Мото Еџ 30 Нео
realme 10 4G
Root NationНовиниИТ вестиЦентрите за податоци на технолошките гиганти наскоро ќе ја загреат вашата куќа

Центрите за податоци на технолошките гиганти наскоро ќе ја загреат вашата куќа

-

Со многу грижи за емисиите и енергетската зависност од другите земји, многу европски земји го свртуваат своето внимание кон постоечките технологии за греење на домовите. Во Европа веќе има многу центри за обработка на податоци на најголемите технолошки гиганти, кои трошат огромни количини енергија за ладење на компјутерите и серверите.

Огромното количество топлина што се создава како нуспроизвод од складирањето на сè поголеми количини на податоци обично се отстранува со климатизери или кули за ладење. Значи, оваа топлина всушност се троши. Сепак, сè повеќе центри за податоци користат преостаната топлина за загревање на згради и објекти.

Во Данска, Мета веќе ја користи преостанатата топлина од својот центар за податоци во Одензе од 2020 година. И тие се надеваат дека следната година ќе загреат еквивалент на 11 домови. Мајкрософт, Apple и Amazon планираат слични потези, а Alphabet исто така бара да истражи различни можности. Веќе 10 холандски центри за податоци се поврзани со јавни системи за греење, кои ја дистрибуираат вишокот топлина до околните згради и објекти. Веројатно во иднина ќе бидат додадени уште петнаесет.

Мета центар за податоци

Користењето центри за податоци за греење на куќи има голем број на предности. Прво, ја намалува побарувачката за фосилни горива, кои и онака се користат за загревање на повеќето европски домови. Покрај тоа, постои и потенцијал за намалување на емисиите на CO2. Центрите за податоци веќе често се напојуваат од обновливи извори на енергија како што се соларната и ветерната енергија.

Има извештаи од Франција и Данска, каде што националните и некои локални власти обезбедуваат даночни олеснувања за поефикасно користење на вишокот топлина. Ќе има и одобренија за градба во кои ќе се води сметка за повторна употреба на вишокот топлина.

Освен за греење на куќи, центрите за податоци се користат и за загревање на оранжериите. Ова им овозможува на одгледувачите да одгледуваат голем број култури во текот на целата година. Според Јероен Беркс за Wholegrain Digital, основачот на холандскиот центар за податоци, центарот од 180 kW може да загрее оранжерии до 5 m000 во зима. Доволно е да се одгледуваат 2 тони домати.

Употребата на центри за податоци за греење на домови и згради станува сè попопуларна во Европа. И се очекува дека само ќе расте во наредните години. Ова е економски корисен и еколошки начин за обезбедување топлина на сите видови згради и куќи. И ги покажува многуте начини на кои технологијата може да се искористи за да се решат некои од проблемите со кои се соочува овој континент и, всушност, остатокот од планетата.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така:

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега