Root NationНовиниИТ вестиМајкрософт ќе се фокусира на безбедноста и вештачката интелигенција во следната верзија на Windows

Мајкрософт ќе се фокусира на безбедноста и вештачката интелигенција во следната верзија на Windows

-

Ова е најновиот обид на компанијата да создаде „модерна“ и голема верзија на Windows.

Знак за лого на Мајкрософт „Мајкрософт“ работи на нова „модерна“ верзија на Виндоус со подобра заштита и побрзи ажурирања Windows Централна. Иницијативата, наречена CorePC, ќе овозможи Windows да биде подобро оптимизиран за различни уреди, додека сè уште ќе поддржува заследни апликации.

CorePC ќе има многу исти цели како и откажаниот Windows Core OS (вклучувајќи го исто така откажаниот Windows 10X), кој Microsoft го позиционираше како модуларна модернизација на својот оперативен систем. CorePC би користел „партиционирање“ и би го поделил Windows на повеќе партиции, слични на iOS и Android. Ова може да го отежне инфицирањето на вашиот систем со малициозен софтвер и да ги забрза ажурирањата.

„Тековната верзија на Windows не е партиционирана платформа, што значи дека целиот систем е инсталиран во една партиција што може да се запише“, објаснува Windows Central. „Системските датотеки, корисничките податоци и софтверските датотеки се зачувани на едно место. CorePC го дели ОС на повеќе партиции, што е клучен фактор за побрзо ажурирање на ОС. Поделбата исто така овозможува брзо и сигурно рестартирање на системот, што е важно за конкурентите на Chromebook во образовниот сектор“.

CorePC ќе му овозможи на Microsoft да понуди различни изданија на Windows за различен хардвер, поддржувајќи специфични карактеристики и апликации за секоја од нив. На пример, една опција фокусирана на образование може да има лесна верзија како ChromeOS, со само прелистувач Edge, веб-апликации, Office и емулација на апликации за Android. Спротивно на тоа, CorePC може да понуди и целосни верзии на Windows кои ги поддржуваат сите тековни карактеристики и можности на Windows 11.

Мајкрософт

Компанијата, исто така, наводно работи на CorePC верзија која ќе се натпреварува со Apple Силикон, кој производителот на iPhone почна да го снабдува со нови Mac компјутери пред повеќе од две години. Варијантата на Мајкрософт ќе ги зголеми перформансите и можностите на оперативниот систем кога тој е поврзан со специфичен хардвер (на пример, во теоријата со Surface уредите што работат на одредена класа чипови).

Конечно, Мајкрософт ја воведува вештачката интелигенција во нов проект. Планира да користи вештачка интелигенција за да ја анализира содржината на екранот и да обезбеди релевантни контекстуални индиции. Ова е слично на проширувањето на можностите за вештачка интелигенција низ целиот систем во идните верзии на Office.

Што се однесува до тоа кога можете да го добиете, Мајкрософт наводно планира да користи CorePC во следната верзија на Windows (најверојатно „Windows 12“), закажана за 2024 година. Но, се разбира, плановите на компанијата може да се променат дотогаш.

Прочитајте исто така: 

Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега