Root NationНовиниИТ вестиЗа да преживеат на Месечината или Марс, на луѓето ќе им требаат фотоелектрохемиски уреди

За да преживеат на Месечината или Марс, на луѓето ќе им требаат фотоелектрохемиски уреди

-

Една нова студија објавена во списанието Nature истражува нов пристап кон проблемот со ресурсите, тврдејќи дека технологиите што луѓето ги користеле досега за да живеат на Меѓународната вселенска станица (ISS) не се погодни за ништо друго освен за орбитална станица. На астронаутите ќе им треба нешто друго за да живеат на Месечината или Марс, а научниците веруваат дека фотоволтаичните уреди би можеле да бидат решението.

Во член, напишана од вонредниот професор на Универзитетот во Ворвик, Катарина Бринкерт, наведува дека околу 1,5 kW од вкупниот енергетски буџет од 4,6 kW на Системот за контрола на животната средина и поддршка на животот на ISS во моментов се користи за производство на кислород со помош на фотоволтаичниот процес на електролиза. Генераторот на кислород на вселенската станица користи директна електрична струја за да предизвика неспонтана хемиска реакција, одвојувајќи ги молекулите на кислород од водородот, дозволувајќи им на астронаутите да дишат во вселената.

За да преживеат на Месечината или Марс, на луѓето ќе им требаат фотоелектрохемиски уреди

Процесот во два чекора на системот OGA (претворање на сончевата светлина во електрична енергија и потоа користење на електричната енергија за електролитски процес) е скап, гломазен и подложен на дефекти, па затоа може да биде пречка во долготрајните вселенски мисии далеку од Земјата. Алтернативен пристап предложен од Бринкерт и неговите колеги е да се користат фотоелектрохемиски уреди (PEC) наместо фотоелектрични електролизери.

За разлика од OGA уредите PEH ќе се засноваат на процес во еден чекор дизајниран да ја претвора сончевата енергија директно во хемиска енергија. Полупроводничките материјали ќе го претворат електромагнетното зрачење во кислород и водород, без потреба од средно производство на електрична енергија.

Истражувачката работа создава „теоретски основи за употреба на FEH уреди во живеалиштата на Месечината и Марс“ и ја истражува можноста за создавање FEH машини специјално дизајнирани за производство на кислород и обработка на јаглерод диоксид на овие далечни, вонземски земји.

Фотоелектрохемискиот пристап изгледа разумен, заклучуваат авторите на написот, иако некои прашања сè уште остануваат отворени. Истражувањето за долгорочната ефикасност и „густината на моќноста“ на уредите FEH сè уште е во тек, додека „искористувањето на ресурсите на самото место“ (т.е. користење на материјали пронајдени на Месечината или Марс за изградба на овие FEH машини) и способноста да се работи во микрогравитација се чини дека е помал проблем.

Прочитајте исто така:

Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега