Root NationНовиниИТ вестиИнтел претстави 7 нови 12-та генерација мобилни чипови Intel Core

Интел претстави 7 нови 12-та генерација мобилни чипови Intel Core

-

На настанот Intel Vision 2022 оваа недела, Интел објави седум нови мобилни процесори за својата 12-та генерација мобилни Intel Core семејство - поставата вклучува 7 процесори, имено Core i9-12950HX, Core i9-12900HX, Core i7-1285 12800HX, Core i7- 12650HX, Core i5-12600HX и Core i5-12450HX. Интел вели дека новите процесори ќе ги подобрат перформансите и ќе ги забрзаат задачите на CAD (компјутерски потпомогнат дизајн), анимација и визуелни ефекти.

9-та генерација на Intel Core i12950-9HX, Core i12900-7HX, Core i12850-7HX и Core i12800-12HX имаат 16 јадра (8 ефикасни јадра и 8 продуктивни јадра) и 24 процесорски нишки. Core i7-12650HX има 16 јадра и 20 нишки. Core i5-12600HX и Core i5-12450HX имаат 14 јадра/16 нишки и 8 јадра/12 нишки, соодветно. Благодарение на дополнителните јадра и меморија, чипсетот Intel Core HX од 12-та генерација очигледно може да испорача до 65% повисоки перформанси при оптоварувања со повеќе нишки. Чиповите имаат 16 јадра (8 јадра за перформанси и 8 ефикасни јадра) и 24 нишки со основна моќност на процесорот од 55 W. Новата серија HX поддржува максимална турбо моќност од 157 W.

Интел

Сите нови процесори поддржуваат DDR5/LPDDR5 (до 4800 MHz/5200 MHz) и DDR4 (до 3200 MHz/LPDDR4 4267 MHz), како и код за корекција на грешки (ECC). Интел Wi-Fi 6/6E е поддржан за најдобро поврзување, а процесорот обезбедува пристап до x16 PCIe Gen 5.0. Покрај тоа, Intel HX процесорите поддржуваат Dynamic RAM Boost, подобрениот оптимизатор за брзина на Intel и Intel Extreme Tuning Utility. Исто така, ја подобрува стабилноста на програмите како AutoCAD, Revit и други.

ОЕМ како што се Dell, HP, Lenovo а други наскоро ќе објават работни станици опремени со најновата 12-та генерација Intel Core HX процесори.

Интел

„Благодарение на новата архитектура на јадрото и повисоките граници на моќност на процесорите Intel Core HX од 12-та генерација, им даваме на креаторите на содржини можност да ги решат работните текови со најинтензивни ресурси како никогаш досега - на пример, изведување 3D рендерирање во заднина додека продолжувате за повторување од други 3D слики. Нема повеќе да чекате да завршат оптоварувањата со интензивни ресурси, можете да останете во тек“, рече Крис Вокер, генерален менаџер за мобилни клиентски платформи на компанијата, во изјавата. Вокер дополнително објасни дека оние во индустријата за игри и создавање содржини ќе можат да ги искористат предностите на технологиите со висок пропусен опсег на платформата, како што е PCle Gen 5 со поддршка за RAID, како и поддршка за меморијата ECC, за да обезбедат уште поголеми нивоа на системски податоци интегритет и доверливост.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така:

Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега