Root NationНовиниИТ вестиGoogle го отвора пристапот до својот четбот Bard

Google го отвора пристапот до својот четбот Bard

-

По презентацијата на четботот Бард во февруари Google веднаш го испрати на ревизии за да ги подобри одговорите откако услугата даде дезинформации за време на своето деби во Twitter. Неодамна, компанијата додаде генеративни функции за вештачка интелигенција на речиси сите свои услуги, но пристапот до Бард остана ексклузивен.

И сега претставниците на Google ги покануваат сите регистрира. Па, како и сите други... Компанијата соопшти дека од денес ќе почне да обезбедува пристап до услугата за жителите на САД и Велика Британија, а со текот на времето ќе се „прошири на повеќе земји и јазици“. Иако ако имате VPN со сервер во САД или ОК, можете да се приклучите на листата на чекање токму сега.

Гугл кул

Отворањето пристап до повеќе луѓе е „важен следен чекор во подобрувањето на услугата“, рече Google, истакнувајќи дека добивањето повратни информации од пошироката база на тестери е критично.

Со Бард, како и со Разговор GPT или Bing AI на Мајкрософт, може да комуницира на природен јазик, а не на збир на клучни зборови. „Можете да побарате од Бард да ви даде совет како да ја постигнете вашата цел да читате повеќе книги оваа година, да ја објасните квантната физика со едноставни зборови или да ја стимулирате вашата креативност со пишување преглед за објава на блог“, вели Google.

Судејќи според сликите од екранот вклучени во најавата, интерфејсот на Бард изгледа сосема сличен на Bing AI, со неколку клучни разлики. Додека Bing AI работи на GPT-4 на OpenAI, Бард работи на „лесна и оптимизирана верзија“ на LaMDA на Google, за која компанијата рече дека „со текот на времето ќе се ажурира со понови, помоќни модели“.

Исто така интересно:

На дното на секој одговор, верзијата на Google нуди четири копчиња: палец нагоре, палец надолу, стрелка за освежување и копче што вели „Google“. Во горниот десен агол на одговорот има и опција „Прикажи други нацрти“. ВО Бинг Вештачката интелигенција го нема ова, наместо тоа, го користи просторот под секој одговор како област за наведување извори.

Гугл кул

Има и симбол за микрофон во лентата за внесување на Бард, што покажува дека четботот може да поддржува говор во текст (Бинг ја нема оваа функција). Исто така, вреди да се напомене дека има линија со ситни букви под полето за текст Bard што вели: „Бард може да прикаже неточни или навредливи информации што не ги одразуваат ставовите на Google“. Да, секогаш е важно да се читаат ситните букви.

Исто така интересно:

Во својата изјава Google препознаа дека големите јазични модели (или LLMs) како LaMDA не се совршени. Тие учат од широк опсег на информации што ги одразуваат предрасудите и стереотипите од реалниот свет, така што може да влијае на резултатите. Така, кога од четботот беше побарано да сподели неколку предлози за едноставни домашни растенија, тој презентираше идеи, но поради некоја причина ги скрати zamioculcas на ZZ.

Гугл кул

Од Google изјавија дека е важно да се знае за постоењето на такви случаи. „Исто така, вградивме заштитни мерки, како што е ограничување на бројот на пораки во дијалогот, за да се обидеме да ги одржуваме интеракциите корисни и на тема“, пишуваат претставниците на компанијата. Сепак, сè уште не е јасно кои се овие ограничувања.

И покрај сите свои потенцијални ограничувања и потенцијал за грешка, Google сè уште верува во тоа Бард вреди да се работи, додавајќи дека компанијата „ќе продолжи да го подобрува Bard и да додава способности, вклучувајќи кодирање, повеќе јазици и мултимодално искуство“.

Прочитајте исто така:

Jereloengadget
Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега