Oukitel WP21 Ultra
realme 10 4G
Root NationНовиниИТ вестиНовиот поглед на ротацијата на галаксиите ја спасува контроверзната теорија за гравитација

Новиот поглед на ротацијата на галаксиите ја спасува контроверзната теорија за гравитација

-

Студијата, предводена од д-р Индранил Баник од Факултетот за физика и астрономија во Сент Ендрјус, откри висока предвидена стапка на ротација на гасот во џуџестата галаксија, што е во согласност со претходно отфрлената теорија позната како Милгромска динамика (MOND). . Претходната студија за брзината на ротација на гасот во џуџестата галаксија AGC 114905 покажа дека гасот ротира многу бавно и ја прогласи теоријата MOND за мртва.

Ваквите теории се неопходни за разбирање на нашиот универзум бидејќи, според познатата физика, галаксиите се вртат толку брзо што треба да се разнесат. MOND, контроверзна алтернатива на преовладувачката Општа теорија на релативност – разбирањето на гравитацијата инспирирано од Ајнштајн, кое бара темна материја за да ги држи галаксиите заедно – не бара темна материја. Бидејќи темната материја никогаш не е откриена, и покрај децениските макотрпни пребарувања, беа изнесени различни теории за да се објасни што ги држи галаксиите заедно, а се води дебата околу тоа која од нив е точна. Многу ниската стапка на ротација, пријавена во студијата на Манцера Пина и сор.

Новиот поглед на ротацијата на галаксиите ја спасува контроверзната теорија за гравитација

Групата на д-р Баник вели дека високата стапка на ротација предвидена со MOND теоријата за гравитација е во согласност со набљудувањата доколку наклонот на галаксијата е превисок.

Ротацијата на ѕвездите и гасот во далечните галаксии не може директно да се измери. Само компонентата долж линијата на видот е позната од прецизни спектроскопски мерења. Ако ја погледнете галаксијата речиси лице в лице, таа најмногу ќе ротира во рамнината на небото. Ова може да ги доведе во заблуда набљудувачите да мислат дека галаксијата всушност ротира многу бавно, барајќи од нив да го преценат наклонот помеѓу дискот и рамнините на небото. Овој начин да се процени колку е елиптична галаксијата.

Новата студија го истражуваше ова важно прашање користејќи детални MOND симулации на диск галаксија слична на AGC 114905, изведени на Универзитетот во Бон од Шрикант Нагеш и Павел Крупа, професор на Универзитетот во Бон и Универзитетот Карло во Прага. Симулациите покажуваат дека може да изгледа донекаде елипсовидно, дури и кога се гледа свртен нанапред. Тоа е затоа што ѕвездите и гасот во галаксијата имаат гравитација и можат да се влечат во малку некружна форма. Сличен процес предизвикува спирални краци во диск галаксиите, кои се толку чести што често се нарекуваат спирални галаксии.

Новиот поглед на ротацијата на галаксиите ја спасува контроверзната теорија за гравитација

Како резултат на тоа, галаксијата може да биде многу поблиску до гледачот отколку што мислеа набљудувачите. Ова може да значи дека галаксијата се ротира многу побрзо отколку што е објавено, со што се презема товарот од MOND.

Др. Д-р Хонгшенг Жао, од Факултетот за физика и астрономија на Универзитетот во Сент Ендрјус, рече: „Многу ниската забележана стапка на ротација на оваа галаксија не е во согласност и со MOND и со стандардниот пристап кон темната материја. Но, само МОНД може да ја заобиколи оваа противречност“.

Новата студија, исто така, тврди дека сличен ефект на „лажно навалување“ веројатно нема да се случи под стандардниот пристап на темната материја бидејќи во галаксијата доминира мазен ореол на темната материја. Ѕвездите и гасот имаат мало влијание врз гравитацијата, така што дискот не е „само-гравитирачки“.

Новиот поглед на ротацијата на галаксиите ја спасува контроверзната теорија за гравитација

Ова значи дека најверојатно ќе изгледа многу тркалезно кога се гледа директно, што е поддржано од симулации извршени од друга група. Како резултат на тоа, забележаната елиптичност мора да се должи на значителното навалување помеѓу дискот и рамнините на небото. Во овој случај, брзината на ротација ќе биде многу мала, што значи дека има малку темна материја во галаксијата. Според ова, невозможно е изолирана џуџеста галаксија да има толку мала количина на темна материја, со оглед на тоа колку маса има во форма на ѕвезди и гас.

Павло Крупа, професор на Универзитетот во Бон и Универзитетот Чарлс во Прага, рече за поширокиот контекст на овие резултати: „Иако MOND има добри резултати во спроведените тестови, стандардниот пристап предизвикува многу сериозни проблеми на сите размери, од џуџестите галаксии. како AGC 114905 до космолошките скали пронајдени од многу независни групи“.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така:

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

1 коментар
Поновите
Постарите Најпопуларен
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега