Мото Еџ 30 Нео
realme 10 4G
Root NationНовиниИТ вестиВо нуклеарната централа „Хмелницки“ ќе се градат реактори базирани на американска технологија

Во нуклеарната централа „Хмелницки“ ќе се градат реактори базирани на американска технологија

-

Оваа недела беше многу плодна за енергија индустријата. Како што е објавено на обединетиот веб-портал на извршните власти на Украина, Кабинетот на министри ја усвои наредбата „За организациски мерки во врска со изградбата на енергетските единици на АЕЦ Хмелницки“.

„Изградба на реактори АП1000 американски на компанијата Вестингхаус во Украина е моќна точка во заокружувањето на соработката со Русија во областа на нуклеарната енергија, - изјави министерот за енергетика на Украина Херман Галушченко. - Кабинетот на министри одлучи дека почнуваме да развиваме техничка документација за нов тип на реактори кои никогаш не биле изградени во Украина. Со други зборови, ја завршивме ерата на создавање атомско производство засновано на советска технологија“.

AES Реакторот AP1000 на Вестингхаус е реактор од генерација III+, кој има значителни предности во споредба со советската енергетска единица VVER-1000 (од кои 13 моментално работат во земјата), особено во однос на безбедноста, како и технички и економски показатели. Приближно до датумот на завршување на изградбата и стартување на два енергетски единици на Хмелницки AES тие ги нарекуваат 2030-2032, иако времето може да биде засегнато од текот на непријателствата. Цената на една енергетска единица е околу 5 милијарди долари.

Соединетите Американски Држави, исто така, одлучија да и обезбедат на Украина 125 милиони долари за поправка на енергетската инфраструктура на Украина. Како што информираше раководителот на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД), Саманта Пауер, средствата, особено, ќе бидат насочени кон купување на резервна енергија за системите за снабдување со вода и топлина во Киев. Исто така, дел од парите ќе бидат наменети за набавка на гасни турбини, трансформатори и друга енергетска опрема.

Но, не само САД се вклучени во закрепнувањето енергија инфраструктура - Владата на Србија одлучи да испрати опрема во Украина за поддршка на енергетскиот систем на земјата. Според Министерството за енергетика на Србија, опремата се пренесува во Украина бесплатно.

ИАЕА

Исто така оваа недела, постојаната мониторинг мисија на МААЕ ја започна својата работа во нуклеарната централа Ривне. Речиси истовремено со ова, мисијата на Агенцијата започна со работа во АЕЦ Чорнобил. Експерти ќе бидат присутни во сите нуклеарни централи во Украина за да обезбедат витална нуклеарна и физичка помош за нуклеарна безбедност во овие крајно предизвикувачки времиња.

Исто така интересно:

JereloСМЕ

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега