Root NationНовиниИТ вестиМисијата Гаја го открива мрачното минато и иднината на Млечниот Пат

Мисијата Гаја го открива мрачното минато и иднината на Млечниот Пат

-

Мисијата Гаја на Европската вселенска агенција (ESA) не е толку позната како вселенскиот телескоп Хабл или вселенскиот телескоп Џејмс Веб. Сепак, оваа мисија моментално произведува најголем број научни трудови и овозможи да се направи невиден скок во разбирањето на историјата на галаксијата.

Гаја работи поинаку од Веб или Хабл. Наместо да го истражува универзумот еден по еден фасцинантен далечен објект, Гаја го скенира целото небо одново и одново. Телескопот налик на чинија, сместен во точката Лагранж 2 на околу 1,5 милиони километри од Земјата, набљудува 2 милијарди најсјајни ѕвезди на небото, а неговата слика е ослободена од искривувачките ефекти на Земјината атмосфера кои се мешаат во набљудувањата на телескопите од земјата. Гаја се фокусира на неколку основни параметри: растојанието на ѕвездите од Земјата, брзината со која ѕвездите се движат низ вселената и насоката на нивното движење како што се појавува на рамнината на небото и во три димензии.

Бидејќи објектите во вселената ги почитуваат законите на физиката, научниците можат да ги моделираат траекториите на овие ѕвезди милијарди години во минатото и иднината, откривајќи ги настаните што ја обликувале еволуцијата на галаксијата. Дисциплината позната како галактичка археологија значително порасна од лансирањето на Гаја во 2013 година, а новото објавување податоци е дизајнирано да го забрза истражувањето.

Gaia ESA

Овие нови податоци го содржат она што астрономите го нарекуваат астрофизички параметри. Астрофизичките параметри добиени од набљудуваните светлосни спектри на ѕвездите ја откриваат возраста, масата, нивоата на осветленост и, во некои случаи, деталниот хемиски состав на набљудуваните ѕвезди.

Групата ѕвезди што астрономите ја „запознаа“ благодарение на новото објавување податоци од 13 јуни се состои од половина милијарда индивидуални објекти набљудувани од Гаја. Оваа информација ќе им помогне на астрономите да ја разјаснат низата на настани што го формирале Млечниот Пат и „навистина да ја откријат историјата на неговото формирање“.

ГајаГаја
Траектории на ѕвезди во галаксијата Млечен Пат во следните 400 години врз основа на мерењата на европската мисија Гаја.

Астрономите веруваат дека Млечниот пат почнал да се формира околу 800 милиони години по Големата експлозија и поминал низ период на интензивно формирање од 1 до 2 милијарди години. Овој формативен период вклучуваше бројни судири со други галаксии кои постепено го трансформираа Млечниот Пат во она што го гледаме денес: масивна спирална галаксија која опфаќа 200 милијарди ѕвезди (Гаја гледа само околу 1% од нив).

Исто така интересно:

Во претходно објавените податоци на Гаја, истражувачите пронајдоа траги од тие рани судири - бранови кои сè уште патуваат низ галаксијата, влијаејќи на движењето на ѕвездите. Најзначајниот од овие судири беше судирот со галаксијата Гаја Енцелад. Оваа галаксија била околу четири пати поголема од Млечниот пат кога се судриле пред околу 10 милијарди години. Судирот, покажаа податоците на Гаја, го создаде ореолот на Млечниот Пат, сфера од тенко расеани ѕвезди што го опкружуваат многу помоќниот диск на галаксијата.

Последните неколку милијарди години беа тивки за Млечниот Пат. Галаксијата раѓаше ѕвезди и ги гледаше како умираат со постојана брзина, сè уште апсорбирајќи ги потресите од претходните пресврти. Но, во иднина работите повторно ќе станат немирни. Всушност, астрономите веќе го набљудуваат пристапот на следниот галактички судир: судирот на две џуџести галаксии кои орбитираат околу Млечниот Пат - Големиот Магеланов Облак и Малиот Магеланов Облак.

Gaia ESA

„Магелановите облаци влегоа во орбитата околу Млечниот Пат многу неодамна, во последните неколку милијарди години“, велат научниците. „Веќе можеме да видиме како тие влијаат на полето на гравитациската сила на Млечниот Пат, и ако сме навистина добри во реконструкцијата на минатото, можеби ќе можеме да го извршиме сето ова во иднина и да видиме кога облаците ќе се спојат со Млечниот Пат. "

И покрај турбулентното зачеток на Млечниот Пат, најстрашниот настан допрва доаѓа: судир со галаксијата Андромеда, најблискиот голем галактички сосед. Андромеда, која моментално е оддалечена повеќе од 2,5 милиони светлосни години од Земјата, е меѓу небесните објекти забележани од Гаја. Новото објавување податоци ќе обезбеди нов увид во судирот што ќе ги потресе двете галаксии околу 4,5 милијарди години од сега.

Сонцето ќе се приближи до крајот на својот живот кога неговата матична галаксија ќе се судри со Андромеда, така што човештвото тешко дека сè уште ќе биде сведок на галактички судир. Земјата веројатно ќе биде напуштена уште долго време, изгорена од сè пожешкото Сонце.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така:

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега