Oukitel WP21 Ultra
realme 10 4G
Root NationНовиниИТ вестиХабл и проширувањето на универзумот: пред 30 години вселенскиот телескоп ја започна својата мисија

Хабл и проширувањето на универзумот: пред 30 години вселенскиот телескоп ја започна својата мисија

-

НАСА објави огромен нов извештај кој астрономите го нарекуваат „магнум опус на Хабл“. Со анализа на 30-годишните податоци добиени со познатиот вселенски телескоп, новата студија дава досега најточна слика за тоа колку брзо се шири универзумот. Астрономите во поголемиот дел од еден век знаат дека универзумот се шири со набљудување дека галаксиите се оддалечуваат од нас - и дека колку подалеку се тие, толку побрзо патуваат. Брзината со која тие се движат во однос на нивната оддалеченост од Земјата се нарекува број константата Хабл, и оваа вредност беше една од главните мисии на истоимениот вселенски телескоп.

Лансирањето на заедничкиот проект на НАСА и Европската вселенска агенција (ESA) се случи на 24 април 1990 година. Откако во орбитата, првиот орбитирачки телескоп Хабл започна астрономска револуција. Пред тоа, главниот проблем на оптичката астрономија беше хетерогеноста на атмосферата на Земјата, што ја искривува светлината на ѕвездите. Поради нивното треперење, астрономската видливост од Земјата е ограничена, така што вселената е единственото место каде што телескопот може да добие јасен поглед на универзумот.

НАСА Хабл

Орбитирачкиот телескоп Хабл е огромна вселенска опсерваторија за проучување на универзумот во опсегот на видливите, ултравиолетовите и инфрацрвените бранови должини. Толку широк опсег му овозможува на вселенското летало да добие јасни слики од ѕвезди, галаксии и други астрономски објекти, кои во голема мера го проширија нашето знаење за универзумот.

Орбиталниот телескоп го доби своето име во чест на основачот на екстрагалактичката астрономија Едвин Хабл. Тој го открил законот за проширување на универзумот и го формулирал законот на општата „дисперзија“ на галаксиите, именувана по него. Покрај законот и телескопот, името на пионерскиот астроном го добија и кратерот на Месечината, астероидот откриен во 1955 година и Хабл - стапката на ширење на универзумот.

НАСА Хабл
Фотографии направени од напредната камера Хабл

Хабл е опремен со два спектрографи, широкоаголни и напредни камери за снимање, прецизни сензори за таргетирање, два соларни панели од речиси 8 метри и друга опрема. Орбиталниот телескоп се движи со брзина од 27 km/h на надморска височина од околу 300 km од Земјата, правејќи една револуција за околу 540 минути.

НАСА Хабл
Фотографија од галаксијата направена од Хабл

Благодарение на Хабл, беше можно да се одреди староста на универзумот - 13,8 милијарди години, да се потврди постоењето на планети надвор од Сончевиот систем, да се најде можен кандидат за потрага по форми на живот - сателитот на Јупитер Ганимед, на кој телескопот откриле огромен подземен океан под слој мраз долг 150 километри.

НАСА Хабл
Фотографии направени од напредната камера Хабл

Хабл неодамна утврди дека масата на најголемата комета некогаш забележана од астрономите е 500 трилиони тони, 100 пати поголема од масата на типична комета. Претходно, леталото ја откри рекордната најдалеку забележана ѕвезда од Земјата.

НАСА Хабл

Хабл работи деноноќно: на секои 24 часа, 7 дена во неделата, телескопот го истражува универзумот. Во чест на 30-годишнината од вселенското летало во 2020 година, НАСА лансираше интерактивна на веб-страницата Што виде Хабл на твојот роденден?, каде што можете да изберете датум и да видите што гледал телескопот тој ден.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така:

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега