Root NationНовиниИТ вестиЈапонските научници синтетизираа нанојаглерод во форма на лента Мобиус

Јапонските научници синтетизираа нанојаглерод во форма на лента Мобиус

-

Јапонските научници од Универзитетот во Нагоја и Универзитетот Хокаидо го синтетизираа првиот молекуларен нанојаглерод сличен на лента со изопачена топологија Мобиус ленти, што го отвора патот за развој на нанојаглеродни материјали со сложена тополошка структура, пренесува портал EurekAlert!. Отворање во детали опишано во списанието Nature Synthesis.

„Јаглеродниот наноМобиус појас е молекула од соништата во научната заедница откако ја пријавивме првата хемиска синтеза на јаглероден нанопојас - ултракратка јаглеродна наноцевка - во 2017 година. Исто како и ремените кои ги користиме секој ден, замислувавме што ќе се случи со нашиот „молекуларен појас“ доколку се затегне и витка. Ова е уште една изненадувачки добра молекула“, вели Кеничиро Итами, водач на истражувачкиот тим.

Јапонските научници синтетизираа нанојаглерод во форма на лента Мобиус

Јаглеродниот нано-Мебиус појас беше синтетизиран преку 14 чекори на хемиска реакција, вклучувајќи ја новоразвиената реакција на функционализација, реакцијата Витиг и реакцијата на хомоспојување со посредство на никел. Спектроскопската анализа и моделирањето на молекуларната динамика покажуваат дека ротирачкиот фрагмент од лентата Мебиус брзо се движи околу молекулата на јаглеродниот нанопојас во раствор.

Откритието го отвора патот за развој на нанојаглеродни материјали со сложена тополошка структура што може да се користи во нанотехнологијата, електрониката, оптиката и биомедицинските апликации.

Лентата Möbius е тополошки објект, неориентирана површина со еден раб. Неговиот модел може да се претстави во форма на лента хартија, во која се поврзани спротивните рабови, но еден од нив беше претходно превртен наопаку.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така:

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега