Root NationНовиниИТ вестиGoogle е обвинет за копирање на ChatGPT на OpenAI

Google е обвинет за копирање на ChatGPT на OpenAI

-

компанијата Google беше обвинет дека без дозвола го обучувал својот чет-бот со вештачка интелигенција Бард на податоците за ChatGPT на OpenAI. Според The ​​Information, истражувачот на Google AI Џејкоб Девлин поднесе оставка откако компанијата ги украде податоците од ChatGPT од веб-страницата наречена ShareGPT.

„Девлин поднесе оставка откако сподели загриженост со Пичаи, Дин и други високи директори дека тимот на Бард го тренира својот модел за машинско учење користејќи податоци од ChatGPT на OpenAI“, се вели во соопштението. Оттогаш Девлин се приклучи на OpenAI за да работи на ChatGPT.

OpenAI и Google се директни конкуренти во областа на генеративната вештачка интелигенција. Значајната инвестиција на Мајкрософт во OpenAI и брзата интеграција на ChatGPT во неговите производи ја наведоа компанијата да се обиде да го донесе на пазарот свој чет-бот со вештачка интелигенција, Bard. Наводите дека компанијата ги украла податоците на ChatGPT може да ја наруши репутацијата на компанијата бидејќи со години придонесува за истражување на вештачката интелигенција.

Google

Неодамна беше контактирана агенцијата за оптимизација Loopex Digital, тврдејќи дека имала разговор со Бард во кој асистентот за вештачка интелигенција рече дека се заснова на јазичниот модел GPT-3 на OpenAI. Меѓутоа, во подоцнежен разговор, Бард ја смени својата позиција и рече дека се базира на моделот LaMDA на Google AI. За сè што знаеме, ова можеше да биде случај кога Бард дава неточни информации, вообичаен недостаток на генеративните модели со вештачка интелигенција. Меѓутоа, спротивното значи дека има одредена вистина во последните обвинувања. Фирмата ни ги достави следните слики од екранот од разговорите со Бард.

Google

Компанијата категорично негира дека Бард се базира на податоците од ChatGPT. „Бард не е обучен за никакви податоци од ShareGPT или ChatGPT“, рече претставникот на компанијата Крис Папас во интервју за The Verge.

Прочитајте исто така: 

Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега