Root NationНовиниИТ вестиУниверзитетот Лавов започнува летна школа за изучување на технологии за вештачка интелигенција

Универзитетот Лавов започнува летна школа за изучување на технологии за вештачка интелигенција

-

Движечката сила зад технолошкиот напредок во денешниот дигитален свет е вештачката интелигенција (ВИ). Ова се реалностите на нашата сегашност, бидејќи ние ги користиме најновите технологии секој ден и не можеме да замислиме ниту една сфера од животот без нив. Тие се користат во здравствената заштита, потрошувачката на енергија, безбедноста на автомобилите, земјоделското производство, контролата на климатските промени, следењето на финансиските ризици итн. Покрај тоа, вештачката интелигенција помага во откривање на измами, сајбер криминали и закани. Значи, оваа тема е моментално популарна и потребна во Украина, Европа и во светот воопшто. Вештачката интелигенција помага и на предната страна.

Затоа Националниот универзитет Иван Франко Лавов започнува традиционална летна школа посветена на изучувањето на технологиите за вештачка интелигенција „Технологија на вештачка интелигенција: летна школа 2022 година“. Тоа е одлична можност студентите да се запознаат со новите случувања во областа на вештачката интелигенција, а компаниите да ги споделат своите размислувања и искуства. Официјални партнери на проектот веќе станаа GlobalLogic, Grammarly, SoftServe, партнери - N-iX и ​​Eleks.

Технологија на вештачка интелигенција: летна школа 2022 година

Минатата година, 14 водечки ИТ компании од Украина и светот и околу 400 студенти се приклучија на проектот. Оваа година обуката ќе трае од 27 јуни до 8 јули на онлајн платформата. Теми на курсот: машинско учење, основи на Python, длабоко учење, мобилен развој за iOS, Android итн. Во текот на две недели ќе се одржат 40 часови, а по завршувањето на презентацијата на сертификатите за стекнување на соодветни знаења и вештини.

Почнувајќи од денес регистрација на учесници за овогодинешното летно училиште по англиски јазик Технологија на вештачка интелигенција: летна школа 2022 година.

За потсетување, пролетта 2021 година беше отворена едукативна и научна лабораторија за технологии за вештачка интелигенција на Националниот универзитет Иван Франко Лавов. Што ќе придонесе за развој на нови образовни програми од областа на ИТ, особено компјутери со високи перформанси, софтвер Engинееринг (насока „Софтверско инженерство на науката за податоци и системи за вештачка интелигенција“).

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така:

Jerelolnu
Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега