Root NationНовиниИТ вестиЕУ го продолжи бесплатниот роаминг за Украинците

ЕУ го продолжи бесплатниот роаминг за Украинците

-

Украинците ќе имаат можност да продолжат да комуницираат со роднините кои моментално живеат на територијата на ЕУ, по прифатливи тарифи на европската бесплатна зона за роаминг. За време на состанокот на Владата на Украина со европските комесари, заедничка изјава на украинските мобилни оператори и на Европската Унија беше продолжен за уште 6 месеци, со можност за дополнително продолжување.

Претставниците на ЕУ, исто така, ја потврдија својата подготвеност да го одобрат ажурираниот Анекс 17-3 - ова е уште еден чекор кон бесплатен роаминг со EU Roam како дома на постојана основа. За време на војната, Украина беше ослободена од придонеси за учество во програмите на ЕУ.

ЕУ ги продолжи бесплатните тарифи за роаминг за Украинците

„Украина активно соработува со Европската унија во овој сектор роаминг. Сега е исклучително важно нашата земја да се приклучи на роаминг просторот на ЕУ. На крајот на краиштата, милиони Украинци привремено заминаа во разни европски земји и мора да бидат во контакт со своите роднини. Од наша страна, преземаме важни чекори во оваа насока. Благодарам на Европската комисија за брзата и плодна соработка“, рече вицепремиерот - министер за дигитална трансформација Михаило Федоров.

ЕУ ги продолжи бесплатните тарифи за роаминг за Украинците

Дополнително, листата на приоритети на Министерството за дигитални прашања вклучува воведување на 5G технологија и приклучување кон транспортните коридори на ЕУ за 5G. Сега украинските специјалисти работат на ова, бидејќи ова е важен чекор што ќе ја доведе украинската комуникација на ново ниво на квалитет.

За време на средбата, претставниците на Европската унија ја истакнаа плодната работа на Украина за трансформација на телекомуникацискиот сектор во согласност со европските регулативи и повикаа на продолжување на овој процес. „Тимот на Министерството за дигитални прашања продолжува да го приближува украинскиот телекомуникациски сектор до европските стандарди. Постојано комуницираме со Европската комисија, пишуваме писма и им се обраќаме на нашите европски колеги. Повеќе за да дојде. Самоуверено се движиме кон целта да станеме полноправни членови на европското телеком семејство“, вели функционерот. Telegram- канали на Михаило Федоров.

ЕУ ги продолжи бесплатните тарифи за роаминг за Украинците

Исто така за време на заедничката средба на украинската Влада и европска комисија Во Киев беше разговарано за важна понатамошна соработка во областа на сајбер одбраната. Според шефот на Министерството за дигитални прашања, Украина е подготвена да го сподели искуството за стабилност и ефективен отпор на заканите во дигиталниот простор. Извршниот потпретседател на Европската комисија за дигитализација на Европа, Маргрет Вестагер, истакна дека Украина е способна да го води европскиот индекс за дигитализација DESI.

Исто така интересно:

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега