Root NationНовиниИТ вестиАстрофизичарите направија лов на огромна црна дупка

Астрофизичарите направија лов на огромна црна дупка

-

Двајца астрофизичари од Центарот за астрофизика Харвард-Смитсонијан предложија нов начин за набљудување на објект кој се чини дека е вториот најблизок супермасив до Земјата Црна дупка. Се наоѓа во џуџестата галаксија Лав I во соѕвездието Лав, а нејзината маса е 3 милиони пати поголема од Сонцето.

За овој супер масивен Црната дупка беше откриена од независна група астрономи кон крајот на минатата година. Тимот забележал ѕвезди кои се забрзувале додека се приближувале до центарот на галаксијата, што укажува на присуство на црна дупка. Сепак, беше невозможно директно да се визуелизира зрачењето од црната дупка. Сега астрофизичарите Фабио Пакучи и Ави Лоеб предлагаат нов начин да се потврди неговото постоење.

Лав јас

„Црните дупки се неостварливи и понекогаш сакаат да си играат криенка со нас“, вели Фабио Пакучи. – Зраците на светлина не можат да избегаат од нивните хоризонти на настани, но околината околу нив може да биде исклучително светла ако доволно материјал падне во нивната гравитација добро. Но, ако црната дупка не акумулира маса, таа не испушта светлина и не може да се открие со нашите телескопи“.

Исто така интересно:

Ова не е лесно во условите на Лав I, бидејќи оваа џуџеста галаксија е речиси без гас, кој е неопходен за акреција. „Претпоставивме дека малата количина на маса изгубена од ѕвездите кои талкаат околу црната дупка може да ја обезбеди стапката на аккреција неопходна за нејзино набљудување“, објаснува Пакучи. - Старите ѕвезди стануваат многу големи и црвени, ние ги нарекуваме црвени џиновски ѕвезди. И тие обично имаат силни ветрови кои носат дел од нивната маса во околината. Се чини дека просторот околу црната дупка во Лав I содржи доволно древни ѕвезди за да може да се набљудува“.

Црна дупка

„Набљудувањето на супермасивна црна дупка би можело да биде револуционерно откритие“, вели Ави Леб. - Ова би била втората најблиска супермасивна црна дупка по онаа во центарот на нашата галаксија, со многу слична маса, но сместена во галаксија која е илјада пати помала маса од Млечниот Пат. Овој факт предизвикува се што знаеме за тоа како еволуираат галаксиите и нивните централни супермасивни црни дупки“.

Исто така интересно:

Годините на истражување покажуваат дека повеќето масивни галаксии имаат супермасивна црна дупка во нивниот центар, а нејзината маса е десетина од процентот од вкупната маса на сфероидот од ѕвезди што ја опкружуваат. „Во случајот со Лео I“, продолжува Лоеб, „ќе очекуваме многу помала црна дупка. Наместо тоа, се чини дека Лав I содржи црна дупка неколку милиони пати поголема од масата на Сонцето и слична на онаа пронајдена во Млечниот Пат“.

Лав јас

Астрофизичарите поминаа време во опсерваторијата за рендгенски зраци Чандра и Опсерваторијата за радио астрономија со многу голема низа во Ново Мексико и сега ги анализираат новите податоци. „Црна дупка емитува премногу радијација за да остане неоткриена долго“, вели Фабио Пакучи.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така:

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега