Мото Еџ 30 Нео
realme 10 4G
Root NationНовиниИТ вестиНекои украински возачи ненамерно шпионираат за Русија

Некои украински возачи ненамерно шпионираат за Русија

-

Се ближи крајот на 9-от месец од војната, а многу луѓе во Украина сè уште ги користат апликациите „2GIS“ и „Yandex Maps and Navigator“. Ова веројатно ќе биде вест за некои луѓе, но овие програми се контролирани од владата на земјата агресор.

Користејќи ги овие програми, им помагате на Русите да добијат информации за ситуацијата на нашите патишта, за минување на воена опрема, па дури и за влезовите и излезите од зградите. А Русите имаат голема армија помошници - околу 15% од сите украински возачи користат непријателски програми. Оваа бројка се појавува во студијата на Јавниот сојуз „Здружение на одговорни превозници“. Овој ГШ постојано апелираше до Службата за национална безбедност на Украина, Министерството за внатрешни работи и Службата за безбедност на Украина со цел да ги блокира овие апликации. Но, визата е сеуште таму.

2ГИС

И покрај 9-тиот месец од војната, санкциите и забраната за работа на руските бизниси, програмите сè уште се слободно достапни за преземање и активно се користат. Апликациите добиваат и можат да пренесат многу информации за украинските градови, вклучително и критични инфраструктурни објекти, воени движења или места каде што се собираат луѓе. Првите три во употреба на непријателски апликации се состојат од возачи од Харков, Одеса и Днипро. Ги има од 42 до 58%.

2ГИС

Во Политиката за приватност, која е слободно достапна, се наведува дека личните податоци ги обработува кипарската компанија 2GIS LOCAL SEARCH LIMITED. Нејзини главни корисници, според „Здружението на одговорни превозници“, се рускиот државјанин Александар Сисоев и Државната штедилница на Русија. Покрај тоа, седиштето на "DublGIS" LLC, кое обезбедува право на бесплатно користење на 2-GIS, се наоѓа во Новосибирск, Русија. Во јуни 2020 година, 72% од акциите на компанијата што ја произведува апликацијата беа купени од истата Сбербанк, уште 3% од нивните акции припаѓаат на O2O Holding LLC, заедничко вложување на Сбербанк и групата mail.ru. Постои дури и страница https://2gis.ua/kyiv, каде што се собираат информации за локацијата на организациите, висината на зградите и влезовите и излезите од нив.

2ГИС

Нема многу да се пишува за Yandex картичките, само дека апликацијата припаѓа на Сбербанк на Русија. Yandex и 2GIS се вклучени во Регистарот на организатори на дистрибуција на информации на Интернет и, во согласност со Федералниот закон на Руската Федерација „За информации“, не само што мора да складираат информации за корисниците и нивните податоци за регистрација, туку и да ги пренесат сите примени податоци на барање на единиците на Федералната служба за безбедност на Руската Федерација. Тоа значи дека секоја информација што може да ја „види“ навигаторот може да ја проучи војската на земјите агресор во рок од неколку минути. Ова е особено опасно кога руските навигатори ги користат доброволци кои патуваат во првите линии, воен персонал или вработени во критичната инфраструктура.

Затоа, прекинот на употребата на овие апликации е, во најмала рака, прашање на национална безбедност, бидејќи непријателот постојано бара нови цели, кои може да се покажат како патишта и мостови со големо оптоварување. Запомнете дека користејќи програми од овој вид, можете да станете неволен учесник во напад на вашиот роден град, улица, куќа. Ако сè уште ја користите или дури и ако програмата е инсталирана на вашиот gadget, немојте да бидете мрзливи и избришете ја.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така:

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

1 коментар
Поновите
Постарите Најпопуларен
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега