Root NationНовиниИТ вестиПазарот на десктоп графички процесори продолжи да опаѓа во првиот квартал. 2023 година 

Пазарот на десктоп графички процесори продолжи да опаѓа во првиот квартал. 2023 година 

-

Неодамнешните извештаи за пазарот на хардвер за персонални компјутери беа подеднакво поразени во првиот квартал од оваа година, бидејќи индустријата продолжува со мамурлакот по пандемијата, а дискретните графички процесори за десктоп не се исклучок. Сепак, секторот може да ги следи другите индустрии со бавно закрепнување почнувајќи од втората половина на 2023 година.

Според Jon Peddie Research, единечните испораки на нови картички за проширување (AIB) - суштински посветени десктоп графички картички - паднале за 12,6% од претходниот квартал и 38,2% од првиот квартал од 2022 година. Секое обновување подоцна оваа година може да зависи од неодамна објавените мејнстрим графички процесори од AMD и Nvidia.

Тимот Грин доживеа најголем пад во однос на претходниот квартал, намалувајќи ги испораките за 15,2%. Во меѓувреме, AMD забележа пад од 7,5%.

Овие бројки ги повторуваат неодамнешните извештаи од други сектори за компјутери кои укажуваат на тоа дека потрошувачите повеќе не брзаат да го надградат својот хардвер како во 2021 година. Аналитичарите, исто така, го припишуваат падот на отпуштањата и загриженоста за инфлацијата, кои се поврзани со пошироките стравувања од претстојната рецесија. Исто така, и покрај минатогодишните серии RTX 40 и RX 7000, многу клиенти можеби одлучија дека претходната генерација графички процесори се доволно добри.

Пазарот на десктоп графички процесори продолжи да опаѓа во првиот квартал. 2023 година

И покрај падот на продажбата, пазарниот удел помеѓу трите конкуренти на пазарот на графички процесори беше малку променет во споредба со претходниот квартал. Team Red го задржа својот удел од 12 проценти во секторот за дискретна графика на десктоп, додека Intel малку го намали уделот на Nvidia. Сепак, новиот играч сè уште има само 4% од пазарот, додека зелените задржуваат доминантни 84%. Промената од година во година е подраматична: AMD изгуби половина од својот удел на пазарот.

Во услови на намалување на залихите, д-р Џон Педи предвидува дека новите пратки ќе почнат да се собираат во третиот квартал, при што вториот квартал обично е побавен период. Сепак, одговорот на пазарот на најновите производи сè уште не се манифестира целосно.

Минатиот месец, Nvidia и AMD ги објавија своите најнови графички картички од среден опсег на генерално млак прием од критичарите.

Гледајќи напред, други аналитичари очекуваат четвртиот квартал од оваа година да покаже подобрување за целиот хардвер за компјутери, што ќе доведе до раст на пазарот до 2024 година. Хардверот за компјутерски игри треба да се опорави до 2025 година.

Прочитајте исто така:

Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега