Root NationНовиниИТ вестиКонсултант на Амазон се изјасни за виновен за шема за поткуп

Консултант на Амазон се изјасни за виновен за шема за поткуп

-

Консултант Амазон се изјасни за виновен за повеќе од 100 долари комерцијален поткуп од 000 година. Ефрем „Ед“ Розенберг беше обвинет заедно со уште петмина за плаќање мито на вработени во Амазон во Индија, кои за возврат им дадоа на одредени продавачи на Амазон зголемени бенефиции кога продаваа производи на платформата.

Амазон Во четвртокот, Розенберг го призна своето, признавајќи дека подмитувал вработени во компанијата, а во понеделникот се извини за злосторството во објава на LinkedIn. „Во некои случаи, давав мито, директно и индиректно, на вработените во Амазон“, рече тој и додаде: „Овие акции беа незаконски“.

Зборувајќи за неговото признание за вина, Розенберг продолжи: „Не требаше да бидам вклучен во ниту една од овие дејствија. Се каам што ги правам овие работи. Многу ми е жал што го направив ова. Се изјаснувам за виновен пред федералниот суд за кривично дело за ова недолично однесување. Ветувам дека нема да го повторам тоа. Силно ги повикувам сите продавачи и консултанти за продажба да го следат мојот пример“.

Со ова извинување, Розенберг прво ги повлече своите претходни тврдења за невин, кога случајот го нарече „заговор“ и тврдеше дека бил наместен. Розенберг ги негираше обвинувањата уште минатиот месец, но спротивно на неговите претходни изјави, тој рече дека неговата нова изјава е „точна и вистинита“ и рече дека „ќе продолжи да ја брани“.

Обвинителите веруваат дека измамата започнала уште во 2017 година, а според обвинението, тој и уште петмина обвинети „имале намера да му наштетат“ не само на Amazon, туку и на трети лица добавувачи и потрошувачи. Во обвинението се наведува дека „со лишување на Амазон од неговата ексклузивна употреба и доверливост на неговите внатрешни деловни информации, мешање во способноста на Амазон да ја осигури безбедноста и автентичноста на производите што се продаваат на Amazon Marketplace и ограничувајќи го пристапот на потрошувачите до точни, веродостојни информации за продавачите и производи што се продаваат на Amazon Marketplace“.

Претставник на компанијата во е-пошта рече дека Розенберг никогаш не работела за компанијата, а кога откриле сомнително однесување во 2018 година, компанијата веднаш го пријавила тоа до ФБИ.

Според обвинението, продавачите на компанијата би можеле да ангажираат инсајдер на компанијата за да ги отстрани негативните критики од клиентите, а дополнителни 5 долари би им гарантирале „отстранување“, што значи дека инсајдерот би купил производ на конкурентот и би оставил негативна рецензија што би предизвикало производот да биде суспендиран на Marketplace. Според CNBC, четворица од шестмината обвинети ја признале вината, меѓу кои и еден поранешен вработен во компанијата, кој минатата година беше осуден на 000 месеци затвор. Каналот исто така објави дека компанијата отпуштила четворица вработени во Индија, кои наводно биле поврзани со шема за поткуп уште во 10 година.

Амазон

Розенберг ќе биде осуден подоцна и се соочува со парична казна до 250 долари и максимална затворска казна од 000 години.

Претставник на компанијата рече: „Амазон е благодарен за соработката на федералните власти во темелната истрага на овој случај и го цениме партнерството со органите за спроведување на законот за да ги изведат овие лоши актери пред лицето на правдата“. Тие додадоа: „Нема место за измама во Амазон и ние ќе продолжиме да бараме одговорност од бескрупулозните луѓе“.

Прочитајте исто така: 

JereloGizmodo
Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега