Root NationНовиниИТ вестиGoogle ќе оневозможи дел од серверите на Глобалниот кеш во Руската Федерација

Google ќе оневозможи дел од серверите на Глобалниот кеш во Руската Федерација

-

Некои руски интернет провајдери добија порака од Google со најава за раскинување на договорите за користење на серверите на Google Global Cache. Овие сервери им овозможуваат на провајдерите да го забрзаат времето на вчитување на материјалите со кеширање на претходно бараната содржина од корисниците.

Преземените мерки може да ги погодат компаниите кои се под антируски санкции, некои експерти тврдат дека станува збор за мали провајдери, чија посебна услуга е едноставно оптоварена за Google. Ростелеком, МТС и Мегафон сè уште немаат информации за исклучување на серверите на Google, а другите големи оператори одбија да коментираат. Масовно исклучување на овие сервери се забележува и на територијата на таканаречениот „LDNR“.

Познато е дека Google користи Global Cache сервери во мрежите на провајдери ширум светот, овозможувајќи да се намали оптоварувањето на рбетните мрежи и да се обезбеди брз пристап до сопствените услуги како што се YouTube. Содржините претходно побарани од корисникот привремено се складираат на серверите, а другите клиенти на давателот можат да добијат брз пристап до неа, што овозможува да се забрза работата на глобалната мрежа како целина, а провајдерите да ги намалат трошоците и оптоварувањето на инфраструктурата.

Гугл и Украина

Според достапните податоци, порака од подружницата на Google Raiden Unlimited Company објави дека серверите се исклучени „поради промена на правната практика“. Малку е веројатно дека исклучувањето би можело да биде поврзано со започнувањето на стечајната постапка на Google LLC во Русија - бидејќи оваа структура не се занимава со нивно одржување и услугата се обезбедува одделно и глобално.

Според експертите, исклучувањето на услугите на Google може да влијае на цената на интернетот за крајните корисници поради зголемувањето на трошоците на провајдерите. Можно е да се зголеми оптоварувањето на мрежите и да се наруши стабилноста на каналите. Ќе потсетиме дека во март Google престана да продава онлајн огласување во Русија. Google е најголемиот продавач на онлајн рекламирање во светот. Во 2021 година, приходите на Google од рекламирање изнесуваа 209,49 милијарди долари, што е околу 80% од неговиот приход. Компанијата одлучи да престане да продава во Русија врз основа на нејзините конкуренти: Twitter и Snap Inc. Други услуги на компанијата – Пребарување, Мапи и YouTube - останете достапни во земјата.

Ако сакате да и помогнете на Украина во борбата против руските окупатори, најдобар начин да го направите тоа е да донирате за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така:

JereloGoogle

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега