Мото Еџ 30 Нео
realme 10 4G
Root NationНовиниИТ вестиCuriosity го фотографираше „влезот“ во карпата на Марс

Curiosity го фотографираше „влезот“ во карпата на Марс

-

Пред една недела роверот Curiosity фотографираше прилично интересен објект, кој веројатно ќе долее масло на огнот на љубителите на заговор. На фотографијата е прикажана правоаголна темна дупка во откриената карпа која се чини дека води до зандана на Марс. Сликата беше снимена на 7 мај од маст камерата на роверот Curiosity додека се искачуваше на планината Шарп.

Марс

Всушност, според научниците, оваа дупка има природно потекло и е само простор помеѓу две пукнатини во карпата, која е висока само околу 30 см.. Формирањето на таквите пукнатини настанало како резултат на движењата на песокот. Во текот на овој процес, песочникот бил подложен на различни притисоци, поради што тој се виткал и се скршил на различни места. Во принцип, тоа е како бричот на Окам, ако има неколку начини да се објасни концепт или феномен, тогаш наједноставното објаснување ќе биде најточно.

Што се однесува до виновникот за самиот кипиш, тој продолжи да ги извршува своите задачи на Марс од неговото слетување во август 2012 година во кратерот Гејл. Оттогаш, роверот поминал 27,84 километри во 3472 марсовци. Кога Curiosity не собира примероци од карпи и почва, тој фотографира со својата панорамска камера Mastcam.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така:

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега