Root NationНовиниИТ вестиФалкон 9 лансираше два украински сателита во орбитата на Земјата

Фалкон 9 лансираше два украински сателита во орбитата на Земјата

-

Дури и целосната војна што Русија ја води против Украина и редовното гранатирање на критична и цивилна инфраструктура не ги спречија украинските научници да развиваат сателити за научни цели. За време на првото лансирање на SpaceX во 2023 година како дел од мисијата Транспортер-6, носачот Фалкон 9 лансираше два украински сателити во орбитата.

Товарот на SpaceX Falcon 9, кој беше лансиран на 3 јануари во 16:55 часот по киевско време, вклучуваше сателити PolyITAN-HP-30 и EOS SAT-1. Одвојувањето на првиот кубесат се случи во 01:05:23 по лансирањето, а вториот беше лансиран последен, во 01:31:25 часот. Севкупно, носачот испорача повеќе од 100 различни сателити, кубести и вселенски летала во орбитата за време на мисијата, а целиот процес, како и обично, беше пренесуван во живо.

SpaceX Falcon 9

Наносателит PolyITAN-HP-30 беше развиен од научници од Киевскиот Политехнички институт во чест на 30-годишнината од независноста на Украина. Се однесува на наносателити во форма на коцка со два блока од форматот 2U CubeSat. Благодарение на оваа опрема, украинските научници ќе можат да спроведат експерименти за ефикасноста на топлинските цевки. Тие се главниот елемент на системите за термичка стабилизација на вселенските возила.

Создаден е наносателит PolyITAN-HP-30 за буџетски средства обезбедени од Министерството за образование и наука на Украина во рамките на спроведувањето на соодветните победнички проекти на научно-истражувачки и развојни натпревари и основниот финансиски договор.

EOS SAT-1 е првиот од седумте сателити кои ќе бидат дел од соѕвездието EOS SAT. EOS Data Analytics планира да ги распореди сите 7 оптички сателити во ниската орбита на Земјата до 2025 година.

EOS SAT

Ова ќе биде првата сателитска групација во светот, фокусирана на потребите на земјоделството, меѓу компаниите што користат технологии за далечинско согледување специјално развиени за земјоделски цели. Крајната цел на соѕвездието е да покрие 100% од земјоделското земјиште и шумските површини низ светот.

Првата фаза од ракетата-носач што ја поддржува мисијата „Транспортер-6“ претходно ги лансираше сателитите GPS III-3, Турксат 5А, Транспортер-2, Интелсат Г-33/Г-34 и 10 мисии Старлинк. По раздвојувањето на етапите, SpaceX Falcon 9 треба да слета во зоната за слетување 1 (LZ-1) на вселенското пристаниште Кејп Канаверал.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега