Root NationНовиниИТ вестиТранспортерот со гасеници на НАСА постави Гинисов рекорд

Транспортерот со гасеници на НАСА постави Гинисов рекорд

-

Беа потребни седум години (или 57, во зависност од тоа како сметате), но сега е официјално: еден од ракетните транспортери на НАСА од А-ератаpolете е најтешкото автономно возило во светот.

На 29 март, Гинисовата книга на рекорди ѝ подари на вселенската агенција НАСА сертификат со кој се потврдува дека Crawler-Transporter 2 ја превртел вагата на 3 тони, што е приближно еднакво на тежината на 106 пикап камиони. Ова е рекорд, пишува Гинис, но забележува дека е поставен во последната деценија.

Роботелка-Транспортер 2

Всушност, и двата транспортери на НАСА за гасеници претходно го споделија овој рекорд откако беа изградени од компанијата Marion Power Shovel во 1966 година. Првично наменет за транспорт на ракети АpolЕве, Сатурн V и нивните мобилни платформи за време на нивното префрлање од зградата за склопување возила (VAB) до лансирната подлога 39A или 39B во вселенскиот центар Кенеди во Флорида, овие џиновски возила со следење тежеа околу 2 тони.

И покрај тоа што беа 320 t полесни од Crawler-Transporter 2 денес, и двата транспортери беа во класа за себе. Подоцна, копнените возила беа поголеми и помасивни, но бараа надворешни извори на енергија за да функционираат. Во 1973 година, овие два роботи беа претворени да поддржуваат помал и полесен вселенски шатл. На крајот од 30-годишната програма, Crawler-Transporter 2 беше избран да ја носи многу поголемата ракета Space Launch System (SLS) и нејзината мобилна платформа за лансирање, кои сега се дел од програмата на НАСА за лунарната мисија Artemis.

NASA Crawler-Transporter 2

Рекордниот Crawler-Transporter 2 неодамна беше искористен за испорака на ракетата-носач на НАСА Artemis 1 до лансирната рампа за мисијата во ноември 2022 година. Следно, транспортерот на гасеници ќе се користи за поддршка на Артемида 2, првата мисија на НАСА за испраќање астронаути на Месечината по повеќе од 50 години.

Додека другите возила со надворешен погон го држат рекордот по големина, транспортерите гасеници се сè уште импресивни по нивната големина, со распон приближно со големина на бејзбол терен и променлива висина до 8 метри, патот долг 6,8 километри од VAB до тестот. локацијата трае 8 до 12 часа со брзина од приближно 1,6 km/h.

Прочитајте исто така:

Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега