Root NationНовиниИТ вестиАлатката за фаќање фрагменти на Windows има сериозен пропуст во приватноста

Алатката за фаќање фрагменти на Windows има сериозен пропуст во приватноста

-

Телефони во исто време Google Pixel дојде во центарот на вниманието поради таканаречениот дефект на Акропалипса. Пропустот значи дека хакерите би можеле да уредуваат и отсекуваат слики од екранот уредени со алатката Snippet Grabber. Излегува дека Pixels не се единствените со овој недостаток. Софтверскиот инженер Крис Блум твитна дека алатката во Windows 11 е исто така ранлива на сличен пропуст што им овозможува на хакерите да добијат податоци за слики што се исечени од скриншот.

Windows

Поточно, оваа ранливост се јавува кога корисниците зачувуваат слика од екранот, ја отсекуваат со алатката Fragment Grabber, а потоа ја зачувуваат добиената PNG-датотека со препишување на оригиналната PNG-датотека (на пример, користејќи го истото име како во изворната датотека). Сепак, зачувувањето на исечената датотека под ново име не ја прави достапна целосната слика од екранот.

Како и оригиналната ранливост на Acropalypse за телефоните Pixel, оваа на Windows значи дека чувствителните информации (како што се финансиски информации, приватни слики, пораки за разговор) сè уште можат да бидат достапни во сликата ако мислите дека сте ја исечени.

WindowsВо секој случај, ако користите соодветни алатки, треба да се погрижите да ги зачувате исечените слики од екранот под нови имиња. Во спротивно, секогаш можете да притиснете Windows+Shift+S за да креирате исечена слика од екранот од нула. Но, се надеваме дека Microsoft ќе ја поправи оваа ранливост наскоро.

Прочитајте исто така: 

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега