Root NationНовиниИТ вестиМинистерството за дигитални прашања и Нокиа започнуваат заеднички проект за ажурирање на телеком опремата

Министерството за дигитални прашања и Нокиа започнуваат заеднички проект за ажурирање на телеком опремата

-

Комуникации и интернет во градовите во првите редови ќе станат отпорни на гранатирање - Министерството за дигитални прашања на Украина заедно со Nokia да започне пилот проект.

За време на војна од целосен обем, квалитетната комуникација игра клучна улога, особено за војската, која треба да комуницира меѓу себе. Така, и покрај фактот што Русија ги уништува основните интернет мрежи, телекомуникациските оператори се обидуваат да ја вратат комуникацијата што е можно побрзо, дури и за време на прекини и гранатирање.

Министерството за дигитални прашања и Нокиа започнуваат заеднички проект за обновување на телекомуникациската инфраструктура

„Од почетокот на целосната војна во Украина, четвртина од сите интернет мрежи се оштетени, а тоа се околу 3 базни станици. Од нив 1800 веќе продолжија со работа, а околу 500 населени места повторно се поврзани, - забележано Вицепремиер за иновации, развој на образованието, науката и технологијата — министер за дигитална трансформација Михаило Федоров. „Генерално, според Светска банка, потребни се повеќе од 2,2 милијарди долари за обновување на целосна инфраструктура и враќање на телеком индустријата во нејзината предвоена состојба.

Според него, сега тимот Министерство за фигури работи на проекти кои ќе помогнат брзо да се обноват интернет мрежите во градовите во првите редови и да се врати комуникацијата со деокупираните територии. Еден од нив е заеднички проект со Нокиа за обновување на телекомуникациската инфраструктура во градовите во првите редови. Неговата цел е да им обезбеди на Украинците постабилен Интернет кој би бил понезависен од снабдувањето со енергија.

Имплементацијата на проектот ќе започне во регионот Керсон. Овде, според Михаило Федоров, се планира ажурирање на телекомуникациската опрема и префрлување на нестабилни интернет мрежи, кои ќе бидат позаштитени од гранатирање и затемнување. Исто така, се планира да се постави кабелот под земја. Благодарение на ова, локалните жители ќе останат поврзани дури и во критични услови, а давателите на услуги нема да ги ризикуваат своите животи.

Starlink

Првата пробна населба ќе биде Посад-Покровске во регионот Керсон. Минатата недела тимови од Министерството за дигитална технологија и Нокиа отпатуваа таму за да го проценат степенот на уништувањето. Сега сите интернет мрежи во селото се уништени со гранатирање и бомбардирање, па луѓето одат во селскиот совет да ги повикаат своите најблиски. Тој работи таму Starlink. По пилот-проектот, тимот планира да ја прошири иницијативата во други региони погодени од руското гранатирање.

Михаило Федоров се заблагодари на Нокиа за фактот дека компанијата прва се приклучи на проектот и за системската поддршка на комуникациите во Украина. Компанијата претходно донираше 5000 Wi-Fi рутери за да им помогне на учениците да ги продолжат студиите во засолништа за време на воздушните напади.

Прочитајте исто така:

Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега