Root NationНовиниИТ вестиОгромна вулканска ерупција се случи на месечината на Јупитер, Јо

Огромна вулканска ерупција се случи на месечината на Јупитер, Јо

-

Вишиот научник Џеф Моргенталер од Институтот за планетарна наука, користејќи ја опсерваторијата за влез/излез на Io PSI (IoIO), откриена на Io, сателит Јупитер, голема вулканска ерупција. Научникот ја користи опсерваторијата, лоцирана во близина на Бенсон, Аризона, за да ја следи вулканската активност на Ио од 2017 година.

Ио е највнатрешната од четирите големи месечини на Јупитер, а исто така е тело со најголема вулканска активност во Сончевиот систем. Сателитот ја доби оваа карактеристика поради плимните ефекти што ги доживува Јупитер и неговите два други големи „придружници“, Европа и Ганимед.

Јупитер

Опсерваторијата IoIO користи специјална техника која ја придушува светлината што доаѓа од Јупитер за да овозможи сликање на слабите гасови во близина на многу светлата планета. Зголемувањето на концентрациите на два од овие гасови, натриум и јонизиран сулфур, започна меѓу јули и септември 2022 година и продолжи речиси до крајот на 2022 година.

Io вулкански излив

Интересно е што јонизираниот сулфур што ја формира забавната структура во облик на крофна што го опкружува Јупитер наречена плазма тор на Јо не беше толку светла во овој излив како порано. „Ова би можело да ни каже нешто за составот на вулканската активност што ја предизвикала ерупцијата или дека ториумот поефикасно се ослободува од материјалот кога повеќе материјал се фрла во него“, рече Џеф Моргенталер.

Io вулкански излив

Овие набљудувања имаат длабоки импликации за мисијата НАСА Џуно, кој орбитира околу Јупитер од 2016 година. За време на одблесокот, леталото прелета покрај Европа и сега постепено се приближува до Јо. Сондата ќе го достигне својот најблизок пристап во декември 2023 година. Неколку од инструментите на сондата се чувствителни на промените во плазматската средина околу Јупитер и Io, што може да се следи директно до видот на вулканска активност забележана во IoIO. „Мерењата на Јуно може да ни кажат дали оваа вулканска ерупција има поинаков состав од претходните“, рече Моргенталер.

Io вулкански излив

„Највозбудливото нешто во врска со овие набљудувања е тоа што тие можат да бидат репродуцирани од речиси секој мал колеџ или амбициозен аматерски астроном“, рече Моргенталер. „Речиси сите делови што се користат за изградба на IoIO се достапни во продавница за фотоапарати со висока класа или продавница за телескопи“.

Имањето на една или повеќе IoIO опсерватории кои работат на друго место би било многу корисно за избегнување на временските празнини и потенцијално би можело да обезбеди подолги набљудувања секоја ноќ на високо динамичниот плазма торус на Io. „Би било одлично да се види уште еден IoIO кој работи и работи пред сондата Џуно ќе стигне до Јупитер следниот декември“, рече Моргенталер.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега