Root NationНовиниИТ вестиBluesky ќе им овозможи на корисниците сами да избираат алгоритми во апликацијата

Bluesky ќе им овозможи на корисниците сами да избираат алгоритми во апликацијата

-

Плаво небо, децентрализирана алтернатива Twitter, основана од Џек Дорси, објави едно од своите најзначајни ажурирања до сега – можноста корисниците да избираат свои алгоритми за препораки. Услугата, која сè уште е во затворена бета верзија, додаде функција „прилагодено доводи“ што им овозможува на луѓето да се претплатат на голем број различни сметки и да креираат сопствен алгоритам за другите да го користат.

Во пракса, оваа функција работи слично на различните списоци што може да се креираат во Twitter. Корисниците можат да се регистрираат за повеќе сметки и лесно да се префрлаат меѓу нив во рамките на апликацијата. Но, прилагодените доводи, бидејќи се алгоритамски, се исто така помоќни од едноставните листи на сметки.

Плаво небо

На пример, постои извор посветен на објавите на вашите следбеници - луѓе што ги следите и кои ве следат, и се менува како што добивате повеќе споделени следбеници. И додека апликацијата Bluesky стандардно користи временска линија за хронолошки следбеници, повеќето приспособени доводи не се хронолошки.

Доводите обезбедуваат увид во различните заедници што се формираат на Bluesky, како и трендовите на платформата. Веќе има прилагодени доводи посветени на крзните, фотографиите на мачки, квир заедницата и позитивните мисли. Раните корисници можеа да експериментираат со функцијата некое време благодарение на апликациите од трети страни како SkyFeed и Flipboard кои ја додаваат функцијата пред официјалната апликација BlueSky.

Bluesky Social
Bluesky Social
Развивач: Bluesky PBLLC
цена: слободен

Сега секој може да креира извор за Bluesky, иако тоа е „сè уште технички процес“, како што забележа инженерот за протокол Bluesky, Пол Фрејзи во својата објава. „Во идните ажурирања, ќе им олесниме на корисниците да создаваат свои доводи во апликацијата.

Плаво небо

Ажурирањето може да стане дефинирачка карактеристика на социјалната мрежа. Извршниот директор на Bluesky, Џеј Грабер, претстави визија за модерирање на содржината каде што корисниците ќе го контролираат нивото на умереност и филтрирање што го сакаат. „Нашата цел е да составиме архитектура на социјална мрежа која ги интегрира услугите од трети страни во обединета целина, бидејќи отворениот екосистем ќе се развива побрзо од единствениот пристап кон курирање или умереност развиен во рамките на една компанија“, напиша Грабер. Интерфејсите за иновации во овие области ќе помогнат, верува тој, да се обезбеди динамично и социјално искуство управувано од корисниците.

Плаво небо
Плаво небо
Развивач: Bluesky PBLLC
цена: слободен

Идејата за приспособени алгоритми долго време ја поддржува Џек Дорси, кој ги охрабруваше корисниците да направат свој извор додека тој сè уште работеше на Twitter. Тоа, исто така, доаѓа во време на проверка на целата индустрија за тоа како алгоритмите на социјалните медиуми влијаат на корисниците и дали компаниите што ги водат главните платформи, дури и ненамерно, ги промовираат интересите на некои групи корисници. Привлечноста на приспособените алгоритми е тоа што корисниците однапред знаат кој е приоритет за секој довод и лесно може да се префрлат од една на друга опција без доводите да бидат контролирани од платформата.

Прочитајте исто така:

Jereloengadget
Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

2 коментари
Поновите
Постарите Најпопуларен
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
постерихаем
постерихаем
пред 3 месеци

Кога ќе можат да го користат?!
убиј ја оваа маскота*(!!

Root Nation
Root Nation
пред 3 месеци
Одговори  постерихаем

Се надевам многу наскоро :)

Претплатете се за ажурирања
Популарно сега