расте во земјите со економии во развој.

Apple

Сепак, во 2023 година може да се види нов бран на раст за Android, бидејќи се очекува повеќе OEM да лансираат преклопливи уреди во премиум сегментот оваа година. Постоечките композитни понуди во Кина ќе се прошират на пазарите надвор од земјата. Оваа година, исто така, веројатно ќе видиме дека Honor се притиска на европскиот пазар за да го освои својот удел.

Прочитајте исто така: 

Jerelogizchina
Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега