Root NationНовиниИТ вестиiPhone 14 не поддржува VoLTE и Wi-Fi повици во Русија

iPhone 14 не поддржува VoLTE и Wi-Fi повици во Русија

-

Руските медиуми јавуваат дека во Русија на телефони iPhone 14 Функциите за глас преку LTE (VoLTE) и повикување преку Wi-Fi (VoWiFi) не работат. Освен ова, корисниците треба да копаат и во поставките за да пристапат на Интернет.

Во медиумите се појави информација дека по компанијата Apple го напушти рускиот пазар, локалните телекомуникациски оператори не можеа да се договорат со неа за поддршката на функциите VoLTE и VoWiFi во нивните мрежи на новиот iPhone 14. Всушност, иако новите модели се достапни за купување во Русија, тие не обезбедуваат висока квалитетна комуникација.

IPHONE 14

Патем, повиците на VoLTE сочинуваат повеќе од 60% од гласовниот сообраќај во големите руски градови. VoLTE им помага на 3G и 2G мрежите да се исфрлаат со користење на интернет конекцијата за време на повик. Функцијата VoWiFi ви овозможува да користите Wi-Fi за редовни гласовни повици на места каде што мрежната врска е нестабилна. Оваа функција на VoLTE беше лансирана во Русија во 2015 година.

МТС објави дека успеале да го донесат VoLTE на нивните корисници на iPhone 14. Но, никој не може да каже дека ќе работи на сите увезени модели. Што се однесува до VoWiFi, МТС не успеа да ја вклучи оваа функција, како и Мегафон.

IPHONE 14

Оневозможувањето на функциите, од друга страна, не води до масовна транзиција кон паметен телефон со Android. „Лојалноста на публиката Apple е толку висока што дури и исклучувањето на многу функции нема да има фатално влијание врз продажбата“, докажува експертот. Нели затоа што Русите се навикнати да страдаат и да ги „толерираат овие пеколни брашна“?

Дозволете ми да ве потсетам дека западните санкции ги принудија странските брендови да го прекинат бизнисот во Русија или да го напуштат пазарот. Но, Министерството за индустрија и трговија воведе паралелен увоз и го одобри списокот на стоки што подлежат на него. Списокот вклучува повеќе од 50 групи, вклучително и странски технички брендови Apple, Samsung и Sony, како и конзолите за игри Xbox и PS.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Jerelogizchina

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега