Root NationНовиниИТ вестиРазвивачот на Myst беше критикуван за користење на содржината со вештачка интелигенција во новата игра

Развивачот на Myst беше критикуван за користење на содржината со вештачка интелигенција во новата игра

-

Firmament, авантуристичка игра од развивачот на Myst, Cyan, доби многу критики поради тоа што содржи голема количина „содржини генерирана од вештачка интелигенција“.

Firmament, кој се најде на насловните страници во април затоа што препорача играчите да имаат 32 GB RAM на нивните компјутери, ја надмина својата цел од 2019 милиони долари на Kickstarter за речиси 1 долари во 285 година. Имаше многу возбуда околу играта, но досега таа има мешана оценка на Steam, термин кој може да се примени и за критиките на критичарите. Она што привлекува повеќе внимание од објавувањето на Firmament во мај се завршните кредити на играта. Грегори Ејвери-Вир забележал дека работните места како гласовно глумање недостасуваат на списокот.

Состојба

Одговорот на загатката е даден со последниот наслов што се појавува на екранот: порака за содржината на помошникот за вештачка интелигенција. Овде се наведени сите ставки на Firmament со кои помогнала генеративната вештачка интелигенција: списанија, дневници, листи за проверка, весници, приказни, песни, песни, писма, лабаво расфрлани хартии, сите портрети на спонзорите, сите портрети на основачите, слики, арт нуво тапети во ходниците на студентскиот дом Лебедово , пропагандни банери, комплет налепници за заштита од излевање на крајбрежјето, сите гласни говори на ментор, најавувач, основач итн.

Состојба

Kotaku се обрати до Cyan за да побара од компанијата да објасни колку вештачката интелигенција помогнала во создавањето на овие делови од играта. Инвеститорот нагласи дека, како што се наведува во насловот, вештачката интелигенција помагала само во овие елементи. Тој не ги создал целосно. Што се однесува до гласовите, тие беа 100% човечки, но конечниот тембр, тон и тон беа променети со помош на услуга за вештачка интелигенција.

Сајан не кажа зошто актерите не се заслужни, ниту како вештачката интелигенција била искористена за создавање на песните, песните и илустрациите.

Состојба

Употребата на генеративна вештачка интелигенција во игрите почнува да наликува на ситуацијата со NFT минатата година: програмерите продолжуваат да ги користат овие нови технологии во своите игри, иако огромното мнозинство играчи не ги сакаат. Има многу прегледи на корисници за Firmament кои се жалат на употребата на вештачка интелигенција.

Во мај, издавачот на System Shock Prime Matter се соочи со низа критики за користење на Midjourney за да создаде слика на антагонистот на Шодан и да ја сподели на социјалните мрежи. Развивачот Nightdive подоцна потврди дека играта не содржи уметнички дела генерирани од вештачка интелигенција.

Прочитајте исто така:

Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега