Мото Еџ 30 Нео
realme 10 4G
Root NationНовиниИТ вестиАмериканскиот марински корпус ќе го направи XQ-58A Valkyrie UAV „автономни убијци“

Американскиот марински корпус ќе го направи XQ-58A Valkyrie UAV „автономни убијци“

-

Американскиот марински корпус купи два дрона за 15,5 милиони долари Договор со компанијата Кратос за 2 UAV-а XQ-58A Valkyrie е склучено преку воздухопловната единица на Центарот за воздушно војување на морнарицата.

„Оваа набавка е дел од тековниот напор за истражување на идните автономни заеднички платформи и не е поврзана со Програмата за доминација на воздухот од следната генерација или која било друга програма на воздухопловните сили или морнарицата. Основниот договор е склучен првенствено за основните летала - се уште не се донесени одлуки за идни модификации и операции“, велат претставници на корпусот.

UAV XQ-58A Valkyrie

Неодамна се дозна дека договорот е поврзан со маринците. Според најавата на Министерството за одбрана, леталата треба да имаат „корисна оптоварување во форма на сензори и системи за оружје за извршување на мисијата на автономен убиец кој продира на територијата и соработува со други системи“. Дроновите се дел од експерименталната програма на RDER.

„RDER е збирка на напорите [на Министерството за одбрана] да користи напредни технологии за да ги испорача способностите потребни за да се исполнат некои од најпредизвикувачките воени предизвици“, рече полковникот на американските воздухопловни сили Кори Биверсон. – Фокусот ќе биде ставен на синџирите за ангажирање на долг дострел, удари со оган од долг дострел, способности за команда и контрола: како работиме во сложена логистичка средина? Како да ги заштитиме напредните фиксни бази?"

XQ-58A Valkyrie

Valkyrie UAVs беа развиени од страна на Истражувачката лабораторија на воздухопловните сили како авиони со голема брзина и ниска цена во рамките на проектот за ниска цена привлечна технологија на авиони (LCAAT). „Портфолиото LCAAT е создадено за да се надмине трендот на зголемување на цената на тактички важните авиони и да се создаде беспилотна придружба или летало кое води заедно со борбениот екипаж во борба“, рече Кратос.

Дронови На XQ-58A не му треба писта, а тие можат да носат различни носивост - од оружје до комуникациски релеи на опсег од повеќе од 5,5 km со брзина на крстарење од околу 885 km на час. Покрај тоа, Кратос разви верзија на дронот што може да се транспортира во стандарден контејнер за транспорт.

MQ-9 Reaper UAV

И Воздухопловните сили и Маринскиот корпус развиваат концепти за експедициска авијација за нивните соодветни услуги. Воздухопловните сили го усовршуваат концептот Агилно борбено вработување, која дистрибуира борбена авијација помеѓу неколку експедициски бази. Маринскиот корпус исто така експериментира со операции кои ќе бидат клучни за тоа како ќе продолжи да се бори во денешните конфликти. Во експериментите ќе бидат вклучени и UAV-ови MQ-9 Reaper, (преглед на овие дронови од Yuri Svitlyk може да се најде преку врската), беспилотни копнени возила, а во тек е и развој на сопствена програма на големи површински бродови без екипаж.

Исто така интересно:

Jereloусна

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега