Root NationНовиниИТ вестиСондата Juice на ESA успешно се распореди на пат кон Јупитер

Сондата Juice на ESA успешно се распореди на пат кон Јупитер

-

Новата сонда Juice на Европската вселенска агенција успешно се распореди на пат да ги проучува мистериозните ледени месечини на кралот на планетите. Juice беше лансиран пред шест недели, а како и вселенскиот телескоп Џејмс Веб, беше специјално спакуван за лансирање, што бара сложено распоредување на неговите инструменти и инструменти.

Процесот траеше неколку недели, вклучително и распоредување соларни панели за напојување на сондата, антени за комуникација со контролорите на мисијата на Земјата и вистинските инструменти кои ќе проучат дали некои од месечините на Јупитер може да имаат живот.

„Тоа беа исцрпувачки, но многу возбудливи шест недели“, рече Ангела Диц, заменик-менаџер за летови на вселенски летала за мисијата Juice, во изјавата од ESA. „Се соочивме и надминавме различни предизвици за да го доведеме Juice во вистинска форма за да ги добиеме најдобрите научни резултати од неговото патување до Јупитер.

Сондата Juice на ESA успешно се распореди на пат кон Јупитер

На патот, Џус правеше селфи за да им го покаже на контролорите на мисијата статусот на различните распоредувања на 10-те инструменти на сондата. Сега кога распоредувањето е завршено, алатките ќе бидат овозможени една по една за да се потврди дека сите работат како што е предвидено.

„Овој моќен пакет алатки ќе собере податоци кои ќе ни помогнат да одговориме на прашања како: какви се океанските светови на Јупитер? Зошто Ганимед е толку уникатен? Дали може да постои живот - или некогаш постоел - во системот на Јупитер? Како сложената средина на Јупитер ги обликувала неговите месечини и обратно? Што е типична гасна џиновска планета – како настанала и како функционира?“ – се вели во пораката на ЕСА.

За нешто повеќе од една година, Juice ќе го направи првиот маневар од Месечина-Земја со помош на гравитација во светот за да го придвижи кон Јупитер. Оттаму ќе лета до Јупитер неколку години, со очекувано пристигнување во јули 2031 година.

Јус потоа ќе го направи своето прво прелетување на Јупитер и неговите месечини помеѓу јули 2031 и ноември 2034 година, пред да влезе во орбитата околу Ганимед. Ганимед е од особен интерес за астрономите поради многу причини, меѓу кои не и најмалку важно е тоа што е најголемата месечина во Сончевиот систем.

Европската мисија JUICE

Се верува дека Месечината има океан со солена вода под нејзината ледена површина, а течната вода е клучен услов за живот каков што го знаеме. Ако животот еволуирал во темнината под ледената кора на Месечината, речиси сигурно нема да биде ништо слично на она што го видовме на Земјата. Или можеби не, со оглед на тоа што знаеме толку малку за она што живее во најдлабоките длабочини на океанот.

Во секој случај, имаме малку време за размислување.

Прочитајте исто така:

Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега