Root NationНовиниИТ вестиGoogle објави нов светски рекорд за пресметување на Pi

Google објави нов светски рекорд за пресметување на Pi

-

Во 2019 година, компјутерот Google Cloud го пресмета Пи, ирационален број откриен пред илјадници години, на 31,4 трилиони цифри. Тоа беше светски рекорд. Но, тогаш, во 2021 година, научниците од Универзитетот за применети науки Граубинден додадоа уште 31,4 трилиони на таа бројка, со што вкупниот број изнесува 62,8 трилиони децимали. Сега, Google Cloud го собори најновиот рекорд со пресметување на Pi на невидени 100 трилиони цифри.

Ова е втор пат Google Cloud да поставува рекорд по бројот на цифри на математичка константа. И за само три години, бројот на пресметани цифри на Пи се зголеми тројно.

Познато е дека е користен единствен компјутерски јазол на Google Cloud кој се состои од 128 vCPU и 864 GB RAM меморија со Debian Linux. Ги обработуваше големите бројки 157 дена, 23 часа, 31 минута и 7,651 секунди пред да го објави резултатот.

Google веднаш се појави на својот Cloud Blog за да се пофали со достигнувањето, укажувајќи на напредокот постигнат од семејството на машини Compute Engine N2 откако последен пат се обиде да ја пресмета орбиталната бесконечна серија во 2019 година. Тоа време, пресметал 31,4 трилиони цифри на Pi за 111,8 дена, користејќи 25 пресметковни јазли во тоа време (вкупно 96 vCPU со 1,4 TB RAM). Во 2021 година, научниците од Универзитетот за применети науки Грисонс донесоа вкупно 62,8 трилиони цифри користејќи два AMD Epyc процесори со 32 јадра и 1 TB RAM меморија.

Google Cloud

Се вика програмата што извршила пресметка на 100 трилиони цифри на Пи y-cruncher v0.7.8, негов автор е Alexander J. Yee. Google го користеше алгоритмот Chudnovsky и компјутерскиот јазол n2-highmem-128 со 128 виртуелни процесори и 864 GB RAM.

Се разбира, за складирање на толку голем број компоненти користени во пресметката, беа вклучени огромни количини на складирање. Од 663 TB достапни за компјутерскиот јазол, користени се 515 TB, а вкупниот влез/излез на дискот беше 82 PB податоци. Ако имате резервни милион години или повеќе, можете да ги прочитате сите 100 трилиони цифри веб-страница пи.испорака – или слушајте ги во изведба на пијано.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така:

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега