Root NationНовиниИТ вестиМајкрософт објави заштитно решение за вештачка интелигенција базирано на GPT-4 Security Copilot

Мајкрософт објави заштитно решение за вештачка интелигенција базирано на GPT-4 Security Copilot

-

Системите за вештачка интелигенција (AI) веќе се користат за создавање графика, чет-ботови, па дури и за контрола на паметни домови. Мајкрософт и довери на вештачката интелигенција една од најважните области на модерниот живот - заштита од сајбер закани. Алатката Security Copilot ви овозможува да препознаете сајбер напад дури и кога нема очигледни знаци и помага во неговото елиминирање.

Во ситуации кога безбедноста на вашиот компјутер е загрозена поради некоја причина, Security Copilot ќе ви помогне да одредите што се случило, што да правите и како да спречите слични инциденти да им се случат на други. Компанијата претстави ново решение базирано на моделот GPT-4 - Security Copilot им помага на корпоративните клиенти да се справат со заканите.

Microsoft Security Copilot

Досега, алатката е достапна само за корпоративни клиенти. Истиот голем јазичен модел што ги напојува апликациите како Bing Chat стои зад Security Copilot. Меѓутоа, во овој случај зборуваме за опција специјално обучена за материјалите и терминологијата што ја користат ИТ професионалците. Покрај тоа, Microsoft веќе го интегрираше Copilot со своите други безбедносни алатки. Компанијата ветува дека со текот на времето ќе може да користи софтверски решенија од трети страни.

Додека повеќето приспособени апликации базирани на GPT-4 беа обучени на веќе малку застарени сетови на податоци, Security Copilot добива нови информации во реално време со проучување на буквално трилиони сигнали за закана што Microsoft ги добива секој ден. Ова е предноста на моделот - Security Copilot може да препознае скриени сигнали дури и пред да стане очигледен фактот за напад. Благодарение на ова, алатката може да се користи за препознавање и навремено елиминирање на заканите.

Microsoft Security Copilot

Во исто време, пред доста време стана јасно дека во ВИ како што се ChatGPT, Bing Chat или Google Bard, може да се појават „халуцинации“ при кои како основа за „расудување“ се користат целосно неверодостојни факти. Во областа на безбедноста, ова може да стане многу опасен феномен. Мајкрософт веќе потврди дека Security Copilot „не секогаш ги прави работите како што треба“. За среќа, во случај на производ на Microsoft, постои механизам за повратни информации од корисниците, кој ви овозможува да давате сè порелевантни одговори.

Досега, Мајкрософт не кажа што може да се случи ако одбранбената вештачка интелигенција се судри со злонамерна вештачка интелигенција, како што е онаа дизајнирана да ги напаѓа корисниците и бизнисите. Во секој случај, компанијата соопшти дека клиентите на претпријатијата веќе можат да тестираат Security Copilot на мал сегмент од нивните корисници. Доколку експериментот биде успешен, веројатно ќе може да им помогне на обичните корисници во иднина.

Исто така интересно:

JereloMicrosoft
Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега