Root NationНовиниИТ вестиКабинетот на министри на Украина ја поддржа резолуцијата за развој на производството на UAV

Кабинетот на министри на Украина ја поддржа резолуцијата за развој на производството на UAV

-

На седницата на Владата, Кабинетот на министри ја поддржа резолуцијата „За спроведување на експериментален проект за извршување одбранбени набавки на домашно произведени беспилотни системи“. Беше пријавено на официјална веб страна Министерство за одбрана на Украина. Резолуцијата се однесува на поедноставување на различни бирократски процедури и создавање поволни услови за да можат домашните производители на UAV да воспостават масовно производство на уреди.

Нацрт-резолуцијата беше развиена заеднички од Министерството за стратешки индустрии, Министерството за одбрана, Министерството за дигитални прашања и Министерството за економија и беше поддржана од Кабинетот на министри.

Волшебник за UAV

Отсега домашните производители на дронови ќе можат да се развиваат и да се натпреваруваат со странски компании. На овој начин ќе има можност технолошки да ги зајакнеме нашите бранители на фронтот и активно да го развиваме сопственото производство дронови. Наведената резолуција го менува пристапот кон застарените бирократски правила и ќе одговара на условите во кои живееме сега.

 Исто така интересно:

Всушност, ова е следниот чекор во развојот на украинската воена индустрија. Во есента 2022 година, беше можно да се постигне радикално поедноставување на постапката за прифаќање на оружје и воена опрема во функција во армијата, беа создадени услови за стимулирање на бизнисот во областа на производството на UAV и вклучување на што е можно повеќе компании во процесот. Поедноставени се и процедурите за склучување договори, прифаќање стоки, прием во работа и снабдување на фронтот.

UAV ајкула

„Независноста на воено-индустрискиот комплекс е еден од факторите на одбранбената способност на земјата. Не можеме да заостанеме зад светот. А тоа значи развој на напредни случувања, технологии без екипаж, автоматизирани системи за контрола итн. И навистина постигнавме напредок во оваа насока, - изјави шефот на Министерството за одбрана Олексеј Резников. - И развој и поддршка на украинскиот пазар Авион — една од клучните насоки на Министерството за одбрана. Во есента 2022 година постигнавме радикално поедноставување на процедурата за усвојување на ОВТ во функција во армијата. Денеска ја добивме оваа важна одлука“.

Според Олексиј Резников, Министерството за одбрана досега добило барања од украински производители за 75 UAV од различни типови, а веќе се склучени 16 државни договори со производители. Во 2023 година Министерството за одбрана ќе ги зголеми набавките Авион за вооружените сили на Украина и планира да одвои околу 20 милијарди UAH за ова.

"Ова е само почетокот. Зборуваме за развој на пазарот на беспилотни летала со широк спектар на апликации - воздух-копно-вода. Станува збор за прилагодување на артилерија, и за нанесување штета на непријателот, и за испорака на оклопни транспортери, евакуација на ранетите итн. Благодарен сум на моите колеги од Министерството за стратегија и индустрија, Министерството за дигитални прашања и Министерството за економија, како и на целиот Кабинет за оваа важна одлука“, заклучи Олексеј Резников.

Прочитајте исто така:

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега