Root NationНовиниИТ вестиИстражувачите открија млазни струи во магнетната обвивка на Марс

Истражувачите открија млазни струи во магнетната обвивка на Марс

-

Истражувачка група од Универзитетот во Умеа и Шведскиот институт за вселенска физика во Кируна открија млазни струи во магнетната обвивка Марс, користејќи податоци собрани од вселенското летало МАВЕН на НАСА. Ова е првпат ваков млаз да биде откриен во магнетната обвивка на планета различна од Земјата. Резултатите се објавени во списанието Напредокот на науката.

Марс

Млазот со магнетокрипти е куп плазма што тече во магнетопласт. Се карактеризира со тоа што е побрз или погуст од околината, а понекогаш и побрз и погуст. Магнетосферата е дел од вселената каде што соларниот ветер е принуден да тече околу планетата.

„Млазните текови во магнетосферата се набљудувани во близина на Земјата веќе 25 години, а ние бевме многу заинтересирани да видиме дали може да се најдат на друго место“, вели Херберт Ганел, вонреден професор на Универзитетот Умеа, кој го водеше истражувањето.

Вселенското летало MAVEN на НАСА орбитира околу Марс од 2014 година за да ја проучува атмосферата на Марс и нејзината интеракција со сончевиот ветер.

„Пред MAVEN, имавме само сателити околу Земјата со инструменти доволно брзи за откривање млазови. Но, не беше очигледно дека ќе ги најдеме на Марс, бидејќи постојат важни разлики меѓу двете планети. На пример, Марс е помал од Земјата и нема глобално магнетно поле, така што магнетната обвивка на Марс е многу помала отколку на Земјата. И покрај овие разлики, сега знаеме дека Марс има и магнетни млазови“, вели Херберт Ганел.

Марс

„Веќе видовме дека млазовите во магнетосферата генерираат бранови и дека можат да патуваат низ целата магнетосфера и во регионот на посилните магнетни полиња долу. Штотуку откривме дека тие постојат на Марс и ќе биде интересно да дознаеме повеќе за нив и улогата што ја играат во интеракцијата помеѓу Марс и сончевиот ветер“.

Прочитајте исто така:

Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега